Çözüldü RTX 5070 Ti - R7 9800x3D sistem donup kapanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

xKUZURI

Femtopat
Makaleler
1
Daha fazla  
RAM
VENGEANCE 4X16 GB CL32
SSD veya HDD modeli
1X SAMSUNG 990PRO 2TB - 1X SAMSUNG 970 1 TB
Ekran kartı
ASUS TUF 5070 Tİ
Anakart
TUF GAMING B850-PLUS WIFI
İşlemci
RYZEN7 9800x3D
Arkadaşlar 1 hafta önce sistemimi AM4'ten AM5'e güncelledim.
Temiz kurulum yaptım ve Windows 10 Pro formatını attım.
Orijinal keyini de yükledim ve Anakart Driverlarını yükledim. Sonrasında Driver Booster 12.5 Sürümünden ve Windows Update'den tüm güncellemeleri kontrol ettim ve gerçekleştirdim.
BIOS Sürümünü de sorunsuz bir şekilde güncelledim ve BIOS'tan (EXPO) olması lazımdı, RAM (XMP şekli olan var ya) onu da aktif ettim ve RAM'leri tam kapasitesine çektim.

Sorunuma gelecek olursak: Oyunlar da bir süre sonra takılma, tamamen donma, masaüstüne atma, ve kapanma gibi problemler yaşıyorum. Tüm bileşenleri doğru bağladığıma eminim. Herhangi bir donanımsal bağlantı hatası olduğunu düşünmüyorum fakat sorunun nedenini bir türlü anlayamadım.
Ayrıyeten BIOS Boot ayarların da Windows'un kurulu olduğu 2TB'lik M.2 SSD'yi görmüyor. Boot'u 1TB'lik M.2'den gerçeklkeştiriyor. CSM Açtığım zaman 2TB'lık SSD'yi de görüyor fakat bu sefer PC Başlatılırken sorunlar yaşayabiliyorum.
Yardımcı olursanız sevinirim...

---- SİSTEM ÖZELLİKLERİ -----

Ekran Kartı: ASUS TUF 5070 Ti

ANAKART: TUF Gaming B850-Plus Wi-Fi (Bellek Saat Hızı (OC)8000 MT/s)

İŞLEMCİ: Ryzen7 9800x3D

Power Supply: MSI MPG 1000W+80Gold

RAM: Vengeance 4x16 GB CL32 6000MHz

SOĞUTMA: DeepCool LE720 360mm Sıvı Soğutucu

DİSK: 1X Samsung 990Pro 2 TB / 1X Samsung 970Pro 1TB

Çözüm
Bence RAM'lerle alakalı bir sorun yaşıyorsunuz. Her seferinde tek RAM takarak sistemi test edin. Baktınız taktığınız RAM'de sorun yok 16GB RAM ekleyip test etmeye devam edin. Böyle böyle RAM ekleyerek sistemi gözlemleyin. Memtest86 testi gerçekleştirin. 64 GB RAM için test muhtemelen 10-12 saat civarında sürecektir. Ayrıca kapanıyor derken sistem mi yoksa oyunlar mi kapanıyor?
Oyunlar kapanıyor derken sistem'de kapanıyor mu ?
Temiz bir Win 11 kur. Sürücü bulucu'da kullanma.
Özellikle aksiyonun tam yoğun yaşandığı sıra da, hangi oyun olduğu farketmeksizin, takılı kalıyor. Mesela silah ateşlerken o son çıkan ses ve görüntü takılı kalıyor ve güç düğmesinden kapatmadığın sürece kapanmıyor. Bazen de oyunu direk kapatabiliyor. Windows 11 Güncellemesini aldım. Bu gece kuracağım. Peki sence sorun neuden kaynaklanıyor olabilir hocam ?

Hatanız Driver Booster kullanmak, sorunda yüksek ihtimalle bundan kaynaklı. Yıllar önce benzer bir durumu bende yaşadım, sürücülerimi mahvetmişti, bende format atıp sürücüleri elle kurarak çözdüm. Arkadaşlarında söylediği gibi, sürücü uyumsuzluğundan kaynaklanıyordur. Ayrıca minimum telemetri için ekran kartı sürücünüzü NVCleanstall ile kurmanızı tavsiye ederim.

Sürücü bulucu kullandıktan sonra temiz kurulum yaptın mı ? Bu çok önemli.
BIOS sürümünü belirt.
Hocam ne demek istediğinizi tam olarak anlayamadım. Bios Sürümüm 07.2025 gün olarak hatırlayamıyorum. Eve geçince bakarım. Sürücü bulucu'dan kastınız nedir ? Temiz Windows 10Pro kurulumu yaptıktan sonra, önce driverları asus sayfasından indiriyorum, sonrasın da Driver Booster Pro üzerinden güncelliyorum.

Hatanız Driver Booster kullanmak, sorunda yüksek ihtimalle bundan kaynaklı. Yıllar önce benzer bir durumu bende yaşadım, sürücülerimi mahvetmişti, bende format atıp sürücüleri elle kurarak çözdüm. Arkadaşlarında söylediği gibi, sürücü uyumsuzluğundan kaynaklanıyordur. Ayrıca minimum telemetri için ekran kartı sürücünüzü NVCleanstall ile kurmanızı tavsiye ederim.
Bu gece bu tavsiyeler üzerinden yola çıkarak bir çözüm bulmaya çalışacağız. Teşekkür ederim

Win 11 kullan ve Driver boster vs. ne varsa yükleme.
Ben yardımcı olacağım size. Sakince dediklerimi yapın.
Win 11 kullan ve Driver boster vs. ne varsa yükleme.
Ben yardımcı olacağım size. Sakince dediklerimi yapın.
1 Saat için de temiz bir Win11 kuracağım. Driver felan da indirmeyeceğim. Sonra ki adımları yazar mısınız rica etsem.

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS'a gir restore defaults save yap. CSM açıksa kapat.
CPU değerlerini varsayılana çek. RAM MHZ değeri 5600 olsun.
Sonra temiz bir Win 11 kur. Hiç bir şey yükleme. Sadece Nvidia sürücünü manuel indir yükle ve gelişmeleri bildir.

BIOS'a gir restore defaults save yap. CSM açıksa kapat.
CPU değerlerini varsayılana çek. RAM MHz değeri 5600 olsun.
Sonra temiz bir Windows 11 kur. Hiçbir şey yükleme. Sadece NVIDIA sürücünü manuel indir yükle ve gelişmeleri bildir.

Anlaşıldı. Sırasıyla uygulayacağım.

@claus @LeFeyn Önce Driver Booster / AMD Driverları / GeForce Experience vs sildim. Somrasın da RAM'leri tek tek çıkartıp yeniden bağladım. Sonrasın da İşletim Sistemini Windows 11'e yükselttim. BIOS Ayarlarından kontrol ettiğim zaman RAM'lerin OC Modunun açık olduğunu ve Auto'da olduğunu gördüm ve bunu kapattım. Sonrasın da Driverları ASUS sitesinden yeniden kurdum ve problem tamami ile çözüldü. Uygulamalar, işletim sistemi vs çok daha akıcı hale geldi. Cinebench - 3DMark Uygulamalarından Tüm Donanım Testlerini yaptım ve en son Windows Update kontrollerini yapıp bitirdim. Hepinize teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı