Çözüldü RTX 3060 ve i7 8700 sistem darboğaz yapar mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşletim sistemi
Windows XP

strongTURK

Hectopat
RAM
32
SSD veya HDD modeli
250gb m2 ssd
Ekran kartı
Nvidia Geforce rtx 3060
Anakart
Asus rog z390-f
İşlemci
İntel core İ7 8700
Merhaba. Sistemde RTX 3060 ve i7 8700 var. Valorant, PUBG, Forza gibi oyunlarda darboğaz yapar mı? Veya yapacak oyunlar, programlar nelerdir? Yazarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Çözüm
Darboğaz yapmaz, gayet iyi işlemciniz var. "Ekran kartı ne olursa olsun %100 kullanılmalıdır." şeklinde yanlış bir bilgi var. %100 kullanılsın diye DSR öneren var, gerçekten şaşırtıyorsunuz.

Genellikle hedeflenen FPS, monitörünüzün Hertz değeri kadardır. Hertz değerinin üzerindeki FPS değişimlerine darboğaz diyemeyiz. Hedeflenen FPS'e işlemci yüzünden ulaşamıyorsanız buna işlemci darboğazı deriz.

AAA oyunlarda çoğunlukla monitörünüzün en yüksek Hertz değerindeki FPS'e ulaşamazsınız. Bu durum ekran kartı yetersizliğinden kaynaklanır. Buna da ekran kartı darboğazı diyebiliriz.

Yani hedeflediğiniz FPS'in ne olduğuna göre darboğaz oluşup oluşmadığına karar verilir. Çoğunlukla da monitörün Hertz değeri baz alınır. Monitörünüzün Hertz değerinin üzerindeki bir FPS'i hedeflemek de pek mantıklı değildir.

"165 Hertz bir monitörde 500FPS almalıyım" dediğinizde ekran kartınızı %100 kullanıyor olursunuz evet; ancak ekran kartınızın da gereksiz yere sıcak çalışmasına sebep olursunuz. Oyundan keyif alabileceğiniz bir FPS almanız yeterlidir. Rakamlara bu kadar takılmayın, ne siz yorulun ne de sisteminiz yorulsun.
Darboğaz olacaktır.

Ayrıca 3060 şu an görünümde 2K kartı olabilir ancak 1 bilemedin 2 yıl sonra sorun çıkarmaya başlayacaktır bu çözünürlükte. Ben 1080P diyorum, şu an saf 2K kartları 6700 XT ve 3060 Ti.

Artı -1 Eksi
Peki Hz olarak ne önerirsiniz? 240Hz fazla mı olur?

Yani hocam sen bilirsin eğer 240 Hz istiyorsan ViewSonic ve Elite'nin birlikte hazırladığı monitörler var öneririm.

3060 için 2K monitör almazdım. AAA oyunlarda daha şimdiden 60 fps almakta zorlanırsınız, bunun bir de 2 sene sonrası var. Fiyatları öyle gözükmüyor olabilir ama 3060 giriş seviye bir kart. İyi kalite bir 1080p IPS monitör alıp uzun süre kullanmanızı tavsiye ederim.

Yardımcı olan herkese teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla darboğaz yapar. Ve 2K monitör gereksiz olur. Yanlışım varsa lütfen uyarınız.

Yardımcı olan herkese teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla darboğaz yapar. Ve 2K monitör gereksiz olur. Yanlışım varsa lütfen uyarınız.
Doğrudur, 2K için minimum 6700 XT, 3060 Ti önerebilirim. 3060 ve 6600 gibi kartların şu an gücü yetse bile 1-2 sene içerisinde ne olacağı belli değil 2K özelinde.

Darboğaz yapmaz, gayet iyi işlemciniz var. "Ekran kartı ne olursa olsun %100 kullanılmalıdır." şeklinde yanlış bir bilgi var. %100 kullanılsın diye DSR öneren var, gerçekten şaşırtıyorsunuz.
Kart kullanımı sabit olmazsa FPS dalgalanır kankam. Ayrıca kart boşta duracağına çözünürlüğü artırıp tam yük bindiririm ekran tırtıklanmasını engeller.

Kart kullanımı sabit olmazsa FPS dalgalanır kankam. Ayrıca kart boşta duracağına çözünürlüğü artırıp tam yük bindiririm ekran tırtıklanmasını engeller.
Kart kullanımı %100 olursa da giriş gecikmesi olur. Çözünürlük yükseltmek yerine az kullanılmasını tercih ederim.

Kart kullanımının sabit olması FPS dalgalanmasını engellemez. FPS dalgalanmasını istemiyorsanız FPS sabitleyici araçlar kullanabilirsiniz. Riva Tuner gibi..

Ekran kartı neden boşta durmamalı ayrıca? Sürekli en sıcakta çalışsın, giriş gecikmesini arttırsın, kart ömrü kısalsın diye mi?

Hayır büyük oranda darboğaz olmaz.

2K monitör rekabetçi oyunlar için uygun olur ancak AAA oyunlarda kartınız zorlanır. Ne oynayacağınıza ve gelecekte ne tür oynayabileceğinizi hesaba katarak 2K monitör alıp almamaya karar verebilirsiniz. Bahsettiğiniz oyunlar için 2K monitör uygundur.

Ben bu konularda biraz cahilim de. AAA oyun nedir bilmiyorum. Bu tür oyunlardan birkaç oyun örnek verebilir misiniz?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…