RTX 4070 Ti ile i5 13400F sistem darboğaz yapar mı?

loneytunes

Megapat
Daha fazla  
Merhaba iyi günler, yeni yıllar. Şu anda güncel olarak RTX 3060 Ti, i5 13400F, MSI Pro B760M-P, 2x8 16 GB RAM, High Power 600W 80+ Gold PSU var, sistemim bu şekilde. RTX 4070 Ti almak istiyorum, monitörüm 1080p onu yeni aldım sayılır o yüzden değiştirmek istemiyorum. RTX 4070 Ti 1080p için fazla, ben de biliyorum. Ama merak ettiğim şey i5 13400F ile RTX 4070 Ti arasında herhangi bir sorun olur mu? İşlemciyi de yeni aldım sayılır, biraz konuları araştırdım ama sorun olmaz demişler, ama kendim de şahsen konu açmak istedim emin olmak için. Çok teşekkürler.

@Oreki

Son düzenleyen: Moderatör:
Bildiğim kadarıyla gayet yeterli.

Hocam kesinlikle darboğaz yapmaz şu teste bakarsan anlarsın 1080p 2 K ve 4 k çözünürlüklerde oyun testi yapıyor hocam Forza Horizon'da 4 k 60 FPS veriyor hocam o kadar iyi
Bakabilirsin bakmadan alma hocam
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Evet ben de öyle biliyorum çok teşekkür ederim. Sizce iyi olur değil mi? Normalde 3060 Ti bile yeterli bana, ama ileriye dönük bir şey olsun diye şimdiden alacağım, öyle profesyonel bir oyuncu değilim online oyunlar oynamıyorum sadece hikaye odaklı oyunlar günümüz oyunları, RE4 Remake, C77, RDR 2 gibi. Örnek verdim sadece, ama yükseltme yapıyorum çünkü günden güne zamlanıyor tüm PC parçaları özellikle ekran kartları, mesela 2023 yaz aylarında 4070 Ti 25 bin liraya falan satılıyormuş galiba, şu anda minimum 30-32 bin lira 35-40'a bile var. 3060 Ti ise benim için yeterli ama 8 GB VRAM olduğu için bazen sorun yaşayabiliyorum son çıkan AAA oyunlarda özellikle, düşük ayarlarda bile akıcı oynayamadığım bu yıllarda çıkan oyunlar var, ve bu günden güne böyle olmaya devam edecek, şimdiden almak iyi olur diye düşündüm daha da fazla zam gelmeden.
Evet gece konuyu açtığımdan beri farklı çeşitli türlerde videolar izledim, hem 3060 Ti vs 4070 Ti, aralarında çok ciddi farklar var şahane görünüyor. Hem de i5 13400F ve 4070 Ti 1080P ve 2K çözünürlükte performanslarını da izledim, gayet normal görünüyor en azından fark varsa bile ben anlamadım. Başka bir kaç örnek daha vermek istiyorum izninizle, bir başka deneyimim ise geçtiğimiz aylarda çıkış yapan Alan Wake 2 bu oyunu gerçekten sevdim ve harika grafikleri olan güncel bir oyun zaten yılın oyunlarına adaydı, bu oyunda bütün ayarlar en düşük ayarlarda (lowest) ve DLSS açık 45-60 FPS çok kasıntı halde oynayabiliyorum, bölgeden bölgeye değişiyor elbette ama özellikle ormanlık arazilerde direkt net bir şekilde 45 50 FPS civarına kadar düşüyor ve o zaman oyun takılmaya kasmaya başlıyor. Bu oyun dışında bu kadar sorun yaşadığım pek oyun yok ama yeni çıkan oyunlar genelde böyle ya optimizasyon konusunda bozuk olabiliyor ya çok yüksek sistem gereksinimleri olabiliyor, bu, günden güne artacak bir durum olduğu için şimdiden almak istedim kart, ve bence bu kart gayet yeterli önümüzdeki yıllarda da. En azından benim için yeterli. Dediğiniz gibi videoları izledim benim için sorun yok, hatta 2K çözünürlük öneriliyor 2K'da bile her türlü oyunda akıcı performans sağlıyor. İlerde 2K monitör de alırım. Çok teşekkür ederim ilginiz için. İnternette özellikle başka yabancı forumlarda bu işlemci ve bu ekran kartının 1080P'de çok fazla darboğaz yapıp bütün oyun deneyimini bozacağını söyleyenler olmuş, o yüzden konuyu açma gereksinimi hissettim. Çünkü videoları izlerken bir sorun görmüyorum, veya bu sistemin beraber sorunsuz çalışacağını söyleyen başka yorumlar da gördüm, ama yabancı forumlarda nedense hep aksini söylemişler diye bir çekinmiştim ama şimdi içim rahatladı, tekrardan teşekkürler.

Alabilirsiniz hocam, iyi olur. İsterseniz rtx4070ti yerine nvidia takıntınız yoksa amd rx7900gre yada rx7900xt de alabilirsiniz. En ucuz 4070ti ile aynı fiyata, daha çok vram. Ama 4070ti da olur sizin tercihiniz.

Rica ederim.

Alabilirsiniz hocam, iyi olur. İsterseniz rtx4070ti yerine nvidia takıntınız yoksa amd rx7900gre yada rx7900xt de alabilirsiniz. En ucuz 4070ti ile aynı fiyata, daha çok vram. Ama 4070ti da olur sizin tercihiniz.
Nvidia takıntım yok ama Nvidia tercih ederim ya, bir de DLSS 3 versiyonu varmış galiba yani RTX 30 serisinde 2 ama 40 serisinde 3 varmış daha iyiymiş galiba öyle bir şeyler duymuştum. Eskiden AMD ekran kartı kullanıyordum ama hem çok ısınıyordu, hem de daha fazla güç tüketimi oluyor, ben mesela şu an 600W kullanıyorum PSU +80 Gold, hatta konusu gelmişken bunu da sorayım izninizle, bu güç kaynağı yeterli olur mu bu sistem için? PSU markasını ilk yazıda söylemiştim.
Bu arada videoda Forza Horizon 5 testi için bir şey söylemek istiyorum, videodaki FH5 testini yaparken grafikler Extreme ayarlarda ve 4K çözünürlükte RTX ayarı da açık, ancak MSAA 8x yapmış bu yüzden tam olarak akıcı değil, bu MSAA tam olarak nedir bilmiyorum unuttum ama bazı oyunlarda bulunan ve performansı en çok etkileyen grafik ayarı, genelde bu ayarı asla açmamaya çalışıyorum, bildiğim bir tek GTA 5 ve RDR 2 oyunlarında var ve onlarda da aynı şekilde MSAA veya Reflection MSAA ayarını açınca direkt olarak ciddi performans kaybı oluyor. Yani eğer MSAA kapalı, grafikler Extreme ve 4K çözünürlükte oynarsa +100 FPS çok rahat, aynı şekilde 2K veya 1080P için de öyle, ışın izleme ayarını açmak için yeterli bir kart sanırım 4070 Ti. 3060 Ti'da genelde ışın izleme ayarını açamıyorum, bu teknolojiyi kullanan günümüze uygun başka bir oyun Cyberpunk 2077 ve ultra ayarlarda RTX kapalı ve DLSS kalite modundayken 70 civarında FPS performans alabiliyorken, RTX ayarlarını açtıkça (4-5 farklı ışın izleme ayarı var) performans düşmeye başlıyor, özellikle bir kaç tane RTX ayarında zaten bilgilendirme yapıyor oyunda o ayarın içeriğinde yazıyor, en az RTX 4080 gereklidir falan yazıyor bu ışın izleme ayarı için, bu ayarları 3060 Ti ile kesinlikle açamıyorum, sadece düz ışın izleme açabiliyorum ve DLSS açıkken sorun olmuyor ama tüm ışın izleme ayarlarını açınca direkt olarak 20 FPS kadar düşüyor performans. 4070 Ti ışın izleme ve MSAA konusunda bile bayağı başarılı görünüyor, ben şu an GTA 5'de bile MSAA açınca bayağı performans kaybı yaşıyorum 10 yıllık oyun. Ki FH5'te kullanabiliyor bu özelliği 8x olarak.

Hocam saf kas gücü önemli. Fsr 3 de kalite modunda alırsınız ancak çok ufak detaylarda hareketlenme sezersiniz. AMD ısınmıyor artık hocam. Bakın, 3.5 aydır rx6700 kullanıyorum tüm AAAA oyunlarda max 65 dereceyi gördüm. Max ayarlarda. Sadece Shaderli minecraft oynarken 68 dereceyi gördü dahada geçmedi. O 65 derecede 5 saat sonunda. O kadar gelmeden genelde 62-64 arası. 7000 serisinide optimize ediyorlar dahada, güç tüketimini baya azalttılar. Hocam o sisteme siz şöyle güzel bir 80+ 750w psu alın derim. Deepcool, cooler master, fsp, corsair, thermaltake markalar iyidir.

MSAA doku şeysini arttırıyor hocam kalitesini. Max lanınca ciddi fps kaybı oluyor lakin güçlü sistemlerde fark etmiyor ayrıca daha kaliteli oluyor.

4070TI isterseniz RT yi High yada Ultra yapın, taşıyabilecek bir kart. VRAM de bol. Tabi 4080 olsa tadundan yinmez lakin 4070TI da iyi.

Son düzenleme:
Üzmez. Tabii kartın hakkı 1440p.
DLSS görüntü kalitesinden ödün veriyor evet bu böyle maalesef, bazı oyunlarda fark edilmiyor ama bazı oyunlarda DLSS açınca net bir şekilde bulanıklık gözle görülecek hale geliyor doğru diyorsunuz, ben bayağı önceden kullanmıştım AMD şimdi düzeltmişlerse olabilir tabii. Bunu da düşüneceğim teşekkürler. Peki yeni 750W PSU alana kadar bir süre idare edemez miyim 600W ile? En azından kaliteli bir PSU'm varsa (galiba iyi çünkü alırken 600W için yine burada konu açmıştım ve bunu önermişlerdi bana) bir süre idare etmez mi sizce? Yani 3-4 ay kadar sorun olmazsa böyle devam edeyim sonra yenisini alırım 750W. Evet videoları izledim de hem RT hem MSAA konusunda hiç sırıtmıyor 4K zaten oynamayacağım ilerde 2K alacağım sizin de dediğiniz gibi, ve hem MSAA gibi Reflection Quality gibi hem de RT gibi ayarlarda gayet akıcı performans sağlıyor ben şaşırdım bayağı izlerken.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…