RTX 4060 R7-5700G Counter-Strike 2'de 120 FPS normal mi?

spacewizard

Centipat
Daha fazla  
CPU: Ryzen 7 5700G.
Gc: ASUS RTX 4060.
RAM: 2 adet G.Skill DDR4 3600MHz 8 GB, ikisi de Hynix çipli.
SSD: NVMe M.2 SSD.

Arkadaşlar, sistemimin çok iyi olduğunu tabii ki iddia etmiyorum, sorum aslında FPS'im nasıl artar değil de CS2 gibi grafikleri çok gelişmiş olmayan bir oyunda neden bu sistemle bu FPS'i aldığımı anlayamadım. Benim işlemcim de 2021 yılında çıkmış APU bir işlemci, ekran kartını işlemciyi alıdıktan bir yıl sonra aldım.
CS2 de çözünürlüğü 1920x1080 yapıyorum, V-Sync'i tabii ki kapatıyorum, bunun dışındaki ayarları Low'a çekiyorum, bende NVIDIA Reflect Low latency ayarı görünmüyor zaten. Dust 2 Deathmatch'i referans alarak yazayım, FPS genelde 120-250 gibi değerlerde geziniyor, tabii değerler çok oynak, bir iki tık ilerisi veya gerisi de oluyor, bazen 86 ya falan düştüğü oluyor oyun devam ettikçe.
Oyunun başlatma seçeneklerini denedim bana çoğu dümen gibi geldi, örneğin bazı videolarda bahsedilen gibi oyunu OpenGL'de değil de Vulkan da çalıştırınca FPS artmıyor aksine düşüyor, NVIDIA kontrol panelindeki ayarların hiçbirinden bir katkı görmedim. Çözünürlüğü çok düşürünce minimum FPS taş çatlasa en az 120 de sabitleniyor yani 86 ya düşmüyor hiç ama o zamanda oynadığın oyundan bir şey anlamıyorsun. Diğer oyunlarda beklediğim miktarlarda FPS alıyorum.
Sormak istediğim bu sistemin böyle olması normal mi? Yakın bir sisteme sahip olup bu oyunda bu FPS değerini alan var mı?

İnternetten araştırdım, bu sistemle YouTube videosu çekip saçma sapan bir şeyler deneyip, Mirage'ye girip 400 FPS almışlar ama bunların biraz sahte olduğu kanaatindeyim.
Valve'nin oyunları genellikle işlemci tabanlı oyunlar, çağımızda oyun geliştiriciler genelde ekran kartını hedef alırken Valve nedense hala işlemciyi hedef almaya çalışıyor.

Konuyu Superuser'da da açtım, 100 bin Rep'li adamın biri gelip sorunun SSD de olduğunu iddia etti, diğeri de senin RAM'lerin 3600 MHz de çalışmıyor falan dedi, bu yabancıların suyuna seçimlerden önce sersemletici falan katıyorlar herhalde.

Son düzenleme:
Fps değerlerinden çok 80 ila 250 arasında gelip gitmesi garip geldi normalda +-25 fps fark etmesi lazım. He bu arada evet low ayarlar ve bu ekran kartı, işlemci için fps değerleri düşük geldi bana. Aslında afterburner tarzı bi uygulamadan ss atsanız daha kolay yorum yapabilirdik.

Afterburner ile ne görebileceğini bilmiyorum benim ekran kartım ASUS ama buyur kardeşim
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
videosunu çektim YouTube'a yükledim.

Son düzenleme:
GPU kullanımlarına vs bakıcaktım darboğaz veya olması gerekenden düşük kullanım var mı diye tabiki bu vidoda da aynı işi görür. GPU util normal ama biraz GPU clock bu ekran kartı için 1800-2200mHz olması lazım bazı yerlerde 1400leri görmüş(Kartın performans modunda olup olmadığına bir bakın isterseniz). CPU 'dan sanki bi tık az kullanıyo gibi geldi ama GPU ve CPU değerleri genel olarak sorunsuz görünüyor. İstersen görev yöneticisinden, cmdden veya gpu-z tarzı bir programdan ramlerin kaç Mhzde çalıştığını kontrol et belki yabancı adamın dediği doğrudur.

Bu oyun oynanırken kaydedilen detaylı işlemci performans analizi

Buradaki yüksek CPI değerleri bu işlemcinin bu oyunu yüksek FPS değerlerinde çalıştırmaya yetmediğini gösteriyor. Yani darboğaz sorunu var, bu tabi oyunun kendisi ile de alakalı CS2 çok kötü bir optimizasyona sahip, herkes bundan bahsediyor zaten, mesela oyundaki FPS değerlerinin oyun sürecinde 100+ FPS oynaması oyunun yazılım kalitesi bakımından berbat bir durumda olduğunun göstergesi.

Yabancı forumlara bu sorunu yazıp işlemcimi yazınca, "senin işlemcin aşırı ucuz bir işlemci" diyorlar, adamların gözünde bu işlemci orta seviye bile değil yani, geldiğimiz hale bak.

Bu işlemci, ekran kartı darboğaz hesaplamasında %4 gibi bi rakam gösteriyo ki bu oldukça düşük videodada hem gpu hem de cpu kullanımı paralel yani aslında mesele işlemcinin darboğaz yapmasından ziyade(ki bu işlemci ve cpu dengesiz sayılamaz) bence cs2nin optimizasyon problemi nedeniyle bazı çekirdeklere fazla yüklenmesi ve diğerlerini boşa çıkarması veya ramlerle alakalı bir problemden dolayı işlemcinin bellek darboğazı yaşayıp işlem süresini arttırması olabilir. (ancak eğer ramler normal performansında çalışıyorsa 16gb'la zaten böyle bir durumun gerçekleşmesi mümkün değil). Yani kısacası problemin yabancıların abarttığı gibi işlemciden dolaylı olduğunu düşünmüyorum "başlangıç seviyesinde, kötü" bir işlemci değil bu.

Olabilir. ikili G.Skill F4-3600C18D-16GVK var bende, düzgün bir RAM değil aslında hatta serisinin en kötüsü ama o an RAM satın alırken daha düşük gecikme sürelerine sahip olan, daha iyi çipli RAM bulamadım, malum elektronikte firmalar kendini zeki sanıp açık gözlülük yapmaya çalıştığı için ülkeye çer çöp RAM'leri doldurmuşlar ama bu gibi olaylarda bilmiyorlar ki bu ülkenin gençleri çer çöp şeylerle nasıl bir yol katedebilip ülkenin durumunu iyiye götürsün, denizin ortasında aynı gemide barınıp birbirine kazık atmaya çalışan denizciler gibiyiz komple.

F4-3600C16D-16GVK - Overview - G.SKILL International Enterprise Co., Ltd. şu arkadaşı bulamadım mesela

Malesef ülke piyasası hakkında haklısın hocam hazır sistemler, laptoplar bile bize gelirken sırf biraz daha ucuz olsun rekabete girsin diye ram, anakart değişip daha düşük wattlı ekran kartlarıyla geliyor.

Ram konusunda da ne kadara aldın bilmiyorum ama CL18 ile f/p bir ürün almışsın. Zaten sorunun ramden falan olduğunu da düşünmüyorum halihazırda sorunsuz görünen iyi bir sistemin var. Bende hikayeli birkaç oyun dışında çok fazla online oyun oynamadığım için biraz konunun cahili kaldım malesef. Muhtemelen gözden kaçırdığımız bir ayar var veya arkaplanda açık bir kayıt programı (steelseries moment gibi) çalışıyor. 200 küsür kişinin görüp bu tarz oyunlarla alakalı bilgili birinin de çıkıp fikir vermemesi biraz talihsiz olmuş.

Steam'de açtığım konuya çoğu kişi CS2 de işlemci çok önemli yazmış. Normalde 140 FPS ile herhangi bir oyunu çok iyi oynayabilirsin ama malum konu CS olunca 400 FPS alan 140 FPS alan adamı yeniyor hemen.

Aslında bu işlemcinin Multithread işlem kapasitesi ile R7 5800x3D'ninki arasında uçurum yok ama oyunlar henüz bu multithread işlem yapma olayına tam geçebilmiş değil. Normalde bu kullanılsa oyunlar bayağı hızlı çalışır. Mesela Unity oyun motorunda yaptığın projeye burst ekleyip onunla bir şeyler deniyorsun, normalde yaptığından çok daha düşük işlem kaynağı tüketiyor. Ama bu tür şeyler şimdilik deneysel sanırım.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…