Çok rahat ekran kartsız orta Hall'i bir AM5 sistem dizebilirsin. Bu sistemde de kullanacağın muhtemel parçalar şu şekilde olur.
B650 chipset anakart: Ortalama fiyatları 3.5-6k arası(5k iyi bir anakart için yeterli olur)
Ryzen 5 7500F: 5K civarına bulunabilir eğer ikinci el alırsın bu 4K civarına düşer ama ben şu anda sıfır fiyat olarak 6K yazacağım buna.
16x2 DDR5 RAM: Şu anda ortalama tek RAM 2K civarında(
patriot viper venom gibi). Çift kanal yapacağımız için buna 4K yazıyorum.
SSD: 1TB iyi bir M.2 SSD'yi ortalama 2-3K arasında bulabilirsin. Bunun için 2.5k yazıyorum fakat DRAM olan bir model indirime girerse 3K makul bir fiyat olur.
Kasa ve PSU: Piyasada çok fazla seçenek var önceliğin iyi bir PSU olsun, 650W ve üstü alırsan hem şu an hem gelecek güncellemelerin için yeterli olacaktır. Kasa soğutması iyi olduğu sürece bence MSI vb. markalara fazla para vermeye gerek yok, ben yine bunun için 4K bir bütçe koyuyorum.
Bu şekilde toplam fiyat 22K civarına gelir ki bu gerçekten ortalamanın biraz üstü bir sistem için, bu fiyata 4060 sistem de alınabilir mi evet belki alınabilir ama hazır sistemlerde illaki bir yerden kısıyorlar ya PSU iyi olmuyor, ya SSD, ya anakart... Burada verdiğim fiyatlar orta segmentte kaliteli parçalara denk geliyor bu fiyatı rahat bir şekilde anakart ve kasa gibi parçalardan kısarak 20k altına düşürürsün.