RTX 4000 serisinde NVIDIA voltaj limiti

Merhaba arkadaşlar, konu 4000 serisi 50-60-70 modelleri için geçerli. Biliyorsunuz ki "Kartlar 100W üstünü göremiyor" diye epey bir tartışma dönmüştü forumda. "Voltaj limitinden dolayı oluyorsa neden FurMark'ta görüyor?" diye düşünüyordum ben fakat durum voltaj limitiyle alakalıymış, ve spesifik yükler altında kartlar 140W'a çıkabiliyormuş, ki çok nadir yüklerde çıkıyor. Bu durumda 140W güç limitli kartları tamamen gereksiz sayabilirsiniz, bıraktığım videoda da görebileceğiniz gibi 100W üstünde herhangi bir performans farkı bulunmuyor kartlarda. NVIDIA nasıl bu kadar saçma bir şey yapabiliyor hiçbir fikrim yok, 4070 gibi çöp bir kart çıkardıktan sonra bu durum epey komik oldu yani.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şimdi biliyorsunuz ki forumun bitki örtüsü uzun süredir 2023 kasa TUF Gaming ve yüksek güç limitinden dolayı öneriyorduk. Onun için de bir açıklama yapmak isterim, TUF'un alternatifi Victus bildiğiniz gibi. Victus işlemci gücü dışında her anlamda zayıf kalan bir cihaz, 100W civarlarında farklar gene açıldığı için TUF daha iyi performans verecektir. Bunun yanında TUF'un MUX, uzun pil ömrü gibi artılarını koyunca Victus işlemci gücü dışında tercih edilmez olarak kalmaya devam ediyor. Çoğu kişi forumdan TUF tercih etti, akıllarında bir soru kalmasın diye de açıklamak istedim.

Aynı seri kartları karşılaştırırken neyin mimarisine bakalım? 80 90 modellerinde farkın fazla olduğunu belirttiniz, ben de ona cevap verdim. 30 ila 40 serisi karşılaştırması yapmadım burada. Bu arada 3000 serisi dahilinde W olarak 3060 en yakın olan kartlardan biri, zaten CUDA Core, bant genişliği olarak da masaüstü versiyonuna kıyasla daha fazla değere sahip olan kart 3000 serisinde. Gayet normal 3060'ın bu durumda olması. W= performans limitine kadar doğrudur.

Masaüstü 3060: 280 watt tüketim, 3584 cuda cores 100 fps 170 watt limit
Laptop 3060: 140 watt tüketim, 3840 cuda cores 95 fps 115 watt limit

Watt = performans yanlış mantığına göre laptop 3060ın 65 fps maksimum vermesi lazım ama belki 256 tane cuda core farkından 30 fps geliyordur!! Piyasadaki bütün ekran kartları ve işlemciler aslında gerekenden fazla güç tüketiyor, üretimde silikon kalitesi ciddi oranda değişebildiği için fazladan güç vererek kötü kalitenin de sıkıntısız çalışması sağlanır. Yani mimari kartın hangi güçte ne kadar performans verebileceğini sınırlar oraya nvidianın yada laptop üreticilerin kaç watt limit yazdığı değil, mimari derken bundan bahsetmiştim ama karşılaştırma sanmışsın. 40 serisinin mimarisi de yüksek güç tüketiminde performans artışı sağlamıyor, fabrikadan zaten olabildiğince yüksek güç tüketimiyle çıkmışlar. Bunu anlatmaya çalışıyorum..

ROG STRIX G16 4060’lı modele sahibim. Kart maksimum 100W güce ulaşıyordu. Yeni gelen Bios sürümüyle Artık 110W’a ulaşıyor fakat performansta bir değişiklik yok.
Bilginize

Merhaba arkadaşlar, konu 4000 serisi 50-60-70 modelleri için geçerli. Biliyorsunuz ki "Kartlar 100W üstünü göremiyor" diye epey bir tartışma dönmüştü forumda. "Voltaj limitinden dolayı oluyorsa neden FurMark'ta görüyor?" diye düşünüyordum ben fakat durum voltaj limitiyle alakalıymış, ve spesifik yükler altında kartlar 140W'a çıkabiliyormuş, ki çok nadir yüklerde çıkıyor. Bu durumda 140W güç limitli kartları tamamen gereksiz sayabilirsiniz, bıraktığım videoda da görebileceğiniz gibi 100W üstünde herhangi bir performans farkı bulunmuyor kartlarda. NVIDIA nasıl bu kadar saçma bir şey yapabiliyor hiçbir fikrim yok, 4070 gibi çöp bir kart çıkardıktan sonra bu durum epey komik oldu yani.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şimdi biliyorsunuz ki forumun bitki örtüsü uzun süredir 2023 kasa TUF Gaming ve yüksek güç limitinden dolayı öneriyorduk. Onun için de bir açıklama yapmak isterim, TUF'un alternatifi Victus bildiğiniz gibi. Victus işlemci gücü dışında her anlamda zayıf kalan bir cihaz, 100W civarlarında farklar gene açıldığı için TUF daha iyi performans verecektir. Bunun yanında TUF'un MUX, uzun pil ömrü gibi artılarını koyunca Victus işlemci gücü dışında tercih edilmez olarak kalmaya devam ediyor. Çoğu kişi forumdan TUF tercih etti, akıllarında bir soru kalmasın diye de açıklamak istedim.

Hocam hala DLSS 3.0 olsun daha yeni bir ekran kartı olması sebebiyle 3060 almak yerine TUF almak daha mantıklı olacaktır değil mi?

Satış ve marketing hilesi olduğunu,kartlar çıktığından beri söylüyorum. Nvidia bunu hep yapıyor. Amd'nin etkin konuma gelmesine destek vermek gerek. Tuf vs. Victus konusuna gelecek olursak bence bu olaydan sonra Tuf ve Victus eşitlendi. Soğutma ve panel olarak Victus'un daha iyi bir ürün olduğunu düşünüyorum. İşlemci olarak'da daha iyi olduğunu düşünürsek burada alan insanların ihtiyaçlarına yönelik bir tercih yapması gerekli. Pil,Mux vb. mi? Yoksa İşlemci,Soğutma vb. mi? Son kullanıcının dâhi kapsamlı olarak düşünmesi lazım.
Hocam açıkçası soğutma yönünden Asus'un önde yahut eşit olduğunu düşünüyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı