Sistemde zaten sıvı soğutucu eklenmiş, ayrıca o parayı hak etmeyecek bir sıvı soğutucu. Amazon'dan Arctic Liquid Freezer III alınabilir. GPU rendering yapmayacaksa veya gpu accelarated bir özellik kullanmayacaksa 4060 ti yerine 4060 alabilir. Ayrıca atılan PSU o fiyat için oldukça gereksiz. 4K'ya Corsair RM750e alınabilir. B850 anakarta da gerek yok bu arada, VRM'i düzgün, heatsink'leri sağlam bir b650 fazlasıyla yeterli olur. Bütçe kısılacak noktalar var yani kısacası dostum. Ben sadece 7950x'i bir sebepten dolayı mı tercih etmediğini merak ettim arkadaşın.170w TDP. Bunu stok sogutucu sogutamaz, baya isinir islemci. Ayri bir sivi sogutucu, en azindan kule tipi bir sogutucu almak lazim bunun icin. Ki o da ekstra bir kac bin Lira daha masraf demek. Parcalardan mumkun oldugunca kismaya calisiyoruz, yoksa su an 70k butceyi asiyor toplam fiyat.
Yine de islemci icin bu kadar para harcamanin pek bir anlami yok diye dusunuyorum ben sahsen. B850 zaten gereksiz, evet. Arkadas kendisi de demis zaten B850 yerine B650 almayi dusundugunu. Ekran karti olarak da 4060 olmaz. En basta demis zaten bilgisayarin rendering ve animasyon icin kullanilacagini. 7950X'in cekirdek ve is parcaciklari daha fazla ama arada 3-4k civari bir fark var. Ustune sogutucu fiyati da ekleniyor. Anakart ve PSU'dan tasarruf edilen parayi yine gidip islemci ile harcayip, isin sonunda toplam fiyati yine ayni tutmanin bir faydasi yok diye dusunuyorum. Su an islemciyi 7900 + stok fan yaparsak neredeyse 7k civari ucuzlatabiliyoruz toplam fiyati. Ustune de B850 yerine B650 tercih edilse ve sizin onerdiginiz PSU ile degisiklik yapilsa kabaca 10k civari bir sey ucuzluyor toplam fiyat. Arta kalan 2-3k parayi da klavye ve fare uzerine ekleyip daha iyi seyler alabilir. Hem daha kasa icin gerekli olan ekstra fanlari da secmedi arkadas. Ileride zaman gectikce para biriktirip sizin de dediginiz gibi 7950X ile Arctic LF 360 alabilir.Sistemde zaten sıvı soğutucu eklenmiş, ayrıca o parayı hak etmeyecek bir sıvı soğutucu. Amazon'dan Arctic Liquid Freezer III alınabilir. GPU rendering yapmayacaksa veya gpu accelarated bir özellik kullanmayacaksa 4060 ti yerine 4060 alabilir. Ayrıca atılan PSU o fiyat için oldukça gereksiz. 4K'ya Corsair RM750e alınabilir. B850 anakarta da gerek yok bu arada, VRM'i düzgün, heatsink'leri sağlam bir b650 fazlasıyla yeterli olur. Bütçe kısılacak noktalar var yani kısacası dostum. Ben sadece 7950x'i bir sebepten dolayı mı tercih etmediğini merak ettim arkadaşın.
4060 mumkun degil. 8 GB VRAM render icin az kalir. En az 4060 Ti olmasi lazim.Sistemde zaten sıvı soğutucu eklenmiş, ayrıca o parayı hak etmeyecek bir sıvı soğutucu. Amazon'dan Arctic Liquid Freezer III alınabilir. GPU rendering yapmayacaksa veya gpu accelarated bir özellik kullanmayacaksa 4060 ti yerine 4060 alabilir. Ayrıca atılan PSU o fiyat için oldukça gereksiz. 4K'ya Corsair RM750e alınabilir. B850 anakarta da gerek yok bu arada, VRM'i düzgün, heatsink'leri sağlam bir b650 fazlasıyla yeterli olur. Bütçe kısılacak noktalar var yani kısacası dostum. Ben sadece 7950x'i bir sebepten dolayı mı tercih etmediğini merak ettim arkadaşın.
https://www.akakce.com/anakart/en-u...-wi-fi-amd-am5-ddr5-atx-fiyati,252044980.html (7.9k)
https://www.akakce.com/islemci/en-u...JwC4nw5236mxXJShtzwz9LWZ10hbqq4hoCpvEQAvD_BwE (17.5k)
https://www.akakce.com/ekran-karti/...9nxv-128-bit-gddr6-8-gb-fiyati,548886330.html (12k)
CORSAIR Vengeance 64GB (2X32GB) 6000Mhz DDR5 CL30 Dual Kit CMK64GX5M2B6000Z30 Ram Uygun Fiyatları ile Tebilonda (9.9k)
Amazon.com.tr (5k)
https://www.akakce.com/ssd/en-ucuz-...ci-express-4-0-1-tb-m-2-fiyati,733964099.html (2.2k)
https://www.akakce.com/bilgisayar-k...yah-e-atx-oyuncu-kasasi-fiyati,328107511.html (3.9k)
https://www.akakce.com/power-supply/en-ucuz-corsair-rm750e-cp-9020262-eu-750-w-fiyati,496768083.html (4k)
62.4k.
Ram'ler 6000 MHZ CL30 oldu; kasa, CPU ve PSU daha kaliteli oldu. Ekran kartını 4060'a çektim. Ekstrem bir OC yapılmayacaksa biraz daha bütçe kısılabilir gibi.
Arkadaşın kullandığı programlara bağlı, bu sebeple kendisine sordum. Her workstation'da GPU rendering yapılmıyor. Ayrıca benım attığım parçalara baktınız mı? 4060 ti alsanız bile aynı fiyata 7950x olmuş oluyor sistemde. 7950x'in de sonuçlarını yukarıda paylaştım, çok bir fark yok diyorsunuz. Sebebini anlamadım. Kasanın da soğutma performansı üst düzey, ekstra fana gerek yok. Anakart işlemciye OC yapılsa bile besler, yapılmış testler var. Yine de beğenmezseniz, CPU'yu 7900x'e çekip 4060 ti alabilirsiniz, yine daha uyguna geliyor.Yine de islemci icin bu kadar para harcamanin pek bir anlami yok diye dusunuyorum ben sahsen. B850 zaten gereksiz, evet. Arkadas kendisi de demis zaten B850 yerine B650 almayi dusundugunu. Ekran karti olarak da 4060 olmaz. En basta demis zaten bilgisayarin rendering ve animasyon icin kullanilacagini. 7950X'in cekirdek ve is parcaciklari daha fazla ama arada 3-4k civari bir fark var. Ustune sogutucu fiyati da ekleniyor. Anakart ve PSU'dan tasarruf edilen parayi yine gidip islemci ile harcayip, isin sonunda toplam fiyati yine ayni tutmanin bir faydasi yok diye dusunuyorum. Su an islemciyi 7900 + stok fan yaparsak neredeyse 7k civari ucuzlatabiliyoruz toplam fiyati. Ustune de B850 yerine B650 tercih edilse ve sizin onerdiginiz PSU ile degisiklik yapilsa kabaca 10k civari bir sey ucuzluyor toplam fiyat. Arta kalan 2-3k parayi da klavye ve fare uzerine ekleyip daha iyi seyler alabilir. Hem daha kasa icin gerekli olan ekstra fanlari da secmedi arkadas. Ileride zaman gectikce para biriktirip sizin de dediginiz gibi 7950X ile Arctic LF 360 alabilir.
4060 mumkun degil. 8 GB VRAM render icin az kalir. En az 4060 Ti olmasi lazim.
Kendisi acikca belirtmis ne icin kullanilacagini. Bu yuzden gidip 8 GB VRAM'e dusurmenin anlami yok. Verdiginiz Amazon linkini acamadim, Actic LF 360 diye dusunuyorum zira 5k demissiniz ona. SSD'yi de biraz daha premium bir sey yapilabilir. Is icin kullanilacak bir bilgisayar neticede. Daha populer ve kaliteli bir sey alirsa daha sonra bir sorun oldugunda cozum bulmasi cok cok daha kolay olur. Bana kalirsa su anki kendi dizdigi sistemde anakarti B650, PSU sizin onerdiginiz, islemciyi ise 7900 + stok sogutucu yaparak arta kalan parayi SSD uzerine basmasi daha mantikli.Arkadaşın kullandığı programlara bağlı, bu sebeple kendisine sordum. Her workstation'da GPU rendering yapılmıyor. Ayrıca benım attığım parçalara baktınız mı? 4060 ti alsanız bile aynı fiyata 7950x olmuş oluyor sistemde. 7950x'in de sonuçlarını yukarıda paylaştım, çok bir fark yok diyorsunuz. Sebebini anlamadım. Kasanın da soğutma performansı üst düzey, ekstra fana gerek yok. Anakart işlemciye OC yapılsa bile besler, yapılmış testler var.
Zaten en basta almak istediginiz anakart modelini B850 Gaming Plus olarak vermissiniz. Biraz arastirma yaptim ve gorunuse gore siz 7900 islemci ile bu anakarti kullanamazsiniz. Dizdiginiz sistem dort-dortluk derken gozden kacirmisim bu detayi, iyi ki sormussunuz. O B850, B650 dedigimiz seylere yonga seti diyoruz. Her yonga seti sadece belirli turdeki islemcileri destekler. B850 yonga seti gorunuse gore AM5 soketindeki AMD 8000 ve 9000 serisi islemcileri destekliyor, B650 ise 7000 serisi islemcileri. 7900 ise adi ustunde 7000 serisi oldugu icin sizin B650 kullanmaktan baska careniz yok.
Aradaki farklara gelirsek, B650 RAM hizi olarak maksimum 7200 MHz desteklerken B850 ise 8200 MHz. Ikisi de sizin icin gayet yeterli zira alacaginiz RAM maksimum 6000MHz degerine ulasiyor. Iki anakartin da isminin sonunda "Gaming Plus Wi-Fi" yaziyor. Wi-Fi yazmasi icinde beraber kablosuz internet karti ile geliyor demek. B650 2.5 Gbps kablosuz internet hizina kadar ulasabilirken B850 ise 5 Gbps kadar ulasabiliyor. Bir de bunlar bir kenara "ben bilgisayari Ethernet kablosu ile internete baglayacagim" derseniz. B650 WI-FI6e destekliyor. B850 ise Wi-Fi7. WI-FI6e 9.6 Gbps hiza ulasabilir bu durumda. Ote yandan WI-FI7 ise 46 Gbps civari bir seydi yanlış hatirlamiyorsam.
Diyecegim o ki, B650 almaktan baska careniz yok. Ama yine de merak etmeyin, size oyle eksikligini yasatacak bir performans kaybi yok ortada. O yuzden performans dusuklugu konusunu dert etmeyin.
RAM'ler oldukca iyi gibi duruyor. Kasa ise tam olarak bilemedim. ASUS ozellikle premium parca uretmesi ile bilinen bir marka. O buldugunuz ASUS TUF kasanin fiyatina daha iyi bir alternatif kasa bulunabilecegini dusunuyorum. Cooler Master, thermright ve Corsair gibi markalar daha ucuz fiyata icinde daha cok fanlari ile gelen guzel kasalar satiyor olabilirler. Ama tabii o kasayi begendiyseniz de sorun yok. Icinde 3 adet fan ile geliyorsa yine hiç olmazsa 3 veya 2 tane daha fan almaniz lazim. Piyasada size onerebilecegim en mukemmel F/P fan Arctic P12'dir. Isiklari yok, sipsiyah mat renge sahip. Piyasadaki en iyi sogutan, en guclu fanlardan. Ayni zamanda da en sessiz fanlarda ilk 5'e girecek kadar sessiz. Ama eger fan sesi cok da umurumda degil derseniz baska alternatif fanlara da goz atilabilir. Zira bir tane Arctic P12 fanin fiyati 500 TL. Tanesi 500 TL olan fan almak yerine biraz daha gurultulu ve orta performans 3'lu set bir fani 500 TL'ye almak mumkundur diye dusunuyorum. Benim yasadigim burada, Japonya'da, Arctic P12 fanlarin tanesi 2K Japon yeni ediyor. Ben o fiyata gittim novonest beyaz LED ring fan aldim (icinden 3 tane fan cikiyor). Daha gurultulu ama kulak üstü kulakligimla kullandigim icin fan sesini duymuyorum zaten. Beyaz LED'ler de sipsiyah bilgisayarida oldukca estetik hos bir gorunus sagliyor.
7950X çok daha güçlü, bu işlemciyi hiç düşündünüz mü?
AMD Ryzen 9 7950X 4.5 GHz AM5 80 MB Cache 170 W İşlemci Tray Fiyatları ve Özellikleri
AMD Ryzen 9 7950X 4.5 GHz AM5 80 MB Cache 170 W İşlemci Tray en iyi özellikleri ve gerçek kullanıcı yorumları uygun fiyatlarla n11'de. Kampanyalı ve uygun fiyatlarla satın al.www.n11.com
Eki Görüntüle 2415742Eki Görüntüle 2415743Eki Görüntüle 2415744
Sistemde zaten sıvı soğutucu eklenmiş, ayrıca o parayı hak etmeyecek bir sıvı soğutucu. Amazon'dan Arctic Liquid Freezer III alınabilir. GPU rendering yapmayacaksa veya gpu accelarated bir özellik kullanmayacaksa 4060 ti yerine 4060 alabilir. Ayrıca atılan PSU o fiyat için oldukça gereksiz. 4K'ya Corsair RM750e alınabilir. B850 anakarta da gerek yok bu arada, VRM'i düzgün, heatsink'leri sağlam bir b650 fazlasıyla yeterli olur. Bütçe kısılacak noktalar var yani kısacası dostum. Ben sadece 7950x'i bir sebepten dolayı mı tercih etmediğini merak ettim arkadaşın.
https://www.akakce.com/anakart/en-u...-wi-fi-amd-am5-ddr5-atx-fiyati,252044980.html (7.9k)
https://www.akakce.com/islemci/en-u...JwC4nw5236mxXJShtzwz9LWZ10hbqq4hoCpvEQAvD_BwE (17.5k)
https://www.akakce.com/ekran-karti/...9nxv-128-bit-gddr6-8-gb-fiyati,548886330.html (12k)
CORSAIR Vengeance 64GB (2X32GB) 6000Mhz DDR5 CL30 Dual Kit CMK64GX5M2B6000Z30 Ram Uygun Fiyatları ile Tebilonda (9.9k)
Amazon.com.tr (5k)
https://www.akakce.com/ssd/en-ucuz-...ci-express-4-0-1-tb-m-2-fiyati,733964099.html (2.2k)
https://www.akakce.com/bilgisayar-k...yah-e-atx-oyuncu-kasasi-fiyati,328107511.html (3.9k)
https://www.akakce.com/power-supply/en-ucuz-corsair-rm750e-cp-9020262-eu-750-w-fiyati,496768083.html (4k)
62.4k.
Ram'ler 6000 MHZ CL30 oldu; kasa, CPU ve PSU daha kaliteli oldu. Ekran kartını 4060'a çektim. Ekstrem bir OC yapılmayacaksa biraz daha bütçe kısılabilir gi
Ben de yazarken biraz yüzeysel araştırma yapmıştım. Siz dedikten sonra biraz daha detaylı baktım ve haklısınız. B850, 7000 serisi işlemcileri de destekliyormuş.Açıklayıcı bir şekilde anlattığınız için teşekkür ederim. MSI sayfasına baktığım zaman 7000 serisini desteklediğini ben görmekteyim. İşlemcinin sayfasına baktığım da B850 B840 gibi modellerin uygun olacağını göstermekte. Ancak PCI-e 5.0 - gen 5 bir anakarta gen 4 RAM, SSD ve işlemci olur mu bilememiştim, bu yüzden forumlara baktım ve buna benzer sorular sormuşlar anladığım kadarıyla B850 takabilirim performans kaybı pek olmuyor diye anladım ileride daha yüksek RAM veya işlemci ile de yükseltebilir bütçeme 1.5k gibi fazlalık olacağı için alma şansım yok. Kasa ve fan önerilerinize göre ürünleri alacağım. Estetiğine kadar detaylı bir şekilde anlattığın için ayrıca teşekkürler.
Modelleme de garanti kullanır zaten. Bilgisayarda görüntü işlemeden tamamen GPU sorumlu tutulur. CL değeri de işlemciye bağlı biraz. Ama evet, AM5 soketli işlemcilerde CL30/32 daha iyi performans veriyor. Daha teknik detaylara da girerdim ama şu an onun gereği yok. Üstte de dedim ama SSD için daha bilindik bir marka ve modelini tercih edin derim. Çünkü olur da ne olur ne olmaz SSD bir hata falan verirse çözümünü internetten bulup halletmek daha kolay olur.Modelleme yaparken de ekran kartını kullanabilir. Ram cl 30 olması ile daha iyi performans elde ediliyormuş. Ram ve ssd de bu önerdiğiniz parçalara göre aldığım zaman arttırma şansım oluyor.
Güç kaynağı peki 750w yeterli midir?
Tamamdır.Ben de yazarken biraz yüzeysel araştırma yapmıştım. Siz dedikten sonra biraz daha detaylı baktım ve haklısınız. B850, 7000 serisi işlemcileri de destekliyormuş.
Modelleme de garanti kullanır zaten. Bilgisayarda görüntü işlemeden tamamen GPU sorumlu tutulur. CL değeri de işlemciye bağlı biraz. Ama evet, AM5 soketli işlemcilerde CL30/32 daha iyi performans veriyor. Daha teknik detaylara da girerdim ama şu an onun gereği yok. Üstte de dedim ama SSD için daha bilindik bir marka ve modelini tercih edin derim. Çünkü olur da ne olur ne olmaz SSD bir hata falan verirse çözümünü internetten bulup halletmek daha kolay olur.
Ve ayrıca 750W gayet de yeterlidir. 4070 Ti Super bile en fazla 300w geçmiyor. Yüksek TDP bir işlemci alsanız bile 750w rahatça besler tüm sistemi. Ancak 4090 gibi 450w yiyen bir kart alacağınız zaman PSU'i hiç olmazsa 1000w yaparsanız çok daha rahat edersiniz.
Bana kalırsa işlemciye sade 7900 kullanın, yeterince sizi idare eder. Üstüne oldukça da ekonomik. Daha sonra ileride daha güçlü işlemcileri alıp kullanırsınız. Kalan parçaları ise arkadaşın gönderdiklerinden birazcık karıştırırsanız daha ekonomik olabilir. Özellikle de PSU'i.
Yine de son karar tamamen size kalmış. Bence şu an konuda bahsedilen parçalardan da biraz faydalanırsanız klavye, fare ve monıtör dahil 70k bütçeye oldukça iyi ve sağlam bir sistem dizilebilir.
Sistem güzel'de bu işlemciye bu ekran kartı biraz düşük gibi, gene'de sıkıntı yapmaz ileriki ekran kartlarını destekler.
Biraz daha araştırayım2k alacaksan 27 inch bence sweet spot. 1080p'de ise 24 inch. Tam olarak işinin doğasını bilmemekle beraber ppi düşmesini tercih etmezsin diye düşünüyorum. Bu sebeple 2k'da 27 üstüne çıkmasan daha iyi olur. Bunu en iyi bir fiziki mağazada deneyimlersin şansın varsa. Daha önce hiç monitörle işin olmadıysa 2k 32 inch de gözüne güzel gelir ama dediğim gibi teknik olarak 27 inch'in ppi'ı daha yüksek olur. Ek olarak IPS panel alman daha iyi olabilir renk isabeti ve canlılığı açısından. Karanlık bir arka planda çalışıyorsan eğer VA panel kontrast derecesinden ötürü karanlık arkaplanda daha iyi performans verir, IPS'e nazaran tek avantajı bu. Ben aşağıdaki monitörü kullanıyorum ve işimi görüyor oyun amaçlı.
Dell G2724D 27 inç 165Hz 1ms 2K QHD Adaptive Sync Fast IPS Pivot Gaming Monitör
2560 x 1440 QHD çözünürlüğe ve 3 tarafı ultra ince çerçeveye sahip 27″ Fast IPS panel sayesinde oyunun derinliklerine inin.www.gaming.gen.tr
,Dell G2724D Review
The Dell G2724D is an entry-level gaming monitor with a 27-inch screen and 1440p resolution. It has a 165Hz refresh rate, and it's designed for gamers who need a...www.rtings.com
Bu arada monitör kategorisinde konu açsanız daha iyi olabilir ne için ve hangi uygulamaları kullanacağını yazarak. Bilgili arkadaşlar vardır illa ki. Oyun monitöründen başka kıstaslar olabilir, gözden kaçmasın.