RTX 4090 en fazla kaç yıl daha yeterli olur?

Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Monitör: ASUS TUF Gaming VG27AQ 27 QHD IPS 1ms G-SYNC
Board: MSI B550 Gaming Edge Wi-Fi
GPU: MSI RTX 3080 Ti Suprim X
CPU: AMD Ryzen 7 5800x3D
RAM: Corsair Vengeance RT 2x16 32 GB CL16 3600MHz
SSD: Adata XPG S70 Blade 2TB NVMe M.2
PSU: Corsair RM1000X
Soğutma: Corsair H150 360
Kasa: Xigmatek zest.
Klavye: Corsair K60 Viola
Kulaklık: Razer BlackShark V2 X
Mouse: Razer Viper Mini.
Pad: Sony DualSense
Koltuk: xDrive 15'LI
Kamera: Everest SC-HD03
Selamlar herkese,

Bu grupta birçok konu açtım. Hatırlayan belki olur, sistemimin ekran kartını güncelleyeceğim. Burada 5070 Ti, 5080 arasında kaldığımı söylediğim konular açmıştım. O konularda 9070 XT de önerilmişti bana.

Buradaki konulardan yola çıkarak aslında 5070 Ti almaya kaymıştı gözüm. Lakin, SFF olmayan 5070 Ti'lar 52K'den başlıyor. 5080 alayım desen giriş modelleri 62K'den başlıyor. Tam bu sırada bir arkadaşım sadece birkaç ay kullandığı MSI 4090 Gaming X Trio'yu yurt dışına yerleşeceği için elden çıkartacağını, uygun fiyata bana verebileceğini söyledi. 60 65k civarına sıfır ayarında 4090 alacağım yani. Şu an için planım o. Aklımdaki ekran kartları arasında en iyisi 4090 gibi. Uzunca araştırmalar yaptım. Raster'da 5090 hariç yenildiği herhangi bir kart bulunmuyormuş 4090'ın. O yüzden fırsatım varken 4090 çekmek istiyorum kendime. Ve sanırım yapacağım da.

Ama aklımdaki konu şu? Kaç yıl dayanır? 4090 24 GB VRAM'i olduğu için longevity (uzun ömürlülük) olarak gelecek vaat ediyor bence. Amacım 2K (ya da ileride geçersem 4K)'da oyunlarda Max ayarlarla, varsa PT ve RT açarak (Frame Generation, 2K'da Balanced'a kadar DLSS Transformer, 4K'da ise Performance'a kadar DLSS transformer kullanmaya OK'im) önümüzdeki 4 5 sene kadar GPU değiştirmemek. (Yani evet, 2022 sonunda çıkan bir kart ile 2K/4K'da 2030 civarlarına kadar düzgün performans alıp alamayacağımı merak ediyorum.) 4090 bana bu konforu sizce sağlar mı? Geleceği kimse bilemez. Ama tahmin edebilir, ben de tahminlerinizi merak ediyorum zaten.

Not: Güncel sistemimde B550 anakart, 5800x3D CPU, CL16 3600 MHz 2x16 32 GB RAM ve Corsair RM1000X PSU var.

Bu sistemde 2K'da 4090'ın bottleneck yapacağını biliyorum ama bottleneckli hali bile yeterince performans veriyor şu an bana göre. Belki hard bottleneck yediğim oyunlarda DLDSR ile 4K'ya geçip bunun önüne geçebilirim. En azından bütçe oluşturup 4K bir OLED monitör alana kadar.

Düşüncem bu. Sadece sizin ne düşündüğünüzü merek ediyorum. Bu konudaki düşünme şeklimde kaçırdığım, hatalı olduğumu düşündüğünüz bir yer var mı? Mantıksız gördüğünüz?

Merhaba
Dediğiniz gibi Raster'da canavar RT/PT işlerinde üst düzey 24 GB VRAM ile uzun ömür sağlar, DLSS transformer + FG ile ömür çok uzun olur işlemci ile 2K'da bottleneck var işlemciyi değiştirin biraz para biriktirip ama idare eder bu işlemci ile. Diğer donanımlarda sorun yok ama şunlara dikkat edin; garanti durumu ne durumda? 12VHPWR kabloda erime hasar var mı? Sıcaklık testi yapın bir de mining görmüş mü, onun için birkaç test yapın.

Asıl sorunuz hakkında fikir belirtmemişim pardon 9-10 yıl götürür gibi geliyor.

Son düzenleme:
Merhaba
Dediğiniz gibi Raster'da canavar RT/PT işlerinde üst düzey 24 GB VRAM ile uzun ömür sağlar, DLSS transformer + FG ile ömür çok uzun olur işlemci ile 2K'da bottleneck var işlemciyi değiştirin biraz para biriktirip ama idare eder bu işlemci ile. Diğer donanımlarda sorun yok ama şunlara dikkat edin; garanti durumu ne durumda? 12VHPWR kabloda erime hasar var mı? Sıcaklık testi yapın bir de mining görmüş mü, onun için birkaç test yapın.

Asıl sorunuz hakkında fikir belirtmemişim pardon 9-10 yıl götürür gibi geliyor.
Kart'ın nasıl kullanıldığını biliyorum hocam. Çok can ciğer kuzu sarması bir arkadaşımın kartı. Mining yapılmadı kartta. Kablosunda hasarı yok.

2030'a kadar götürmesi benim için yeterli. Daha da fazla götürecekse benim için lüks olur.

Kart'ın nasıl kullanıldığını biliyorum hocam. Çok can ciğer kuzu sarması bir arkadaşımın kartı. Mining yapılmadı kartta. Kablosunda hasarı yok.

2030'a kadar götürmesi benim için yeterli. Daha da fazla götürecekse benim için lüks olur.

Kart bakımlarını zamanında ve yerinde yaparsan tabiikide fakat kartı katır gibi kullanırsan 2 yılda bile bozulabilir bunu bizde tahmin edemeyebiliriz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı