Tabii ki ancak iki bileşenin de güç tüketimi yeterince fazla, 10900K TDP değeri 125W mesela ama yük altında 200W, bir de hız aşırtma yapıldığında 300W'lara kadar çıkıyor, sistemin daha az olmasına rağmen güç tüketen farklı parçaları da olacak.Peki kullanıcı açısından hangi senaryoda hem işlemciye tam OC yapılacak hem de her ikisi birden %100 güç çekecek şekilde kullanılacak? Bu arada 10900K güç tüketimi gözümden kaçmış, normal şartlarda 700 Watt "fazlasıyla" yeter derdim.
Tek GPU tek işlemcili sistemler için 1500 Watt önerelim o zaman bundan sonra. SLI GTX 980 Ti ile 600W güç çıkışı olan UPS bile kapanmadan sistemi açık tutacak yeterli gücü verebiliyordu, @Asım Demir 8700K (OC) + 1080 Ti'ı çoğu oyunda 450 Watt ile bile besleyebiliyordu sadece bir oyunda yetersiz kaldığı için PSU değiştirme yoluna gitti. Reel güç tüketimleri o her şeyi sonuna kadar zorlayan testlerdekinden daha düşük oluyor.
Görsel kaygı hariç (benim yaptığım gibi) gereksiz yüksek güçler veren PSU'ları almaya gerek yok. Bu dediğine karşılık ben de custom soğutma ile o işlemciye 400-450 Watt güç çektirecek kadar yüklenebileceğim OC yaparım, üstüne ekran kartına da OC yaparsam o zaman 1000+ Watt güce ihtiyaç duyabilirim derim.Tabii ki ancak iki bileşenin de güç tüketimi yeterince fazla, 10900K 125W mesela ama yük altında 200W, bir de hız aşırtma yapıldığında 300W'lara kadar çıkıyor.
Bir de işin bir diğer kısmı olarak PSU'yu sürekli yüzde 90, yüzde 100 yük altında çalıştırmamak lazım. Ne yani şöyle mi diyeceğiz? "650W PSU alın ama stres testi falan yapmayın sakın."Görsel kaygı hariç (benim yaptığım gibi) gereksiz yüksek güçler veren PSU'ları almaya gerek yok. Bu dediğine karşılık ben de custom soğutma ile o işlemciye 400-450 Watt güç çektirecek kadar yüklenebileceğim OC yaparım, üstüne ekran kartına da OC yaparsam o zaman 1000+ Watt güce ihtiyaç duyabilirim derim.
Oyunlarda bu işlemci tam yükte çalışmayacak. Ekran kartı bile çoğu oyunda o testlerdeki kadar yüksek oranda güç tüketmeyecek. Render yapılsa diye düşünsek render motorları ya işlemciye ya da GPU'ya yükleniyor. İkisini birden %100 kullanmayacak.
Ayrıca diğer bileşenlerin istediği güç değerleri işlemci ve ekran kartının yanında çok düşük. Bu işlemci ile oyunlarda ortalama %50 civarında kullanım olacak, OC yapılsa bile kullanım yüzdesi düşeceği için stok değerlerin bile altında güç ihtiyacı olacak. İşin bir de bu kısmını düşünmek lazım.
İşlemci ve GPU stok haldeyken 700 Watt stres testi için fazlasıyla yeter, 650 Watt bile yeter. İddiaya girmek isteyen varsa ben varım, haksız çıkarsam şu anda sırf ışıklı güzel görünüyor diye aldığım TT Toughpower PF1 ARGB 1050 Watt PSU'nun aynısından hediye edeceğim. Sözümün güvenilirliğini burada onaylayacak bir sürü kişi söyleyebilirim. İddiayı kazandığımda da benzer değeri olan bir ürün düşünürüm karşılığında."650W PSU alın ama stres testi falan yapmayın sakın."
İşlemci ve GPU stok haldeyken 700 Watt stres testi için fazlasıyla yeter, 650 Watt bile yeter. İddiaya girmek isteyen varsa ben varım, haksız çıkarsam şu anda sırf ışıklı güzel görünüyor diye aldığım TT Toughpower PF1 ARGB 1050 Watt PSU'nun aynısından hediye edeceğim. Sözümün güvenilirliğini burada onaylayacak bir sürü kişi söyleyebilirim. İddiayı kazandığımda da benzer değeri olan bir ürün düşünürüm karşılığında.
Her sistem toplayan işlemci + GPU'ya OC yapacak da üstüne yüklenecek, keyif için her gün stres testi yapacak hesabıyla sistemlerin hepsinde 850-1000 Watt PSU görmemiz gerekiyor.
Ayrıca o sistemin genel açık olduğu sürenin azında %80-90 güç tüketimleri olacak PSU üzerinde. Kişi sürekli olarak sistemi sonuna kadar zorlayan oyunlar oynamayacak sonuçta, günlük işler ve daha az güç isteyen oyunlar için daha da fazla süreler kullanılacak.
Not: Başta 650 Watt demiştim, stok kullanımlarda yeteceğinden hiç şüphem yok ama oyunlarda olabilecek %85 kullanımın altında kullanım oranı istenirse 700-750 Watt tercih edilebilir diyorum. Dikkat edilmesi gereken PSU'nun GPU ve işlemci için gerekecek yeterli sayıda 8 pin çıkışına sahip olması. Şu anda kullandığım sistemi toplarken buna dikkat etmedim, işlemcinin ve GPU'nun toplam 4 tane 8 pin çıkışına ihtiyacı olduğunu fark etmeyip 3 tane 8 pin çıkışı olan 750 Watt PSU almıştım en başta. Sonra değiştirmem gerekti.
Bu ne demek dostum?8 pin çıkışı olduğundan emin ol