RTX 2070 Aniden GPU Kullanımı Düşüyor

AMD RYZEN 5 2600
ASUS PRİME B450M-K
ASUS ROG STRİX RTX 2070
CRUCİAL 8GB 2666MHZ RAM

Arkadaşlar sistemde neredeyse tüm oyunlarda anlık olarak takılma yaşıyorum. Tek kanal ram kaynaklı olduğunu söylüyorlar ancak Dying Light'ta ultra ayarlarda 5GB RAM kullanılıyor amayinede ara ara GPU kullanımı birden %95'den %80'e falan düşüyor ve anlık takılmalar oluyor. Açıkçası bunu pubg de yaşarken RAM yetmiyor dedim ancak Dying light'ta da olması tedirgin etti beni. Acaba problem neyden kaynaklı olabilir?

Selamlar. Oyunları hangi çözünürlükte çalıştırıyorsunuz? 1080P'de bir miktar işlemci darboğazı olması normal (bkz: Ryzen 5 2600 - RTX 2070 ). 1440P'de çalıştırmayı deneyin, 2K'da anlık FPS düşüşü olmaması gerek. Bu arada MSI Afterburner kurup, oyun sırasında GPU ve CPU kullanım oranlarını takip edin, takılma yaşadığınız anlarda CPU kullanımı %100'e dayanmış ve GPU kullanımı %95'in altına düşüyor ise CPU darboğazı var demektir, ama dediğim gibi 2K'da bunu yaşamamanız lazım.

Ram kısmında ise AMD sistemlerde RAM frekansı mümkün olduğunca yüksek olmalı, BIOS'ta XMP devrede mi kontrol edin, değilse mutlaka açın (yalnız dikkat etmeniz gereken, çoğu anakartta XMP'yi devreye aldığınızda CPU'ya da otomatik olarak overclock yapıyor, CPU'ya overclock yapmak istemiyorsanız sadece RAM frekansını yükselttiğinden emin olun). RTX 2070 olan bir sistemde 16GB RAM de olmazsa olmaz artık, en kısa zamanda aynı marka/model 8GB RAM daha alıp dual channel olarak çalıştırmanız sadece oyun değil genel performansınızı da arttırır.

1080p de oynuyorun. MSI Afterburner ile kontrol ettiğimde Cpu kullanımı hiç %100 olmuyor GPU ise hep %90 n üzerinde ancak anlık olarak GPU kullanımı %80 civarlarında düşüyor ve bir takılma oluyor.

12 thread'li bir cpu nasıl %100 kullansın zaten.

Kısmi CPU darboğazı mevcut, 1440P'de deneyin (monitör 1080P olsa bile DSR ile çözünürlüğü yükseltebilirsiniz). 1440P'de takılmalar yok oluyorsa artık tüm oyunları 1440P'de çalıştırabilirsiniz, zaten monitörünüz 75Hz yada altında ise RTX 2070 rahatlıkla yeterli olacaktır. RAM konusuna da USD biraz düşmüşken bakmanız iyi olabilir, XMP'yi kontrol etmeyi de unutmayın.

Technopat forumu veya tavsiyelerini takip ettiğini hiç sanmıyorum. O bileşenler ne öyle. 1080p çözünürlükte Rtx 2070 için işlemcinin tek çekirdek performansının çok iyi olması gerekiyor. Bu bileşenler 2k oyuna yönelik gibi geliyor. Ayrıca artık çift kanal Ram olayından bahsetmeme bile gerek yok sanırım. Biraz kurnazca sistem toplanmış. Anakart, işlemci ve Ram mütevazı ancak ekran kartı üst klasman. Canavar gibi ekran kartın var. Umarım bütçen vardır. En azından Ram kısmını 16 GB çift kanal yapabilirsin.

Evet biliyorum dostum darboğaz var ancak en azından dying lightta gpu %90'nın üzerinde kullanılıyor yani bu oyunda bir darboğaz olduğunu sanmıyorum. RAM kaynaklı diyeceğim ama oyunda da yaklaşık 5GB ram kullanıyor. Sizce sorun RAM mi?
Bu sistemde ben daha önce 1060 ve rx 580 kullandım yani sistemi sıfır haliyle 2070 için almadım. 1060 ve 580 için yeterliydi. Hiç bir zaman alıyım 2070 takayım oynayım gibi bir derdim olmadı ancak fiyatı uygunken almak istedim. Benim asıl problemim RAM takviyesi yaparsam bu takılmalar geçer mi?

Çift kanal 16 GB 3000 MHz üstü RAM'ler takarsan baya etkisi olur.

Belirttiğim gibi öncelikle 1440P'de deneyip bir test edin, takılmalar devam ediyor mu? RAM'in tamamını kullanmıyor olabilir ama RAM'in hızı yeterli değilse o nedenle de darboğaz oluşabilir. Her halükarda 16GB/dual channel'a geçmelisiniz. BIOS'ten XMP'yi kontrol ettiniz mi? Ayrıca sanal bellek miktarını da azaltmayı deneyebilirsiniz, sanal bellek için 3-4 GB gibi bir değer ayrılmışsa, Windows bazı kilit verileri RAM yerine orada tutuyor olabilir, ve SSD yoksa bu da takılmalara neden olabilir (evet, her sorunda Windows'un parmağı var mı diye kontrol etmek de şart). Bu arada Windows ve driver güncellemeleri, anakart ve ekran kartı BIOS güncellemelerini mutlaka kontrol edin, oyun sırasında da geri planda gereksiz hiçbir uygulama açık olmasın.

Öncelikle 1440p çözünürlüktede aynı problem var. 8x2 2666MHz ram yaparsam yine hız olarak bir sıkıntı yaşar mıyım?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…