Çözüldü RTX 5070 Ti - R7 9800x3D sistem donup kapanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

xKUZURI

Femtopat
Makaleler
1
Daha fazla  
RAM
VENGEANCE 4X16 GB CL32
SSD veya HDD modeli
1X SAMSUNG 990PRO 2TB - 1X SAMSUNG 970 1 TB
Ekran kartı
ASUS TUF 5070 Tİ
Anakart
TUF GAMING B850-PLUS WIFI
İşlemci
RYZEN7 9800x3D
Arkadaşlar 1 hafta önce sistemimi AM4'ten AM5'e güncelledim.
Temiz kurulum yaptım ve Windows 10 Pro formatını attım.
Orijinal keyini de yükledim ve Anakart Driverlarını yükledim. Sonrasında Driver Booster 12.5 Sürümünden ve Windows Update'den tüm güncellemeleri kontrol ettim ve gerçekleştirdim.
BIOS Sürümünü de sorunsuz bir şekilde güncelledim ve BIOS'tan (EXPO) olması lazımdı, RAM (XMP şekli olan var ya) onu da aktif ettim ve RAM'leri tam kapasitesine çektim.

Sorunuma gelecek olursak: Oyunlar da bir süre sonra takılma, tamamen donma, masaüstüne atma, ve kapanma gibi problemler yaşıyorum. Tüm bileşenleri doğru bağladığıma eminim. Herhangi bir donanımsal bağlantı hatası olduğunu düşünmüyorum fakat sorunun nedenini bir türlü anlayamadım.
Ayrıyeten BIOS Boot ayarların da Windows'un kurulu olduğu 2TB'lik M.2 SSD'yi görmüyor. Boot'u 1TB'lik M.2'den gerçeklkeştiriyor. CSM Açtığım zaman 2TB'lık SSD'yi de görüyor fakat bu sefer PC Başlatılırken sorunlar yaşayabiliyorum.
Yardımcı olursanız sevinirim...

---- SİSTEM ÖZELLİKLERİ -----

Ekran Kartı: ASUS TUF 5070 Ti

ANAKART: TUF Gaming B850-Plus Wi-Fi (Bellek Saat Hızı (OC)8000 MT/s)

İŞLEMCİ: Ryzen7 9800x3D

Power Supply: MSI MPG 1000W+80Gold

RAM: Vengeance 4x16 GB CL32 6000MHz

SOĞUTMA: DeepCool LE720 360mm Sıvı Soğutucu

DİSK: 1X Samsung 990Pro 2 TB / 1X Samsung 970Pro 1TB

Çözüm
Bence RAM'lerle alakalı bir sorun yaşıyorsunuz. Her seferinde tek RAM takarak sistemi test edin. Baktınız taktığınız RAM'de sorun yok 16GB RAM ekleyip test etmeye devam edin. Böyle böyle RAM ekleyerek sistemi gözlemleyin. Memtest86 testi gerçekleştirin. 64 GB RAM için test muhtemelen 10-12 saat civarında sürecektir. Ayrıca kapanıyor derken sistem mi yoksa oyunlar mi kapanıyor?
Driver Booster'dan güncellemek yanlış olmuş. Tabii sebep o da olmayabilir ama temiz bir kurulum yapıp driverlari eliniz ile güncelleri kurmanız öneririm.

Driver Booster kullanmanız tek sorun sanırsam. Uyumsuz bir sürü sürücü yüklenmiş bilgisayara.

Sıfırdan kurulum yapıp sadece Windows Update'i kullanarak sürücüleri yükleyin.

Windows'u UEFI mi kurdunuz?

Driver Booster'dan güncellemek yanlış olmuş. Tabii sebep o da olmayabilir ama temiz bir kurulum yapıp driverlari eliniz ile güncelleri kurmanız öneririm.

Toplamda 3 defa temiz kurulum yaptım hocam. Sorunun Driver Booster olduğunu düşünmüyorum çünkü ilk kurulumda Driver Booster'dan güncellemedim key yok diye. Ayrıyeten önceki AM4 Sistemim de bir kez bile bu tür bir problem yaşamamıştım. Driver Booster Pro sürüm kullanıyordum.

Driver Booster kullanmanız yanlış olmuş manuel olarak indirmenız daha mantıklı orjınal sıtelerınden indirin.

Driver Booster kullanmanız tek sorun sanırsam. Uyumsuz bir sürü sürücü yüklenmiş bilgisayara.

Sıfırdan kurulum yapıp sadece Windows Update'i kullanarak sürücüleri yükleyin.

Windows'u UEFI mi kurdunuz?
Doğrudur UEFI Kurdum. Yanıtlara göre olmaz ise dediğiniz gibi tekrardan sıfır bir kurulum yapıp yalnızca Windows Update üzerinden güncelleyeceğim. Teşekkürler

Driver Booster kullanmanız yanlış olmuş manuel olarak indirmenız daha mantıklı orjınal sıtelerınden indirin.
Driverları orjinal sitelerinden indirdim fakat geri kalan güncellemelerin hepsini Drıver Booster üzerinden yaptım. Yardımcı olan arkadaşlar tarafından başka bir problem tespit edilmez ise temiz kurulum yapıp Windows Update üzerinden güncelleyeceğim.

O zaman sorunun nedenini bulmamız lazım. Afterburner açıkken oyun oynayın. Oyunun tam donduğu kısımda Afterburner değerleri 0'a iniyor mu? Yoksa tüm ekran mı donuyor?

Ekranın donduğu zamanı not alın ve olay görüntülüyecisinden o dakika ve saniye de olan hataları buraya atın. Veya hataları ChatGPT'ye de sorabilirsiniz.

İkinci anlattığım muhtemel sorunu bulur.

Bence RAM'lerle alakalı bir sorun yaşıyorsunuz. Her seferinde tek RAM takarak sistemi test edin. Baktınız taktığınız RAM'de sorun yok 16GB RAM ekleyip test etmeye devam edin. Böyle böyle RAM ekleyerek sistemi gözlemleyin. Memtest86 testi gerçekleştirin. 64 GB RAM için test muhtemelen 10-12 saat civarında sürecektir. Ayrıca kapanıyor derken sistem mi yoksa oyunlar mi kapanıyor?

Son düzenleme:
Çözüm
Çoğu zaman oyunlar kapanıyor. Testi uygulayacağım. Teşekkür ederim

MemTest86 ve Cinebench testleri yapıp atma ihtimalin var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…