RTX 3070 Belleği Modifikasyonla 16 GB’a Çıkarıldı, Performans Arttı

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036

YouTuber Paulo Gomes, geçtiğimiz günlerde RTX 3070 ekran kartını 16 GB GDDR6 bellek ile modifiye ettiği süreci gösteren bir video yayınladı. Bellek değişimi sonrasında Resident Evil 4’te ciddi performans iyileştirmeleri sağlandı. VRAM modlaması ayrıca %1 FPS oranları bakımından 8 GB’lık sürüme kıyasla 9 kat daha iyi performans gösterdi. Bu da daha akıcı bir oyun deneyimi […]

Devamı: RTX 3070 Belleği Modifikasyonla 16 GB’a Çıkarıldı, Performans Arttı
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Bu nodifikasyon işini daha önce görmüştüm. Sanırım tüm ekran kartlarına uygulanabiliyor ve hızlı yapılabiliyormuş. Acaba maliyeti nedir? Ben de yaptırmak isterdim düzgün birine.

Benim sahip olduğum MSI Ventus RTX 2060 modeli 6 GB fakat 12 GB modeli ile aynı PCB'ye sahip.
VRAM modüllerinin yerleştirildiği yuvalar boş duruyor, eğer maliyeti düşük ise 12 GB'a yükseltmek isterdim.

Donanım değişebilir ama bunu sürücünün okuyabileceğini sanmıyorum modifiye edilmiş sürücü de kullanmak gerekir.

Kullanılan bellekler de Nvidia'nın hızlı bellekleri kadar olur mu bilmiyorum.

1 GB Bellekten 8 adet kullanılıyor normal RTX 3070'de, bu sayede 256 bit bellek kontrolcüsü ile sıkıntısız çalışıyor. 8X32 = 256 Bit. Burada yaptıkları şey 8 adet olan 1 GB bellekleri çıkartıp, 2 GB eşdeğerleri ile değiştirmek. Bu değişim ardından kart sanki baştan beri 16 GB üretilmiş gibi sorunsuz çalışabiliyor. Bahsettiğim yöntem tüm kartlara uygulanabiliyor.

Benim sahip olduğum MSI Ventus RTX 2060 modeli 6 GB fakat 12 GB modeli ile aynı PCB'ye sahip.
VRAM modüllerinin yerleştirildiği yuvalar boş duruyor, eğer maliyeti düşük ise 12 GB'a yükseltmek isterdim.
Kartın 192 bit olduğu için ekstradan 6 adet 1 GB bellek taktıramazsın. Yapılması gereken tüm belleklerin sökülüp 2 GB eşdeğerleri ile değiştirilmesi. Dediğin şekilde olması için 384 bit bir karta ihtiyaç duyman gerekirdi. 2060'ın 12 GB modelinde çok yüksek ihtimalle 2 GB bellekler kullanılıyor. Youtube'da gördüğüm bir kaç bilgisayarcı VRAM yükseltmesi yapıyordu sanırsam, onlara sorarak bir fikir alabilirsin.

Editlenmiş PCB olmadan yükseltme ihtimalin yok, haber başlığında da belirtiliyor. Kaldı ki sürücü bunları okuyamaz, anlam veremez. Hatta fake olarak bile nitelendirebilir. GPU'ya donanımsal özellikler eklemek bu kadar basit olsaydı zaten kimse gidip kart almazdı bence. Bunun olabilmesi için ekran kartı PCB'leri ona göre yapılmış olmalı ve sürücüler donanımları tanımlayabilmeli. Ayrıca bu tarz modifikasyonları herkes yapamadığı için de RTX 3070 sana 4070 parasına mal olabilir.

Ücret konusunda katılıyorum ama bu bahsi geçen RTX 3070 dışında başka örnekler de görmüştüm. Belki PCB üzerinde ekstradan değişimler yapıyor olabilirler.

Ben bununla ilgili bir şey duymuştum. Aynı varyantın üst versiyonuna yükseltince sıkıntısız oluyormuş. Mesela RX580 4 GB'ı 8 GB yapmak gibi. Bence sizinkinde hiç sıkıntı olmaz çünkü yeri bile hazır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…