RTX 3080 Ti sisteme 4K OLED monitör tavsiyesi

Serhatfield

Hectopat
Arkadaşlar öncelikle herkese güzel günler dilerim. Geçtiğimiz ay sistemimi güncelledim ve RTX 3080 Ti / Intel i9 11900K donanımlarını sistemime ekledim. Ancak kullandığım monitör eski sistemimde kullandığım 27 inçlik 165 Hz IPS Rampage. İnternette biraz araştırma yaptıktan sonra 4K monitör alma kararına vardım ancak kafam çok karıştı. Bütçe olarak en fazla 25.000 - 30.000 TL ancak fiyat performans olarak daha avantajlı bir model varsa az bir şey yukarı çıkabilirim.

Panel olarak OLED düşünüyorum. Dell Alienware 34” qd OLED ve Samsung Odyssey G8 OLED 34” seçeneklerini bulabildim hemen hemen bu fiyat aralığında. Samsung'un fiyatı daha makul ancak birkaç olumsuz yorumla da karşılaştım. 27 inçten daha büyük bir ekran düşünüyorum. Ancak kafam karışık.

Önerilerinizi ve fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar, teşekkür ederim.

2 gün önce teslim aldım Samsung OLED G8 modelini (175 Hz, 3440x1440).
Bildiğim kadarıyla iki monitörde aynı paneli kullanıyor. Aradaki fiyat farkına değecek bir şey olmadığından dolayı her ne kadar bazı olumsuz yorumlar olsa dahi (uyku modundan dönmeme vb), Samsung tercih ettim.

Öncelikle şu an monitörü kendi verdikleri Micro DisplayPort kablosu ile kullanıyorum. 175 Hz, 10 bit sıkıntısız çalışıyor. Uykudan uyanmama vb gibi bir problem yaşamadım. Monitörü kurarken Wi-Fi bağlantısını gerçekleştirdim, son güncel Firmware'yi kurdu. İnternette gördüğünüz problemlerin çoğu çözülmüş zaten.

Renk ayarı ilk başta çok kırmızımsı geldi bana. Monitörde basık geldi. Çünkü daha önce 21:9 monitör kullanmamıştım.
32" Samsung 2K monitör kullanıyordum.

Bu monitörden sonra ne yalan söyleyeyim ilk başta bayağı garipsedim parlaklığı, renkleri vb. 2-3 saat renk ayarlarını tutturmak için uğraştım. Sonunda oynanabilir bir hale getirdim. Buradaki problem ben soğuk renk kullanmayı tercih eden birisiydim, ondan monitörü bayağı kurcalamam gerekti.

Monitörün kendi içerisinde Amazon Prime & Netflix vb uygulamalar var. Bu uygulamaların kötü yanı ise 21:9 formatında yayın yapmamaları. Fakat monitörde fill yapabiliyorsunuz.
Bu arada Amazon Prime Windows uygulamasını yüklerseniz 21:9 izleyebiliyorsunuz PC'den. Monitörden fill yapmanıza vb gerek yok, prime direk destekliyor. Fakat ne yazık ki Jeff amca 1080p yükseğini vermiyor Windows'ta :D

Şimdi benim monitörle ilgili tek bir sıkıntım kaldı, o da BIOS ekranına bu monitörle erişemiyorum. İnternette bayağı araştırdım ama bulamadım çözümü. Yukarıda bahsettiğim eski monitör olarak kullandığım monitörü yan ekran olarak kullanıyorum. Şimdilik BIOS'a onunla erişiyorum. Muhtemelen mini HDMI to HDMI kablo aldıktan sonra o problem de çözülecektir.

Ek olarak normalde bu monitörü 12 bit kullanabilmemiz lazım diye hatırlıyorum, fakat DisplayPort kullanırken maximum 10 bit & 175 Hz kullanabiliyorsunuz haberiniz olsun.

Genel olarak mutluyum, 21:9 tadı hikayeli oyunlarda vb bayağı iyi oluyor. Mesela baştan başladım Last of Us'a, HDR1000 ile oynamak bayağı keyifli.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı