Merhaba, dün MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio ekran kartım ile Ethereum kazmaya başladım. Madencilik programı olarak T-Rex Miner, madencilik havuzu olarak ise Binance pool kullanıyorum. Dün T-Rex Miner üzerinden yaklaşık olarak 38 MH/s olarak kazım yapıyorken bugün 34 MH/s kazım yapıyorum. Ayrıca Binance Pool'daki gerçek zamanlı madencilik değeri stabil değil. Binance pool üzerinde bazen 55 MH/s bazen ise 9 MH/s olarak gözüküyor. Binance Pool'daki 24 saatlik değer is 29 MH/s. Ekran kartımın sıcaklığı 71 derece. Son olarak ekran kartıma overclock veya undervoltage yapmadım. Afterburner üzerinden hangi ayarları yapmamı önerirsiniz? Afterburner'da yer alan "OC scanner" özelliğini tavsiye eder misiniz? Ekran kartımın ne kadar elektrik tükettiğini nereden takip edebilirim? Teşekkür ederim.
Not: Bilgisayarda kazım yaparken, kazım programı dışında bir program açık değil.
Merhabalar hocam. Aynı karta sahibiz, bende de RTX 2070s var. Normal şartlarda sizin 42-43 Mh/s almanız lazım.
İlk olarak Binance pooldan bahsedeyim. Binance'de gözüken kazım hızınıza çok takılmamanızı öneriyorum çünkü o gözüken hız sizin pool ile aranızdaki ağ gecikmesinden, kazımınızdaki kopmalar (eğer arada kapatıyorsanız) ve varsa aldığınız stale (geçersiz) paylaşımlar sebebiyle dengesizleşiyor ve değişkenleşiyor. Binance Pool'u o sebeple pek önermem açıkçası. Ayrıca kazanç olarak da çoğunlukla diğer poollardan daha az verir. Tek avantajı günlük ödemesidir. Ama tercih meselesi. Pool olarak seçim sizin. Benim önerebileceklerim 2miners ya da Ethermine.
Kart ayarlarına gelirsek, şu anki kart sıcaklığınız çok yüksek hocam. Uzun süre bu sıcaklıkta kazım yapmanız kartınızı yoracaktır. Sizin kesinlikle OC ve UV yapmanız lazım kazım yaparken. Afterburner yüklü olduğunu varsayıyorum. Öncelikle Afterburner ayarlarına girip genel ayarlardan voltaj kontrolü ve voltaj takibini açıp kaydedin ve ayarları kapatın. Daha sonra Afterburner ana ekranda Core clock yazan yeri en sola (-502) değerine getirin. Memory Clock'u biraz sağa çekip +800 değerine getirin. Fan ayarında otomatik (a yazan simge) ve kullanıcı kontrollü fan kontrolü (adam simgesi) tıklanmamış olsun. Bu şeklideyken fan değerini sağa doğru arttırarak 50 değerine getirin. Son olarak yapmanız gereken MSI Afterburner ekranında curve editor yazan yere tıklayın (Adidas'ın simgesine benzer, üç çizgili simge) daha sonra açılan yeni ekranda solda 3000'den 500'e, altta ise 700'den 1250'ye kadar değerler var ve noktalar şeklinde yükselen bir grafik var. Bu noktada siz soldan 1200'e denk gelen noktayı bulun. Bu noktaya tıklayın daha sonra nokta tıklanmış iken önce CTRL'ye basılı tutup daha sonra l tuşuna basın ve sonra iki tuşu da bırakın. Tıkladığınız noktadan yukarıdan aşağıya turuncu çizgi çıktıysa doğru yaptınız demektir. Bu ekranı kapatın, MSI Afterburner'de yuvarlak içerisinde tik işareti var ve bu ayarları kaydetmeye yarıyor, bu tuşa basın ve tüm yaptığımız ayarları kaydedin. Bu ayarların tümünü tekrar tekrar yapmamak için kaydettikten sonra MSI Afterburner'da önce disket simgesine daha sonra da 12345 yazan rakamlardan birine tıklayın. Böylece her kazıma başlarken kaydettiğiniz rakama bastığınızda tüm yaptığınız ayarlar otomatik uygulanacaktır. Daha sonra kazımı durdurup kartı eski haline döndürmek isterseniz yuvarlak ok olan simgeye tıklayın tüm ayarlarınız orijinale döner.
Tüm bu voltaj ayarlamalarının amacını anlatayım: Kartlar kazım yaparken eğer kazım yapacağımız algoritma ethash veya etchash ise yani kazdığımız coinler ETH, ETC, MTP... Tarzındaki coinler ise bu algoritmalar kartın sadece Memory yani belleğini kullanır. Kazımda kartın çekirdeğini hemen hemen hiç kullanmaz. Kartta kazım yaparken çekirdek kullanılmayacağından çekirdek frekansını mümkün olduğunca düşüğe çekip düşük frekansta çalışmasını sağlarız ve sadece Memory kullanılacağından Memory'lerin frekansını arttırırız. Bu sayede çekirdek çok daha düşük frekansta çalışıp düşük voltaj çekeceğinden çok daha az ısınır ve daha az watt çeker (daha az elektrik harcar). Memory'leri arttımamızın sebebi ise daha yüksek Mh/s değerleri elde etmek. Bunu artırmanın karta ya da belleklere bir sorunu olmaz. Sadece bellekler biraz daha ısınır fakat tabii bunun da sınırı vardır. Bu sınır belleğin markasına göre değişir. Eğer bellekleriniz benim gibi Micron ise genellikle maksimum +800 ve +900 civarına kadar çıkabilirler. Eğer Samsung ise şanslısınız, +1000 ve +1200 gibi değerlere çıkanları gördüm ki bu da kartlarının 45 Mh/s'lere kadar çıkması demek. Siz de size bahsettiğim +800'ün üzerinde değeri deneyebilirsiniz. Kartı hata verdiği yere kadar arttırıp, hata verdiği yerde durup, o noktaya yakın yerde kazım yapabilirsiniz. Sizin güvenli olarak karta zarar vermeden yapabileceğiniz ayarlar yukarıda verdiğim ayarlardır.
Afterburner'daki OC scanner özelliği kazım yapmak için mantıklı değil. O ayar oyunlarda kartın maksimum OC değerlerini kartın bulması için yani Mining'te kullanmayın derim.
Son olarak kartın anlık çektiği watt değerini Afterburner'da kaynak izleme simgesi (monitör simgesi) üzerinden izleyebilirsiniz. Kaynak simgesini açtığınızda güç W yazan kısmın altında grafik olarak size gösterir.
Biraz uzun oldu fakat umarım işinizi görür. Kartınız değerli bir kart zarar görmesini istemem. Uzun vadede bahsettiğim ayarları kullanırsanız sağlıklı ve yüksek performanslı bir kazım olur. Diğer coinlerde bu ayarları kullanmayın. İyi kazımlar.