RTX 3090 BIOS tweak nasıl yapılır?

İsmail Evece

Decapat
Makaleler
1
Daha fazla  
Elimde bir 3090 mevcut. Ancak sonunda bir adet VRAM DIE birimi görevini %25+ oranda kaybetmiş durumda. İsteyen olursa durumu uzun uzun açıklayabilirim. Şu anda tek ihtiyacım, 3090'ın BIOS birimi üzerinden hatalı VRAM modülünü bypass ettirmek veya VRAM frekansını düşürüp cihazı kullanılabilir hâle getirmek. Elimde NVFlash without protection sürümü var ve 3090 FE kartımın BIOS modülündeki güvenliği kaldırdı. Farklı markaların BIOS sürümlerini denedim; ancak işe yaramadılar. Kendim ABE008.exe ile düzenlemek istediğim zaman ise BIOS yazma kilidi var ve değişiklik yapamıyorum. Bu konuda acil yardıma ihtiyacım var; sistem yükte ve hatta masaüstünde Windows Watchdog tarafından yakalanıyor (görüntü kilitleniyor; ancak CUDA birimleri sağlam hâliyle Shift + Ctrl + Windows + B ekran kartı resetine yanıt veriyor, ancak VRAM içeriği bir hatadan ötürü değiştirilemeyerek Watchdog devreye giriyor).

3090 BIOS birimini tabii ki de Tweak edemedim ayrica BIOS sürümünü kafama göre de değiştiremiyorum çünkü donanımsal bir BIOS koruması var.

Ancak sorunun kaynağını buldum.

Sorun VRAM 115 dereceye ulaşması halinde ortaya çıkıyor. VRAM birimleri overclock aninda sorun yasamiyor ama ne olursa olsun VRAM birimleri 115+ dereceye ulaştığı anda GPU içinde bulunan 24 adet dıe biriminden tahminen en az bir tanesi hata üretmekte. Çözümüm ise fotoğraftaki gibi. 3090 kartimin üstteki tahmini sorun kaynagi olan VRAM birimleri için CNC ustasının alüminyum artıklarindan birkac tanesini GPU'ya 2W macun ile sabitledim ve üstüne ayni macunu kullanarak AMD stock fanını taktım. Su anda GPU %40 fan ile 350W güçte GPU VRAM birimleri 115+ çalışmak yerine War Thunder gibi agresif VRAM senkronu olan oyunlarda VRAM maximum 90, UE tabanlı oyunlarda ise genelde 80-86 derece calismakta. Yani sorun tamamen çözüldü hatta VRAM OC dahi yapılabiliyor. 3090 yaklaşık 6 yıllık bir emektar. VRAM birimleri normalde 125 dereceye kadar stabil çalışabiliyor. Ama bende 115+ olduğu anda hata üretimi oluşuyor. Tasarim olarak da 3090 bu konuda çok zayıf. 24 adet GDDR6X dıe modülü ile en cok VRAM modülü taşıyan NVIDIA GeForce ekran kartı ve hepsi sığmıyor.

Güncelleme: 3090 FE kartı değerli bir PCB hurdasına dönmüştür, bilginize. GPU IMC birimi bozulması.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…