RSR (Radeon Super Resolution) nedir?

Seemih

Decapat
Daha fazla  
NVIDIA ekran kartı, AMD işlemci kullanıyorum. AMD Adrenalin uygulamasında RSR (Radeon Super Resolution) diye bir şey gördüm. İnternetten araştırmama rağmen pek anlayamadım bu tam olarak ne oluyor? FSR'den farkı ne? Şu an devre dışı ve aktif hale getirirsem ne gibi faydası olur?

NVIDIA ekran kartı, AMD işlemci kullanıyorum. AMD Adrenalin uygulamasında RSR (Radeon Super Resolution) diye bir şey gördüm. İnternetten araştırmama rağmen pek anlayamadım bu tam olarak ne oluyor? FSR'den farkı ne? Şu an devre dışı ve aktif hale getirirsem ne gibi faydası olur?

Düşük çözünürlülükte olan ekranınıza yapay bir çözünürlülük uygulayarak kenar yumuşatma efektlerinde netleşme sağlar. FHD ekranda 4K oyun oynayarak çizgisel efeklerin daha yumuşak olmasını sağlar (Örnek olarak). Tabii yine görüntü FHD olarak görünmeye devam edecektir.

FSR mantığından biraz daha farklı bir yaklaşıma sahip. RSR detayını görebilirsiniz burada. FSR'da olay daha farklı. FSR ortam çözünürlülüğünü belirli oranda düşürüp kenar yumuşatmalarını dengesiz hale getiriyor. Ve Yakınsama algoritması ile düzenleme yapıyor. Bellekten tasarruf ve FPS'te artış sağlıyor FSR. RSR ise bellekten tasarruf sağlamadan kenar yumuşatmaları keskinleştirme için kullanılır. Daha düşük RSR ise tam tersi görüntüyü daha çok bozar. Mantıksal olarak birbirinin içinde olan mantıklar bunlar. Bu sebeple karışıklığa sebep oluyor.

Düşük çözünürlülükte olan ekranınıza yapay bir çözünürlülük uygulayarak kenar yumuşatma efektlerinde netleşme sağlar. FHD ekranda 4K oyun oynayarak çizgisel efeklerin daha yumuşak olmasını sağlar (Örnek olarak). Tabii yine görüntü FHD olarak görünmeye devam edecektir.

FSR mantığından biraz daha farklı bir yaklaşıma sahip. RSR detayını görebilirsiniz burada. FSR'da olay daha farklı. FSR ortam çözünürlülüğünü belirli oranda düşürüp kenar yumuşatmalarını dengesiz hale getiriyor. Ve Yakınsama algoritması ile düzenleme yapıyor. Bellekten tasarruf ve FPS'te artış sağlıyor FSR. RSR ise bellekten tasarruf sağlamadan kenar yumuşatmaları keskinleştirme için kullanılır. Daha düşük RSR ise tam tersi görüntüyü daha çok bozar. Mantıksal olarak birbirinin içinde olan mantıklar bunlar. Bu sebeple karışıklığa sebep oluyor.
Peki RSR, oyunlarda FPS düşüşü yaşatır mı yani bilgisayarın performansında genel kayıp yaşanır mı?

Peki RSR, oyunlarda FPS düşüşü yaşatır mı yani bilgisayarın performansında genel kayıp yaşanır mı?

RSR direkt olarak kayıp yaşatmaz. İlk çıktığında çözünürlülük düşürme ile beraber çalıştığından FPS kayıpları yaşanıyordu. Şu anda bildiğim kadarıyla böyle bir durum yok. RSR 4K ekranda 2K görüntüyü ekran kartında işleyip 4K verme özelliği olarak çalışıyor. Kullandığınız çözünürlülük neyse ona göre belirli oranda düşürüp işleme yapmasını sağlıyor. Aksine performansta yükseliş beklemek gerekir diyebilirim. Bu durum FSR'ın kendi iç özelliği olarak düşünebilirsiniz. Ekran kartı belleğinin sınırına kadar veri kullanan bir sistemde test edip bakmak gerek. FSR'ın RSR ile olan etkisini de şu şekilde düşünebilirsiniz; Cyberpunk oynarken bir karakter önünüzden geçiyor diyelim. Bu karakterin ekran kartı belleğindeki boyutunu 2 MB olarak düşünün. RSR ile çözünürlülük düşürüp upscale etme işleminde RSR yine 2 MB olarak veriyi kullanır. FSR ile kullanımda ise dörtte bir oranında nesneyi erittiğini varsayarsak. 1.5 MB veriyi işler fakat FSR kendi incelediği verilerle bu karakterin görünümünü aynı 2 MB verideki gibi göstermeye çalışır. Bu sayede az veriyi kullanarak daha çok iş yapabilmeyi sağlar. FSR ibaresinde FidelityFX'in özelliğini AMD tanımlarken üstün teknoloji upscaling olarak tanımlıyor. Bunu şu şekilde de düşünebilirsiniz. Eski müzik bir klibiniz var. Bu klip 720p olarak çalışıyor ve bunu 1080p olarak yapay bir iyileştirmeyle gerçek bir 1080p görüntü veriyor. İşte FSR bu mantıkta. RSR ise 1080p video var elinizde bunu 720P'ye düşürüp 1080p görüntüden netleştirebileceği özellikleri alıp 720p videoya ekleyip size 1080p olarak bir görüntü veriyor. İşin detaylı kısmına çok derinlemesine inmenize gerek yok. Oyunu oynayıp keyfini çıkartmaya bakın. Şu anda FSR, RSR, FG, DLSS gibi teknolojiler çok geliştiği için bu özellikler açıkken görüntüdeki kalitesizleşmeleri neredeyse hiç hissetmiyoruz. AMD sağ olsun bu FSR özelliği sayesinde eski kartlarımıza da beleş FPS verdiriyor. Yazı biraz uzun oldu kusura bakmayın. Umarım kafa karışıklığı oluşturmaz.

RSR direkt olarak kayıp yaşatmaz. İlk çıktığında çözünürlülük düşürme ile beraber çalıştığından FPS kayıpları yaşanıyordu. Şu anda bildiğim kadarıyla böyle bir durum yok. RSR 4K ekranda 2K görüntüyü ekran kartında işleyip 4K verme özelliği olarak çalışıyor. Kullandığınız çözünürlülük neyse ona göre belirli oranda düşürüp işleme yapmasını sağlıyor. Aksine performansta yükseliş beklemek gerekir diyebilirim. Bu durum FSR'ın kendi iç özelliği olarak düşünebilirsiniz. Ekran kartı belleğinin sınırına kadar veri kullanan bir sistemde test edip bakmak gerek. FSR'ın RSR ile olan etkisini de şu şekilde düşünebilirsiniz; Cyberpunk oynarken bir karakter önünüzden geçiyor diyelim. Bu karakterin ekran kartı belleğindeki boyutunu 2 MB olarak düşünün. RSR ile çözünürlülük düşürüp upscale etme işleminde RSR yine 2 MB olarak veriyi kullanır. FSR ile kullanımda ise dörtte bir oranında nesneyi erittiğini varsayarsak. 1.5 MB veriyi işler fakat FSR kendi incelediği verilerle bu karakterin görünümünü aynı 2 MB verideki gibi göstermeye çalışır. Bu sayede az veriyi kullanarak daha çok iş yapabilmeyi sağlar. FSR ibaresinde FidelityFX'in özelliğini AMD tanımlarken üstün teknoloji upscaling olarak tanımlıyor. Bunu şu şekilde de düşünebilirsiniz. Eski müzik bir klibiniz var. Bu klip 720p olarak çalışıyor ve bunu 1080p olarak yapay bir iyileştirmeyle gerçek bir 1080p görüntü veriyor. İşte FSR bu mantıkta. RSR ise 1080p video var elinizde bunu 720P'ye düşürüp 1080p görüntüden netleştirebileceği özellikleri alıp 720p videoya ekleyip size 1080p olarak bir görüntü veriyor. İşin detaylı kısmına çok derinlemesine inmenize gerek yok. Oyunu oynayıp keyfini çıkartmaya bakın. Şu anda FSR, RSR, fg, DLSS gibi teknolojiler çok geliştiği için bu özellikler açıkken görüntüdeki kalitesizleşmeleri neredeyse hiç hissetmiyoruz. AMD sağ olsun bu FSR özelliği sayesinde eski kartlarımıza da beleş FPS verdiriyor. Yazı biraz uzun oldu kusura bakmayın. Umarım kafa karışıklığı oluşturmaz.

Yok estağfurullah daha iyi anladım sağ olun. Bu RSR monitörün son çözünürlüğüne kadar mı destekler. Benim monitör en fazla FHD yani 1080p destekliyor ve bende oyun oynarken olsun video izlerken olsun gündelik işlerde de hep FHD kullanıyorum. Şimdi oyun oynarken açarsam 2k veya 4k gibi görüntü mü elde edeceğim sadece burayı anlamadım.

Yok estağfurullah daha iyi anladım sağ olun. Bu RSR monitörün son çözünürlüğüne kadar mı destekler. Benim monitör en fazla FHD yani 1080p destekliyor ve bende oyun oynarken olsun video izlerken olsun gündelik işlerde de hep FHD kullanıyorum. Şimdi oyun oynarken açarsam 2K veya 4K gibi görüntü mü elde edeceğim sadece burayı anlamadım.

RSR monitörünüzün son çözünürlülüğüne kadar destekler. Sanal çözünürlülük oluşturursanızda sanal son çözünürlülüğe kadar destekler. Oyun oynarken 2K ve 4K gibi bir görüntü elde etmeyeceksiniz. FHD olarak oynadığınız oyunun çözünürlülüğünü 720P'ye (ya da daha düşük görüntüye) düşürüp tekrar işleyip size yine FHD olarak verecek. 2K gibi ya da 4K gibi işlemeniz için ölçeklemesini yüksek yapmak gerekiyor. Baktığımda %150 kadar keskinleştirme vardı fakat kaldırılmış. Yani FHD görüntüden 2Kya upscale edip FHD görüntü verme olayı kaldırılmış. Yine FHD ekranınızda en fazla FHD olarak size gelen görüntü kadarını elde edeceksiniz. Fazlası yok ama daha azı olabilir yani.

RSR monitörünüzün son çözünürlülüğüne kadar destekler. Sanal çözünürlülük oluşturursanızda sanal son çözünürlülüğe kadar destekler. Oyun oynarken 2K ve 4K gibi bir görüntü elde etmeyeceksiniz. FHD olarak oynadığınız oyunun çözünürlülüğünü 720P'ye (ya da daha düşük görüntüye) düşürüp tekrar işleyip size yine FHD olarak verecek. 2K gibi ya da 4K gibi işlemeniz için ölçeklemesini yüksek yapmak gerekiyor. Baktığımda %150 kadar keskinleştirme vardı fakat kaldırılmış. Yani FHD görüntüden 2Kya upscale edip FHD görüntü verme olayı kaldırılmış. Yine FHD ekranınızda en fazla FHD olarak size gelen görüntü kadarını elde edeceksiniz. Fazlası yok ama daha azı olabilir yani.
O zaman zaten FHD oynadığım için açmama hiç gerek yok RSR'yi

O zaman zaten FHD oynadığım için açmama hiç gerek yok RSR'yi
İlgilendiğin için teşekkür ettim

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı