RTX 4060 Ti %95 üstü GPU kullanımına rağmen düşük performans veriyor

MertAkyz

Kilopat
Daha fazla  
RAM
Corsair Vengeance LPX 8x2GB 3200 MHz CL16 DDR4
SSD veya HDD modeli
WD GREEN SN350 500GB
Ekran kartı
GALAX 4060TI 8GB
Anakart
ASUS PRIME A520M-K 4600 MHz (OC) DDR4 Socket
İşlemci
AMD Ryzen 5 5500 3.6 GHz 16MB
Merhaba, yaklaşık bir haftadır bir yıllık 4060 Ti sistemim çok düşük performans veriyor, üstelik GPU kullanımı %95-100 civarında seyretmesine rağmen. Battlefield 1 Ultra ayarlarda yaklaşık 70 FPS, Hitman 3 High/Ultra ayarlarda 40-80 FPS, RDR2 kalite ön ayarlarında 60 FPS ve Dead by Daylight Ultra ayarlarda 120 FPS'in altına düşüyor. Hepsi 1080p çözünürlükte çalışıyor.

Hatta 4060 ekran kartlı dizüstü bilgisayarım test ettiğim tüm oyunlarda yaklaşık %50 daha fazla performans vermeye başladı. Dizüstü bilgisayarım (R5 7640HS + 4060) ile masaüstü bilgisayarımı (4060 Ti + R5 5500) MSI Afterburner üzerinden karşılaştırdım ama herhangi bir fark göremedim. Ekran kartının bellek ve çekirdek hızları neredeyse aynıydı, üstelik dizüstüm yalnızca %70 civarında GPU kullanımıyla daha yüksek FPS alıyordu.

Bunun üzerine 4060 Ti Benchmark'larını internetten kontrol ettim ve ekran kartımın yalnızca 60-80W civarında güç tükettiğini fark ettim. Oysa izlediğim test videolarında bu değer 120W-150W aralığındaydı. Düşük güç tüketiminin asıl sorun olup olmadığından emin değilim çünkü GPU kullanımı halihazırda %95+ ancak görebildiğim tek büyük fark da güç kullanımı. Ekran kartı hep %95 üstü kullanımda olduğundan çözünürlüğün bir şekilde 1080P'den yukarıda olduğundan şüpheleniyorum fakat yaptığım kontrollerde hiçbir şekilde 1080p üstü çözünürlük de görmedim.

Şu ana kadar denediklerim:

• Sıfırdan USB ile Windows kurulumu yapmak
  • DDU ile grafik sürücülerini silip eski sürücüleri yüklemek
  • Farklı HDMI kablosu denemek
  • Oyun, Windows ve NVIDIA ayarlarından çözünürlüklerin 1080p olduğundan emin olmak

Bilgisayarımın tam özellikleri:

• AMD Ryzen 5 5500 3.6 GHz 16MB
  • Galax 4060 Ti 8 GB
  • ASUS Prime A520M-K 4600 MHz (OC) DDR4 socket
  • Corsair Vengeance LPX 8x2GB 3200 MHz CL16 DDR4
  • WD Green SN350 500GB
  • Vento VG15FE RGB ATX Gaming kasa
  • FSP650-51AAC 650W 80+ Bronze PSU
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aklıma gelen birkaç çözümü yazayım

Güç modunu maksimum performansa al, NVIDIA denetim masasından da kontrol et

Bios'tan güç limiti yemiş olabilir. GPU-Z'den sürüme bakıp internetten kıyaslayın. Aftetburnerdan da gözüküyordu herhalde.

PSU güç kablolarını kontrol et.

Sıcaklıkları kontrol et, thermal throttle yüzünden limit yiyor musun ona bak.

Güç modu kontrol ettiğim ilk şeylerden biriydi, yazmayı unutmuşum.

GPU-Z'de 110-120 W civarı kullanım gözüküyordu yük olan durumlarda. İnternette gördüğüm kadarı ile genelde 120-150 W arası çalışıyor fakat güç limiti ana faktör olsa ekran kartı %95 üstü kullanımda olmaz diye düşünüyorum. Sanki bilmediğim bir şey kullanıyor da ekran kartının tam gücüne rağmen yüksek FPS alamıyorum. O yüzden çözünürlükten şüpheleniyorum, o yüzden başka bir ekran deneyeceğim bulabilirsem. Yazılımsal olarak her yeri 1080p'ye ayarladım, bir fark olmadı.

Yine de güç limitine de bir bakacağım; BIOS'tan güç limitini nereden kontrol ederim, biliyor musunuz?

Kablolarda bir sorun göremedim. Başka PSU ya da ekran kartı deneyebilecek durumum da yok maalesef.

Sıcaklıklar normal civarda. Ekran kartı 65, işlemci de 70 derece civarında yük altındayken.

ÇÖZÜLDÜ: Meğersem ekran kartı, PCI Express yuvasında temassızlık yapmaya başlamış. Reddit ve forumlardan çözüm bulamayınca ChatGPT'ye sordum, ekran kartının PCI Express girişi konusunda sıkıntısı olabileceğini söyledi. GPU-Z'den baktım,
"PCIe 3.0 x8" olması gerektiği halde yük altında bile "PCIe 3.0 x1" gösteriyordu.

ChatGPT bana ekran kartı pinlerini ve anakarttaki soketi temizlememi önerdi. Buradan yola çıkarak ekran kartını yuvasından çıkardım, pinlerini kolanya sürdüğüm kulak çubuğu ile temizledim, yerine sağlam şekilde oturduğundan emin oldum. Şu an "PCIe 3.0 x8" olarak çalışıyor ve oyunlardan tam performans alıyorum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…