Router nedir ve ne işe yarar?

Ali Utan

Femtopat
Yakında yeni eve geçeceğim, internetimin hızlı olmasını istiyorum. Az önce Recep Baltaş'ın router alma rehberini izledim ama bir şey anlamadım. Fiber altyapı varsa modeme ihtiyaç yok, router yeter dedi. Sonra benim internet sağlayıcım TurkNet dedi. Hiçbir şey anlamadım... Biraz açarak anlatır mısınız? Nelerek dikkat etmeliyim? Mesela Router'ın sitesinde Ethernet olarak 10G destekli, benim anakartım da 10G var. İşe yarar mı yoksa illa altyapı mı lazım?

Modem ayrı router ayrı işi yapar, birisi interneti cihazların anlayabileceği dile çevirir, diğeri direkt yayın yapar. Yanlış biliyor olabilirim, bence yapay zekaya videoyu biraz daha detaylı anlatıp öyle sor.

DSL altyapılarda kullanılan cihazlar modemdir. Rj11 telefon kablosu girişi bulunur. Modem arada herhangi bir cihaz olmadan direk santralle iletişimi kurar, bağlantıyı sağlar. Bu yüzden adı modemdir. Eğer VDSL yada ADSL bir altyapınız varsa DSL Modem almalısınız.

Eğer fiber altyapıdaysanız router almalısınız. Routerlarda DSL portu yoktur. Fiber altyapıda iss ile bağlantıyı ONT cihazı kurar. Routerda kelime anlamına uygun şekilde (yönlendirici), ONT'den gelen interneti dağıtır. Hepsi rj45 ethernet portu olmak üzere bir adet WAN portu ve cihazların bağlanması için ek ethernet portlarına sahiptir. ONT cihazından gelen ethernet kablosu WAN portuna takılır. Genelde modemler de fiber altyapıda router gibi kullanılabilir. Yani elinizde bir modem varsa fiberde kullanabilirsiniz. Ama sıfır alacaksanız fibere modem almak saçma olur.

Wifi teknolojilerine gelecek olursak, WIFI5, WIFI6, WIFI7 gibi teknolojiler var. Kısacası daha yüksek bant genişlikleri sayesinde daha yüksek hızlar taşımaya olanak sağlayan WIFI6 ve WIFI7 teknolojileri, 100mbps üstü tarifeler kullanılacaksa kesin tercih edilmeli. Hatta her şartta en az WIFI6 alınmalı bence.

10gbps port sorusuna gelirsek, modeminizde ve bilgisayarınızda 10gbps port olsada, 10gbps internet paketi kullanmıyorsanız 10gbps internet göremezsiniz tabiki. Peki bunun asıl amacı nedir derseniz yerel ağ. Yani evinizde yada şirketinizde bir nas sistemi, bilgisayarlar arası dosya aktarım ağı gibi yerel ağ yapılanmaları varsa, bu 10gbps portlar, karşı taraftaki cihazın diskinin veri yazma hızı kadar size dosya aktarım kapasitesi sunar. Yani siz yerel ağınızda bilgisayarınızdan, 10.000mb yazma hızında ssdye sahip bir başka bilgisayara bir dosyayı saniyede 10.000mb olarak atabilirsiniz anlamına geliyor. İki bilgisayar da 10gbps olsa ama modem 2.5gbps olsa 2.5gbpste modem sizi sınırlardı gibi senaryolar yani. İnternet anlamında konuşursak, 10gbps metro ethernet bağlatırsanız evinize tabiki onu kullanmanıza da yarar 10gbps port.

Hocam anlamadığım nokta şurası. Modem'de internet dağıtmıyor mu diğer cihazlara? yani burada router'ın görevi ne oluyor tam olarak?

Hocam anlamadığım nokta şurası. Modem'de internet dağıtmıyor mu diğer cihazlara? yani burada router'ın görevi ne oluyor tam olarak?
DSL altyapıda;
Modem hem “çevrim cihazı” (DSL hattından sinyali çözmek için) hem de “router” (internet trafiğini ev içinde dağıtmak için) işlevini aynı anda yapıyor. Burada DSL hattıyla konuşan kısım DSL çipi, evdeki cihazlara interneti paylaştıran kısım ise router (yönlendirici) kısmıdır. Yani tek kutuda iki işlev birleşmiş oluyor.

Fiber altyapıda;
DSL hattı olmadığı için modem gerekmiyor. Eve gelen fiber kablo ONT cihazında sonlanıyor. ONT’nin görevi sadece çeviri yapmak. (optik sinyali Ethernet’e çevirmek). İnterneti evde dağıtma işini ise router üstleniyor. Bu yüzden fiberde “modem” yerine genelde ONT + router ikilisi var.

Tek başına Router’ın görevi, ağdaki tüm cihazlara interneti dağıtmak, IP yönlendirmesini yapmak, NAT, firewall, Wi-Fi gibi işleri üstlenmektir.

Sorunuza gelirsek; evet, modem aslında DSL çipinin yanında router işlevini de içeriyor. Yani modem dediğimiz kutu, “DSL çevrimi + router” birleşimi. Fiberde DSL kısmı yok, sadece router yeterli oluyor.

Hocam kusura bakma bir sorum daha olacak evde fiber altyapı var routeri takarsam. İnternet sağlayıcısı ne olacak bağlayınca direkt mi gelecek.

Hocam kusura bakma bir sorum daha olacak evde fiber altyapı var routeri takarsam. İnternet sağlayıcısı ne olacak bağlayınca direkt mi gelecek.

Yani şunu demek istedim bizim evin ora 100Mbps TurkNet GigaFiber destekliyor yani routeri takınca direk internet sağlayıcısı olarak TurkNet mi gözükecek yoksa ekstradan bir şey yapmam gerekiyor mu?

Router almak performansı iyileştirir mi peki? nasıl bir etkisi olur?

Türknet Gigafiber altyapısı 1000Mbpstir, 100Mbps Turknet kullanıyorsanız TT fiber altyapısından Turknet kullanıyorsunuzdur.
Turknet; TT fiberde de, Gigafiberde de ücretsiz router veriyor zaten. Muhakkak görmüşsünüzdür, issin verdiği modemi değiştirince issten alınan kullancı adı şifre, modem arayüzünde ilgiki yere girilerek aktif edilmesi gerekiyor. Fiber altyapılarda bağlantıyı ONT kurduğundan, genelde kendi aldığınız routerı direk takıp normal kurulum aşamalarını geçince şifreye gerek kalmadan aktif oluyor (şüphem Superonline gibi firmalara). Gerek olursa Turknet uygulamasında bir sekmedebu şifreyi direkt veriyor zaten, ordan bakıp yazabilirsiniz.

Router almak performansı iyileştirir mi peki? nasıl bir etkisi olur?
Elinizdeki router çok kötüyse tabiki iyileştirir. Ama artık wifi 6 routerlar veriyor issler. Ben genelde yeterli buluyorum verdiklerini. Ve bilgisayara kabloyla bağlandıktan sonra gerisinin pek bir önemi kalmıyor benim için. Şuan Turknet'in verdiği modemi kullanıyorum ve yeni router ihtiyacı hissetmedim hiç. Tabi çekim alanı yetersizse, evin diğer ucunda internet sayfasını yükleyemiyorsa, 150-200m2 dubleks tripkleks evlerde oturuyorsanız, kendiniz bir takım şeyler yapmanız gerekiyor tabi. Mesela üst katta iyi internet isteyen biri için, ana router olarak Tplink Ax55 + üst katta kablolu Ax55 yada Ax23 gibi f/p bir routerla kablolu mesh kurmayı düşündük. 2-3 router koyacaksanız kendi markası içinde mesh uyumlu cihazlar tercih etmelisiniz, çünkü eğer mesh değilse cihazlar, hepsine aynı ssid-şifreyi koysanızda otomatik en iyi çeken routera geçemezsiniz, mesela üst kata çıktınız, hala alt kata bağlı kalır, iyice zayıflayıp kopana kadar alt kata bağlı kalırsınız. Mesh olunca hepsi aynı ağın parçası olur, kesintisiz otomatik en iyi çeken routera geçiş yaparsınız.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…