Hocam selamlar.
Önce geçmiş olsun, anlattıkların epey detaylı ve çok işime yaradı. Senin cihazda (Acer Nitro 5 AN515-46 R25Z, R5 6600H, RTX 3050 Ti, 32 GB RAM) gördüğün
SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION ve diğer mavi ekranlar, genelde
sürücü (driver) / yazılım-çekirdek çakışması kaynaklı oluyor. Ama senin hikâyende kritik nokta şu:
*Bıos güncellemesinden sonra
boş Windows'ta bile mavi ekranların bitmesi, donanım (RAM, SSD, CPU vs.) İhtimalini zayıflatıyor.
*Ama
medal / Discord açıldığında çökmesi -> “3. parti yazılımın driver seviyesinde sisteme müdahalesi” (özellikle ekran yakalama, ses sürücüleri, overlay sistemleri) kokuyor.
şüpheli noktalar:
- GPU driver– NVIDIA ekran kartı sürücüsü bazen “shadowplay / overlay / screen capture” programlarıyla çakışıyor.
- Özellikle medal, Discord, OBS, GeForce Experience aynı anda overlay açmaya çalışınca SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION fırlatabiliyor.
- ses sürücüleri (Realtek / Nahimic / DTS / a-volute) – Nitro serilerinde sık sık crash sebebi. Discord ile ses sürücüsü çakışması olabiliyor.
- arka plandaki oyun yazılımları (overlays, anti-cheat, RGB yazılımları) – Armoury Crate, SteelSeries GG, Razer Synapse, MSI Afterburner vs. de mavi ekran sebebi olabilir.
sana önerim şu test adımları (adım adım ilerle, sonuçları bana yazarsan beraber daraltırız):
1) hangi sürücü çöküyor tespit et:
*Windows'ta
WinDbg / BlueScreenView indir, minidump dosyalarını aç (C:\Windows\Minidump).
*Orada
hata kodunun yanında çökme nedeni olan .sys dosyası yazar (örneğin: Nvlddmkm.sys → NVIDIA, rtkvhd64.sys → Realtek ses, dxgmms2.sys → DirectX, ntoskrnl.exe → çekirdek).
*Bana hangi dosya göründüğünü söylersen nokta atışı yaparız.
2) ekran kartı sürücüsünü temizle:
*ddu (display driver uninstaller) indir, güvenli modda NVIDIA sürücünü komple kaldır.
*Sonra sadece
Game Ready WHQL olan en güncel sürümü yükle (GeForce Experience kullanma).
*Kurarken “custom → only Graphics driver + physx” seç, HD Audio driver / GeForce Experience işaretlerini kaldır.
3) ses sürücüsünü sadeleştir:
*Aygıt yöneticisi → ses, video ve oyun denetleyicilerinden Realtek'i kaldır.
*Sonra Acer'ın sitesinden en güncel
sadece Realtek driver'ını yükle (Nahimic / DTS paketlerini yükleme).
4) test
*Discord + medal aynı anda aç, çöküyor mu kontrol et.
5) ek testler:
*Sfc /scannow ve DISM /online /cleanup-ımage /restorehealth çalıştır.
*Ram için
MemTest86 (bootable USB) ile test et (Memtest64 bazen yüzeysel kalıyor).
*Crystaldiskınfo ile SSD'lerin sağlığını kontrol et.