RTX 3060 Ti R5 5600 sistem donuyor ve kapanıyor

theaizensama

Centipat
Daha fazla  
RAM
gskill ripjaws 2x8 16 gb
SSD veya HDD modeli
kingston snv2s500g m2
Ekran kartı
galax 3060ti
Anakart
gigabyte b550 s2h
İşlemci
ryzen 5600
Arkadaşlar merhaba bundan yaklasik 10 ay once bir sistem topladim ama topladigim gunden buyana yasamadigim sorun kalmadi. Artik son noktaya geldim. Bu durum beni cok uzuyor. Dogru duzgun oyun oynayamiyorum. Bir şeyler indirirken bilgisayarimi kullanamiyorum. Oyun oynarken surekli oyunlar kapaniyor. Steam'den oyun indirirken ya da farkli bir yerden bilgisayar 5 dakika boyunca donuyor kendine gelmiyor. NVIDIA clip almayi actigimdan bir sure sonra bile PC'de donmalar basliyor. Sistem su sekilde:
Galax RTX 3060 Ti.
R5 5600+perfan 120h sogutucu.
G.Skill Ripjaws 2x8 16 GB 3600 MHz(sorunun bundan kaynaklandigini dusunuyorum ama emin degilim)
Gigabyte S2H B550M.
Kingston NVMe M.2 SSD 500GB.
Artik bilgisayari kirmak uzereyim hiç verimli performans alamiyorum. Windows 10 ve W11 denedim ikisinde ayni sorun. RAM'lerim stok olarak 2100 MHz'de calisiyor. BIOS'ta XMP profilini acip 3600 MHz'e aldiktan sonra herhangi bir oyuna giriyorum 5 dakika gecmeden her oyundan atiyor. Bu tum oyunlarda oluyor. Konularda okuyorum bazi kisilerede olmus. RAM voltaj falan dusurmusler ama Gigabyte'in BIOS'undan hiçbir şey anlamıyorum. Bulamiyorum o sekmeleri.
Diger sorunumun zaten cozumunu hiç bulamiyorum PC gunde en az 1 kere 5.10 dakika boyunca donup kalıyor hiçbir yere tiklayamiyorum. Parcalari programlar ile test ettigimde hiçbir sorun gostermiyor. Bilgili kisiler bana yardimci olabilirse minnettar kalirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
En basit sorular ile başlamak istiyorum. BIOS'unuz güncel mi ? Chipset driverlarınız kurulu ve güncel mi ? Ramler anakart'a doğru takılmış(slot olarak) durumda mı?

Benzer bir sorun 5600X 3070 kullanan bir arkadaşımda olmuştu. Bir USB'ye Ubuntu live yükleyip açıp hiçbir güncellemeyi yapmadan test etmesini söylemiştim, sürücüsel bir sıkıntı olup olmadığından emin olmak için. Birkaç hafta uğraşlar sonucu ( denemediğimiz ayar kalmadı ) pes ettik.

Sorun birkaç gün sonra taktığı kulaklık yüzünden olduğunu tespit ettik... Her ne zaman kendi kulaklığını taksa PC durduk yere kitleniyor, droplanıyor ve kapanıyordu. Aynı girişe başka bir kulaklık aldık ve hiçbir sorunu kalmadı.

Bunu niye anlattım, bazen sorunlar çok saçma sapan bir yerden kaynaklanabilir. Sana da tavsiyem öncelikle Ubuntu testini yap. Eğer orada halen devam ediyorsa problem donanımsal şeylere bakalım. CPU stress, GPU stress, disk test vs sonuçlarını analiz ederiz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı