Selam dostum, ben de geçtiğimiz hafta RTX 2060 Dual 6 GB ekran kartlı bir masaüstü bilgisayar aldım 16 GB RAM Ryzen 5 4500 var. Teknik ve donanım olarak bilgin ne durumda bilmiyorum. Ben yazılımcıyım ama işin donanım ve bu kısımlarına pek hakim değilim. Üç dört tane dizüstü bilgisayarım var ama ilk defa masaüstü alıyorum. Yaklaşık 5 gündür monitör bakıyorum. Bir küçük fikir vermesi açısından izninle fikrimi beyan edeyim.
Benim araştırmalarım sonucu RTX 2060 için kimse 1440p üstüne çıkma diyor. İdeal Ultra ayarlarda oyun için 1080p tavsiyesi var. Monitör olarak 24 ya da 27 tercih meselesi benim masam 120x95 görüş mesafem yaklaşık 80 cm olacak ama 27inc e çok içim sinmesine rağmen iki gündür Vatan'a girip çıkıyorum oradaki arkadaşlarla da istişare ettik genel kanı RTX2060 için 24inc ve 1080P'nin lezzetinin bir başka olduğu yönünde. Arkadaşlar monitörün Hz değerine odaklanmamı tavsiye ettiler ve 144'ten aşağı kesinlikle olmasın 165 170 240 çok lezzetli olur diyorlar. Tabii oyundan oyuna fark eder ama yine de genel kanı bu yönde 144'ten aşağı olmasın. Ekranın 2K 4K olmasını da birçok arkadaşımla konuştum dilersen sen de dene 1080p ekranda 720p oyun oyna ya da 480p. Bu 2K da 1080P'ya da 4K da 1080p oynamaya neredeyse eş değer olacak. Benim 5 günlük araştırmam kesinlikle 2K üstüne çıkmamak yönünde risk alır yine 2K alınır ama yani tavsiye edeni görmedim. Ben de direk monitör içinde G-Sync modülü olan bir şey bakıyordum fakat araştırmalarım sonucu anladım ki NVIDIA bu işi yazılımla çözmüş. Yani illa modüle gerek yok yazılımsal olarak Denetim Masası'ndan da bu işi kurtarıyorsun. O yüzden dün itibarıyla FreeSync monitörlere de bakmaya başladım. Sadece FreeSync olanlarda bile bu işlemi yapabiliyormuşuz. İlla G-Sync uyumu olmasına da gerek yok ( yine bu konuda %100 emin değilim bu konuda bilgisi olan arkadaş bilgilendirirse çok sevinirim ) bu kanıya da nereden vardım AOC'un sitesinde monitörlere bakıyorum kendileri orada G-Sync desteği olmayan monitörlerde FreeSync için nasıl G-Sync aktif edilir paylaşmışlar. İleride 3xxxx 4xxxxli serilerde ekran kartı alacaksan tabii ki dilediğin ekranlı monitörü al fakat şöyle de düşünmek lazım 4K alıp 75Hz alacaksan ne anladım ben o ekran kartından. Ekran kartı sana 400 FPS sunuyor ama sen 75'e sabitleyeceksin kendini. O yüzden 2K 4K alacaksan da 240 280 Hz belki en az 165 hzli bir model bakmanı tavsiye edebilirim. Ben de ileride 2060 yerine başka kartlar alırım diye düşünüp senin gibi 2K falan bakıyordum ama sonra düşününce bu ekran kartı modeli değiştirme muhabbeti benim için kesin değil o yüzden ileriye yönelik çok da bir plan yapmıyorum. Ekonomik olarak benim de çok şükür bir sıkıntım yok 3K'dan 8K ya kadar hemen hemen her monitöre baktım diyebilirim ben de pivotlu asansörlü sağa sola dönebilen 144 165 arası 24 ya da belki 24 bulamazsam 27 1080p bir monitör bakıyorum benim sıkıntım ölü pikselde. Ben ölü piksel istemiyorum bu konuda derin araştırma yapıyorum şans işi ama istatiksel yaklaşıyorum. Kavisli olsun istemiyorum düz istiyorum. Belki 3-4 yıl sonra pivot yapar 3. 4. ekran olarak kullanırım diye.