RTX 5070 Ti sistemde siyah ekran ve yeşil karıncalanma meydana geliyor

Ahmet Can Avcı

Zeptopat
Daha fazla  
RAM
GSKILL 64GB (2x32GB) Trident Z5 Neo RGB 6000MHz CL30
SSD veya HDD modeli
Kingston RENEGADE 2TB Gen4 NVMe M.2 SSD
Ekran kartı
MSI GeForce RTX 5070 Ti 16G VENTUS 3X OC
Anakart
MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI
İşlemci
AMD Ryzen 9 9950X 4.3GHz
Herkese merhaba,

Bir iki hafta önce yeni bir sistem satın aldım ve dün de kullanmaya başladım. Bu konu başlığına ilişkin yaşadığım problemin kaynağı aynı anda 2 DisplayPort ile çalışmak. Detayları anlatmadan sistem donanımlarımı özet geçeyim:

AMD Ryzen 9 9950X
MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI
MSI GeForce RTX 5070 Ti 16G VENTUS 3X OC
GSKILL 64GB (2x32GB) Trident Z5 Neo RGB 6000MHz CL30
Kingston RENEGADE 2TB Gen4 NVMe M.2 SSD

Sistemim kısaca bu şekilde. Sorunu yaşadığım kısım şu şekilde, çift monitörüm mevcut ve hepsini ekran kartına bağlamak istiyordum. Ekran kartında 3 DP 1 HDMI girişi olduğundan bunun için 2 DP kablosu ile bilgisayarı kullanmaya başladım. Bir süre sonra ekranlarımdan bir tanesi yeşil şeritler halinde ara ara karıncalanmaya başladı, sonrasında ise kararıp geri geldi. Bu şekilde devam etti, kullandığım DP girişlerini değiştirdim, bir süre sonra yine aynı şeyi yapmaya başladı. Bu kullanmış olduğum kablonun kalitesi ile alakalı mıdır bilemiyorum, random bir bilgisayarcıdan aldım, Hadron markalı bir kablo ancak üzerinde 4K desteklediğine dair not var. Neyse, ben de 2 HDMI kablosuna geçtim, 1 tanesini ekran kartına diğerini ana karttakine bağladım ve bundan sonra sorun oluşmadı.

İnternet üzerinden araştırdığımda çok bir şey bulamadım, yeni bir ekran kartı. Bundan dolayı az içerik var. YouTube'da yabancı birisi de aynı sorunu yaşamış, o da ekran kartında 2 DP olarak kullanmak yerine iki ekranı da ekran kartına 1 HDMI ve 1 DP olarak bağlamış ve sorunu çözmüş. Ama nihai olarak nedenini o da bilmiyordu.

Sorunun tam olarak nedenini bilen var ise çözüme ulaşmamızda yardımcı olabilirse çok sevinirim. Üzerinde 3 DP 1 de HDMI girişi olan ekran kartında aynı anda 2 DP kullandığımızda neden problem yaratıyor, ilginç bir sorun. Şimdiden teşekkür ederim, sabırsızlıkla yanıtlarınızı bekliyorum.

İyi günler dilerim,
Ahmet Can Avcı.
Interior Architect.

Ben iki monitör kullandığım zamanda (12 seneden fazla), teknik sebeplerden dolayı HDMI ve DVI kullanmak zorunda kaldım. Şu an 1 adet var.

NVIDIA'nın kontrol panelinden çıkış port ayarları değerlerini kontrol edin. Tüm portlar için tam performans isterseniz, maalesef yeterli bant sunamayabilir. Yüksek frekans değerleri kullanıyor iseniz, bir tanesinin frekansını 60Hz gibi değerlere çekerek yeniden deneyin.

Bu arada, ben iki monitör kullandığım zamanlarda, HDMI port bağlı olanda random olarak benzer kapanıp geri gelme olayları yaşıyor idim. Ama karıncalanma veya yeşil renk yaşamıyordum.

Kullandığınız marka çok da bu işin uzmanı firma değil. "belkin" gibi markalara ait kabloları öneriyorum. Etiketlerinde 2.1 veya 4-8k yazmaları mutlak olmadığı gibi, istediğiniz frekansı vermemesi durumunda, onları sorgulayan veya yaptırım yapabileceğiniz bir kurum yok ülkemizde.

Kablo boyutları için mümkün mertebe, 2M altında kalın.
İşi bu tür görüntü iletimi cihaz - aparat - aksesuar üreticileri tercih ediniz. Onların garantisi ve yaptırımları kendi firmalarıdır. İşleri ve marka tanımları bu çünkü.

Merhabalar tekrardan. Konuyu güncellemiş olayım, sorunumu çözmeyi başardım. Kablolarla ilgiliymiş gerçekten. Daha kaliteli DP kablolar aldım, Paugge marka ve artık sorun yaşamıyorum. Yanıtın için teşekkür ederim @TosunPASA.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı