Çözüldü RTX 3070 sistem kendini yeniden başlatıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Merhaba,

Sistemim bir süredir kendini yeniden başlatıyor. Bu durum çok fazla olmuyor özellikle yeni açtığım zaman masaüstünde boştayken birdenbire hiçbir uyarı vermeden reset tuşuna basılmış gibi yeniden başlıyor. Akabinde oturum açılınca hiçbir hata, uyarı gibi bir mesaj çıkmıyor. Yaz aylarında da bu durumu yaşamıştım sonra kendi kendine düzelmişti. Geçen hafta bu can sıkıcı durum iki kere başıma geldi. Prizde akım koruyucu kullanıyordum. Onu çıkarttım, sisteme format attım ancak bu gün yine böyle bir durum meydana geldi.

Bir defasında güç ihtiyacı azken dosyalarımda gezinirken başıma geldi. Geri kalan durumlarda hep boştayken meydana geldi. Ya masaüstündeyken ya da henüz oturum açmadan kilit ekranındayken meydana geldi. Hiç oyunda olmadı.

Olay görüntüleyicisinde "kernel-Power" hatası yer almakta.
Ayrıca yazın başka bir ekran kartım vardı. Şu an yeni ekran kartım var. Tekrar oldu maalesef. O zamanlar ekran kartından şüphelenmiştim.

CPU sıcaklık değerlerim de gayet iyi. Boşta 25 - 27 derece, yükte 65 - 68 derece değişiyor ortama göre...
İnternette araştırdım ancak pek kayda değer bilgi bulamadım. Sizlere sormak istedim. Ne tavsiye edersiniz?

Sistem özellikleri:
ASUS ROG STRIX X570E.
ASUS TUF RTX 3070 OC.
Corsair 8x4 32 GB 3600MHz (normalde 3200MHz ben 3600'e yükselttim)
AMD 3900X + Corsair H115I PRO XT 280mm soğutucu.
High Power 1200W PSU.
M.2 SSD, SATA SSD, HDD.

Ekran Alıntısı.PNG

Çözüm
Önerdiğiniz konulara göz attım. Teşekkür ediyorum.

Genelde bu tarz sorunlar RAM'den meydana geliyor. XMP kapatıp, denediniz mi? Ayrıca başka bir konuda bir kişi nasıl çözdüğünü göstermiş. Belki yardımcı olabilir.

RAM'lerden kaynaklı olacağını sanmıyorum. 2 defa test yaptım emin olmak için bir sıkıntı çıkmadı. Önerdiğiniz konuda ses kartı sürücüsünden bahsedilmiş. İlginç doğrusu. Bu sorun neden çözülmüyor, onarılmıyor şaşırtıcı... (Eğer öyleyse) bunu da deneyeceğim.

Buraya bir göz atın belki çözüme kavuşabilirsin.

İlk metodu şimdi uyguladım. Bakalım nasıl olacak. Sürekli olarak olay görüntüleyicisini kontrol edeceğim.

Muhtemelen AMD/RAM problemi. AMD resmi olarak 3200MHz'e kadar kararlılık sunuyor yüksek ihtimal 3600MHz'e yaptığınız OC sağlıksız. Bunu doğrulamak için aşağıdaki adımları uygulayın.

Event Viewer açıp (Windows Logs/System) Source kısmında WHEA-18, WHEA-19 isimli hatalarınızın olup olmadığına bakın, yoksa son olarak C:\Windows\LiveKernelReports\WHEA klasörü içinde .dmp uzantılı bir dosya var mı diye kontrol edin.

Bahsettiğim yerlerde uyarıyı veya dosyayı görüyorsanız 3200MHz'den 3600MHz'e yükseltmeye çalıştığınız RAM OC'niz başarısız olmuş demektir yaptığınız ayarı geri alın.

Livekernel klasöründe bende öyle bir klasör gözükmüyor. Yaptığım testlerde RAM frekansını arttırınca FPS değerleri ciddi anlamda arttı. O yüzden aktif olarak çalıştığını düşünmekteyim :)

Aynı veya benzer sorunları yaşayanlar adına bu durumun çözümünü buraya yazmak istedim.
Birçok deneme sonrası yaklaşık 20 gündür normal kullanım ve testler yaptım çok şükür hiçbir sorun yaşamadan sistemi kullanmaktayım.

> İlk etapta eğer BIOS güncellemeniz var ise onu yapın.

- BIOS ayarlarından "Fast Boot" özelliğini disable / devre dışı yaptım.
- Windows güç ayarlarından "başlat düğmesinin yapacaklarını seçin" sekmesi altından da "hızlı başlat" özelliğini kapattım.
Genelde bu tarz sorunlar RAM'den meydana geliyor. XMP kapatıp, denediniz mi? Ayrıca başka bir konuda bir kişi nasıl çözdüğünü göstermiş. Belki yardımcı olabilir.

Bu hata genelde PSU, hızlı başlatma ve Realtek'ten kaynaklanıyor. Yazdıklarımı yapıp deneyimlerinizi paylaşın ki diğer mağdurlarda yararlansın. Şu ana kadar herhangi bir sorun yaşamadım.

Yaptığım işlemler;

1. XMP aktif hale getirdim. Elle RAM frekanslarını atıyordum önceden.
  2. BIOS ayarlarından ve Windows ayarlarından hızlı başlatma seçeneğini pasif hale getirdim.
  3. BIOS'u ve tüm driverlarımı güncelledim.
  4. Aygın yöneticisinde "Ses, video ve oyun denetleyicisi" sekmesinde benim 2 adet uygulama vardı. Realtek ve NVIDIA High Definition Audio. Araştırdığım forumlarda bunun Realtek sürücüsünden yapabileceğini söylemişlerdi. Deneyip çözenler de vardı açıkçası. Realtek'e sağ tıklayıp devre dışı bırak dedim.
  5. Windows'u sürüm 1903'e güncelledim.
  6. Tüm sürücülerimi kontrol edip, güncel olmayan varsa güncelledim.
  7. Elektrik kablosunu voltaj korumalı bir ara kabloya bağladım.
  8. Kasamın içerisinde dışarıda herhangi bir kablo kalmayacak şekilde kablolama yaptım

Artı -1 Eksi
Muhtemelen AMD/RAM problemi. AMD resmi olarak 3200MHz'e kadar kararlılık sunuyor yüksek ihtimal 3600MHz'e yaptığınız OC sağlıksız. Bunu doğrulamak için aşağıdaki adımları uygulayın.

Event Viewer açıp (Windows Logs/System) Source kısmında WHEA-18, WHEA-19 isimli hatalarınızın olup olmadığına bakın, yoksa son olarak C:\Windows\LiveKernelReports\WHEA klasörü içinde .dmp uzantılı bir dosya var mı diye kontrol edin.

Bahsettiğim yerlerde uyarıyı veya dosyayı görüyorsanız 3200MHz'den 3600MHz'e yükseltmeye çalıştığınız RAM OC'niz başarısız olmuş demektir yaptığınız ayarı geri alın.

Önerdiğiniz konulara göz attım. Teşekkür ediyorum.

RAM'lerden kaynaklı olacağını sanmıyorum. 2 defa test yaptım emin olmak için bir sıkıntı çıkmadı. Önerdiğiniz konuda ses kartı sürücüsünden bahsedilmiş. İlginç doğrusu. Bu sorun neden çözülmüyor, onarılmıyor şaşırtıcı... (Eğer öyleyse) bunu da deneyeceğim.

Buraya bir göz atın belki çözüme kavuşabilirsin.

İlk metodu şimdi uyguladım. Bakalım nasıl olacak. Sürekli olarak olay görüntüleyicisini kontrol edeceğim.

Livekernel klasöründe bende öyle bir klasör gözükmüyor. Yaptığım testlerde RAM frekansını arttırınca FPS değerleri ciddi anlamda arttı. O yüzden aktif olarak çalıştığını düşünmekteyim :)

Aynı veya benzer sorunları yaşayanlar adına bu durumun çözümünü buraya yazmak istedim.
Birçok deneme sonrası yaklaşık 20 gündür normal kullanım ve testler yaptım çok şükür hiçbir sorun yaşamadan sistemi kullanmaktayım.

> İlk etapta eğer BIOS güncellemeniz var ise onu yapın.

- BIOS ayarlarından "Fast Boot" özelliğini disable / devre dışı yaptım.
- Windows güç ayarlarından "başlat düğmesinin yapacaklarını seçin" sekmesi altından da "hızlı başlat" özelliğini kapattım.

Çözüm
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı