Yok mimari içindeki frame buffering tekniği cart curt. Yani bu kadar kendinin bile araştırarak güç bela uydurduğun terimleri bir araya getirince ''wooow adam çok bilgili'' dememizi mi bekliyorsun? vardır diyen de biraz işin içinden gelen insanlara göre komik kaçıyor be kanka yapma yani.
Aynen.
Hep uydurdugum terimler. Hic biri gercek degil. Istedigine inanmakta ozgursun. Donanim performansi ve donanim icinde yapilan optimizasyon arasindaki farki bilmeyen birine daha ne aciklayayim ki?
Ve daha niceleri donanim ve/veya surucu seviyesi optimizasyonlar. Donanimin saf gucu hic bir zaman gundelik kullanim performansini belirlemez. Ilk dakikadan beri de bunu yazmisim;
Asil konu saf guc olmamali. RX 6900XT pek cok oyunda eger RT olmadan oynaniyorsa, 3080'den daha yuksek performans verecek. Isin icine RT+Upscaling girdiginde 6900XT guc bela yetismeye calisiyor.
Ancak saf guc oyunlarda performansi belirleyen tek etken degil.
Oyun performansi olarak 6900XT'nin 3080 12GB'nin onunde oldugunu belirttigim bir mesajim da yok. 10GB'lik modelinden daha iyi oldugunu ise istedigin herhangi bir test gosterir.
Senin aksine benim "woow adam cok bilgili" dedirtmek gibi bir derdim de yok. Konuya o sekilde giris yapan sensin;
Ayrıca herkesin yanlış bildiği bir olaya da açıklık getireyim.
3080 12GB: 384bit ve bellek bant genişliği 912.4 GB/s
6900XT 16GB: 256bit ve bellek bant genişliği 512.0 GB/s
Ayrıca GDDR6 ve GDDR6X in haberleşme teknolojilerinde de farklılıklar var, GDDR6 NRZ yerine PAM4 denilen bir teknoloji kullanılıyor yani sinyal genişliğinin modüle edildiği bir yöntem.
Bu sekilde girdigin icin, dogal olarak bi seyler bildigini sanarak konusuyorum ama, belli ki bir sey bildigin yok.
Al sana ''SAF PERFORMANS'' sonuçları bitti gitti bu kadar basit. Ben oyunumu açınca 4K da 6900XT den daha iyi performans alıyor muyum? alıyorum bitti. Son kullanıcı için gerçek ''SAF PERFORMANS'' budur. Sen techpowerup dan Pixel Rate, Texture rate, fp-16/64 degerleri öğrenmeye ve onları sayıklamaya devam edebilirsin.
Hayir degildir. Son kullanici icin o oyun performansidir. Eger amaci 4K'da oyun oynamak olan biriysen seni o ilgilendirir. Amacin video duzenlemeyse seni video duzenleme sirasindaki performans ilgilendirir. AI ile ilgileniyorsan AI icin aldigin performans ilgilendirecek. Bu yuzden iliskili performans datasina da bakilir. Saf guc acisindan kimseye bi sey onerilmez. Komik gozuken ben degilim ne yazik ki.
Çok fazla terim kullanmışsınız hocalarım kafam gene karıştı. Anladığım kadarıyla RX 6900 XT saf güçte daha iyi, DLSS falan girince RTX 3080 daha iyi. AMD ekran kartlarına NVIDIA kadar sıcak bakamıyorum. O yüzden 3080'den devam edeceğim gibi duruyor.
Eger 3080 12GB almiyorsan, RX 6900XT RT olmayan oyunlarda daha iyi performans verir. Oynayacagin oyunlara bagli. Eger 12GB'lik modeli aliyorsan, oyundan oyuna performanslari arasinda ciddi farklar olabiliyor. Butcene ve uygunluga da bagli.
Ben 3080 satin alirdim, ki 3 sene once ciktiginda aldim zaten. Sadece daha iyi DLSS ve RT performansi icin alirdim. Bendeki 10GB'lik model ve hemen hemen her oyunda eger RT acmiyorsak, 6900XT benden daha iyi performans aliyor. 12GB'lik model, normal 3080'den guclu. %3-5 arasi bir guc farki var asagi yukari.
Bir de yukaridaki arkadas yaniltici grafik kullanmayi seviyor, aradaki ortalama %5 performans farkinin sebebi RT fokus alinarak gelistirilmis oyunlarin marjinal farklar yaratmasindan kaynaklaniyor;
Kac tane oyunda 1440p'de 3080 12'nin daha hizli olduguna beraber bakalim mi?
Yukaridaki grafikte 50 oyun var, 30'unda 6900XT daha iyi performans vermis. Ancak Metro Exodus'un verdigi marjinal performans farkindan dolayi ortalama ciddi bir sekilde 3080 12'nin tarafina kayiyor.
Oyunlar degistiginde yavas kaldigini da gorebiliyoruz;
Paylasilan 4k listede ki Metro Exodus'u listeden cikarirsan performans farkinin %3'e dustugunu de gorursun. Demek ki neymis, aradaki memory farkindan degilmis hiz farki.
Sallamamak lazimmis. Listeye bi tane daha AMD'nin iyi performans verdigi oyun eklenince, fark AMD tarafina da gecebilirmis.
Hatta dur bak, degissin;
Neyse. Sadece saf performans konusunda verilen yanlis bilgiyi duzeltmek istedim. Amac RT ise -> 3080 kesinlikle daha iyi bir secenek. Bazi oyunlar sadece RT goz onunde bulundurularak gelistiriliyorlar sadece basit bir secenek sunmak yerine, bunlardan biri de Metro Exodus.