RTX 4050 Sisteme hangi Linux dağıtımı kurulmalı?

T.arda06

Decapat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Yusuf Ipek'in Linux'a geçerken öğrenmeniz gereken her şey adlı videosunu izledim. Aslında zaten hep bir Linux'a geçme hayalim düşüncem vardı ve bilgisayara kısa süre önce virüs soktuktan sonra format atmam gerektiği kararına vardım. Ne kadar antivirüsle taratsam da, elimle veya farklı programlar kulllanarak temizlesemde yine de bilgisayarın sisteminde hafif hasarlar mevcut ve onları düzeltmek uzun ve zor bir iş olduğundan uğraşmaktansa format atarım dedim. Fakat bu sefer Windows yerine bir Linux dağıtımı kurmak istiyorum. Ve çok kararsız kaldım. Kesinlikle Pardus ve benzeri dağıtımları istemiyorum öncelikle. Sistemi yormayacak ve hızlı çalışan bir işletim sistemi önemli benim için. Bu bilgisayarda üniversite sınavım olduğundan sınava girene kadar Linux kullanacağım beğenirsem yazın oyun falan oynarken devam ederim kullanmaya. Linux da oyun performansı bazı oyunlarda daha iyi diyorlar bir denemek isterim ama şimdilik bu bilgisayarı Blender öğrenmek, yazılım dillerini öğrenmek ve en önemlisi üniversite sınavına çalışmak için kullanacağım. Bir de sanırsam dopping hafıza'nın masaüstü uygulaması Linux'larda çalışmıyormuş bunun için Wine'ı deneyeceğim fakat olmazsa diye extradan bana VMware gibi bir program lazım Linux'ta kullanabileceğim. Son olarak aklımda Arch Linux kullanmak vardı fakat Zorin OS de fena durmuyor. Gerçi ben terminal kullanmaya alışırsam hoşuma gider gibi ondan bir de burada benden daha bilgili olan hocalarıma bir akıl danışayım istedim. Bilgisayar özelliklerim aşağıdaki gibidir:

• Intel® Alder Lake core™ i5-12450H 8C/12T; 12MB l3; e-Core Max 3.30GHz p-Core Max 4.40GHz; 45W
  • NVIDIA® GeForce® RTX 4050 Max-performance 6 GB GDDR6 96-bit DX12
  • 15, 6" FHD 1920x1080 144Hz IPS mat LED ekran
  • 32 GB (2x16 GB) DDR4 1.2v 3200MHz SO-DIMM
  • 1TB M.2 SSD PCI-e 4.0 X4
  • FreeDOS (işletim sistemi bulunmamaktadır.)
  • 2 adet disk desteği (2x M.2 SSD)
  • Not: Şu anda atlas OS kullanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:

Dualboot kullanabilirsiniz, Windows ile Linux'u beraber yükleyebilirsiniz yani. Dağıtım olaraksa Pop!_OS'a bir göz atmanızı öneririm.

Önce Mint'ten başlayabilirsiniz. Oyun açma biraz uğraştırıyor uğraşırım derseniz Mint'en başlayabilirsiniz.

Üniversite de bilgisayarı aktif olarak kullanabileceğinizden Arch Linux gibi rolling relase distroları kullanmanızı önermem, Ubuntu kullanmanız daha uygun olur.

Blender uygulama mağazasında bulunuyor olması lazım, yazılım dilleri için ise Windows'ta olduğu gibi Linux'ta da VS Code mevcut.

Zorin OS'i kesinlikle tavsiye etmem, heleki NVIDIA GPU'ya sahipseniz zorin kullanılmaya değmez.

Sanal makine için GNOME boxes kullanılabilir, farklı bir alternatif olarak QEMU ve VirtualBox mevcut.

hiç arch linux deneyiminiz oldu mu? galiba dual boot yapıp hem windows u formatlayıp hemde arch linux kullanacağım böylece bir kaybım olmayacak

@T.arda06 Arch Linux'u çok kısa bir süre kullandım. Kullanırken plasma masaüstünü kullanıyordum. NVIDIA sürücüsü kurarken çekirdeğin derlenmesinde sorun yaşadığımdam cachy kerneline geçmiştim. Geçecekseniz Arch tabanlı olan CachyOS'i düşünebilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…