Distributor saticiya karti 2500 dolara satmaz. Ithalatcilar kartlari uzerine vergi ve perakende karı konulmus halde satin almazlar. Ornegin kartin satisi Amerika da 2500 dolarsa icinden tum vegileri cikartip ortalama 1800 dolara satin alirlar, eger karti millilestirirlerse -ki cogunlugu bunu yapmiyor- vergisini TR de oderler.Alinip alinmayacagi ayri konu fakat o kartin saticiya maliyetinin ya da saticinin koydugu kar marjinin kac oldugunu dusunuyorsunuz cok merak ediyorum.
Basliktaki kart distributorden saticiya 2400-2500$+ kdv seklinde gidiyor saticiya. N11 %5-%7 civari komisyon aliyor. Dolar 36,57.
En iyi senaryoda %15 marjla acmis gibi duruyor satici. Normalde kar marji cok daha dusuk bu rakama kiyasla ama stok bulunmadigi icin gidiyor iste bir sekilde.
Distributor saticiya karti 2500 dolara satmaz. Ithalatcilar kartlari uzerine vergi ve perakende karı konulmus halde satin almazlar. Ornegin kartin satisi Amerika da 2500 dolarsa icinden tum vegileri cikartip ortalama 1800 dolara satin alirlar, eger karti millilestirirlerse -ki cogunlugu bunu yapmiyor- vergisini TR de oderler.
Hocam bir donem ithal elektronik urunlerin satisini tr de elektronik pazarlarda yaptigim icin konuya uzak degilim. Karti millilestirmek, barkod ve seri numaralariyla urunu tr de akredite etmek ve guncel tarifeye gore gumruk vergisini odemektir. Ancak sizin trendyol, n11 gibi pazar yerlerinde aldiginiz urunlerin cogunda millilestirilme yapilmaz. Yani aslinda kaydi yapilip, vergisi odenmis cihaz satin almiyoruz.Kartın Amerika fiyatıyla falan zaten alakamız yok öncelikle. Önemli olan üreticiden distribütöre geliş fiyatıdır. Buna gümrük vergisi, nakliye maliyeti, distribütörün giderleri ve son olarak da distribütörün kar marjı eklenip son satıcıya o şekilde satılır.
Bahsedilen Gainward kartı yurt dışından distribütör olarak Oksid Bilişim getiriyor. Satışını yapan her firmaya da Oksid bilişimden aşağı yukarı önceki mesajda söylediğim fiyata gidiyor. Aynı şekilde n11 belirttiğim oran civarında komisyon alıyor.
Kartı millileştirmekle ne demek istediğini tam anlamadım. Parçalar halinde getirip montajı kendilerinin yapmasından mı bahsediyorsun emin değilim ama laptop gibi ürünlerde yapılabilen bu işlem ekran kartı vs için pek olası değildir benim tahminimce.
Hocam bir donem ithal elektronik urunlerin satisini tr de elektronik pazarlarda yaptigim icin konuya uzak degilim. Karti millilestirmek, barkod ve seri numaralariyla urunu tr de akredite etmek ve guncel tarifeye gore gumruk vergisini odemektir. Ancak sizin trendyol, n11 gibi pazar yerlerinde aldiginiz urunlerin cogunda millilestirilme yapilmaz. Yani aslinda kaydi yapilip, vergisi odenmis cihaz satin almiyoruz.
Daha once soyledigim gibi Amerikan perakende satis fiyatindan almiyoruz, farkli birsey soylemedim. Kartin yurtdisindaki uretisi veya toptancisi, karti ulkemize getiren sahis veya sirkete amerikan vergileri ve perakende kari eklenmemis fiyatiyla satiyor. Elektronik pazar yerlerinin komisyon oranlarida cok degisken bir mevzu. Ayni site de ertesi gun yari oranda komisyon dahi odeyebilirsiniz.
Konuyu farazi ornek vermek disinda, sizin gibi bir tahminde bulunacak olursam; basliktaki GPU'nun saticiya ortalama maliyeti maksimum 90 bin TL'dir. Kartin stogunun azligi ve cok niş bir kitle tarafindan fiyati cok sorgulanmadan alindigi icin satici cok yuksek kar ekleyerek satmasi muhtemeldir.
Hocam oncelikle barkod degismiyor, yalnizca bildirimi yapilmiyor. Bu urun dahil pazar yerlerinde satista gordugunuz bircok elektronik urun, tr distributoru tarafindan ithal edilen ya da burada toptancilarin onlardan topladigi urunler degil. Soz gelimi ekran kartlarinin yuzde 70-80'i, oyun konsollarinin yuzde 90'i tr distributorunun urunu degil, sahis ve limited sirketlerinin getirdigi urunler. Tekrar ediyorum, "onemli bir oraninin vergisi odenmiyor" bu sebeple kimi zaman burda tr garantiye gonderdiginiz urun, uluslararsi garanti kapsaminda degilse size yardimci olamiyorlar. Ayrica elektronik urune yuzde 15 komisyon orani olan pazar yeriyle hic karsilasmadim; yani belki 10.000 TL alti olan bir urunde belki mumkun olabilir, ama cok yuksek bir oran yine de. Amacim ikili tartismaya girmek degil, tecrube edindigim bir konuda yardimci olamaya calisiyorum. Yeni cikan neredeyse tum oyun elektroniklerinde (ekran kartlari olabilir, handheld pc ler olabilir) Tr de tum saticilar (distributorler dahil) yuksek talep ve sinirli stoklari kendi lehlerine kotuye kullaniyor. Soz gelimi, edindigim bilgiye gore kimi RTX 5090 kartlarda kar orani yuzde yuz. Urun cikislarinda tuketim alislanliklarimizi degistirmedigimiz surece ilk 6 ay hep bu fiyatlari goruruz.Bu tarz ürünlerde onu yapamazsın. Çin'de kendin ürettirdiğin noname üründe yapabilirsin belki ama tüm dünyada bilinen uluslararası bir markanın ürünün barkodunu kafana göre değiştiremezsin.
Tahminde bulunmuyorum ben bu arada, direkt geliş fiyatını söylüyorum. n11 komisyonu da kategori bazlı oluyor, ancak özel indirim zamanları ya da çok yüksek adetli (100-500-1000 gibi) durumlarda ürün bazlı düşürülebiliyor. O karttan alış fiyatına ve pazar yeri komisyonuna bağlı olarak %8-15 arası kazanıyor bahsi geçen satıcı. Normalde bu marj daha düşük ama söylediğim gibi ürün yeni ve stok az olduğu için bu şekilde.
Amerika ya da yurt dışında herhangi bir ülkedeki perakende fiyatı ya da Nvidia'nın bir tarafından uydurarak reklam yapmaya çalıştığı sözde MSRP rakamları pek birşey ifade etmiyor. Yurt dışındaki üreticinin TR'deki distribütöre sattığı fiyata distribütör kabaca gümrük vergisi, nakliye masrafı, kendi giderleri ve kar marjını ekleyip satıcıya öyle satıyor. Hatta önceki mesajda yazmamışım bir de KDV eklenecek o rakama daha resmi devlet haraçı olarak.
Hocam oncelikle barkod degismiyor, yalnizca bildirimi yapilmiyor. Bu urun dahil pazar yerlerinde satista gordugunuz bircok elektronik urun, tr distributoru tarafindan ithal edilen ya da burada toptancilarin onlardan topladigi urunler degil. Soz gelimi ekran kartlarinin yuzde 70-80'i, oyun konsollarinin yuzde 90'i tr distributorunun urunu degil, sahis ve limited sirketlerinin getirdigi urunler. Tekrar ediyorum, "onemli bir oraninin vergisi odenmiyor" bu sebeple kimi zaman burda tr garantiye gonderdiginiz urun, uluslararsi garanti kapsaminda degilse size yardimci olamiyorlar. Ayrica elektronik urune yuzde 15 komisyon orani olan pazar yeriyle hic karsilasmadim; yani belki 10.000 TL alti olan bir urunde belki mumkun olabilir, ama cok yuksek bir oran yine de. Amacim ikili tartismaya girmek degil, tecrube edindigim bir konuda yardimci olamaya calisiyorum. Yeni cikan neredeyse tum oyun elektroniklerinde (ekran kartlari olabilir, handheld pc ler olabilir) Tr de tum saticilar (distributorler dahil) yuksek talep ve sinirli stoklari kendi lehlerine kotuye kullaniyor. Soz gelimi, edindigim bilgiye gore kimi RTX 5090 kartlarda kar orani yuzde yuz. Urun cikislarinda tuketim alislanliklarimizi degistirmedigimiz surece ilk 6 ay hep bu fiyatlari goruruz.
Tartismayi uzatmiyorum. Ne okudugumu, ne anladigimi biliyorum. Neye inandiginiz beni cok enterese etmez. Bende bazen bilmedigim seyleri site kullanicilarindan ogreniyorum. Tek temennim yorumlari okuyan kullanicilarin saticilarin kari ve sektorun perde arkasinda neler dondugunu dogru bir sekilde ifade etmek. Yalnis oldugunu bildigim bir suru sey soylediniz, cikipta size "inanmiyorum" gibi bir cumle kullanmadim. Tanimadiginiz insana asgari nezaket kurallarinda inanmiyorum denmez katilmiyorum denir. Ayrica okudugunuz dogru anlasilmiyorsa dahi en fazla "kendimi dogru ifade edemedim ya da "yalnis anlasildim" denir. Tartisma etiklerinde dahi farkli degerle sahip oldugumuz acik oldugundan bu sohpeti sonlandiriyorum efendim. Iyi gunler dilerim.Bilgisayar ve bilgisayar parçası satışı yapan çoğu büyük firma resmi distribütörden ürün alır. Bahsettiğin gibi grey diye tabir edilen şekilde ürün getirenler de tabili var ama büyük firmaların hiç birisi mümkün olduğu sürece bu şekilde ürün alıp satmaz. Büyük firmalardan kastım İtopya, Gaming.gen, Sinerji, Gamegaraj, incehesap, inventus gibi firmalar bu arada. Bu firmalar resmi distribütörden ürün almazsa arka planda işleyen rebate ya da dönemsel kampanyalardan ya da hazır sistemler için kullanılan desteklerden yararlanamaz. Bir sonraki siparişlerinde ürün bulamazlar sürekli bir şekilde resmi distribütörü aradan çıkarıp grey ürün satarlarsa. Örneğin Gaming.gen mesela direkt kendisi getiriyor Galax ekran kartlarını, bu sebeple arada disti payı olmadığı için çok daha uygun fiyata satabiliyor.
TR'de garantiye gönderdiğin ürün gönderdiğin markanın resmi distribütöründen alınma değilse TR'deki teknik servisi de distribütörü de zaten yardımcı olmaz. Kendi getirip satmadığı ürüne yardımcı olmak zorunda da değil. Deneyebilirsin istiyorsan yurt dışından aldığın Asus ya da MSI bir ürünü buradaki yetkili servisleri olan ServisPoint'e göndererek.
Aynı şekilde ben de bildiklerimi hem disti hem de retail tarafında çalışmış biri olarak aktarmaya çalışıyorum. Şu kadarını söyleyeyim biraz doğruluk payı olsa da daha büyük kısmı yanlış/eksik bilgi şu söylediklerinin ama daha fazla uzamasını istemiyorum ben de çünkü sana burada herhangi bir distribütörden X firmasına giden faturayı göstermeden ikna edemeyecekmişim gibi duruyor. İlk mesajdaki kart kaçak bir şekilde gelmediyse ve resmi disti garantiliyse son satıcıya maliyeti 2400-2500$ + KDV civarı bu arada emin olabilirsin. Satıcının marjı da alış fiyatına ve marketplace komisyonuna bağlı olarak %8-15 arası.
Elektronik üründe %15 komisyon yazmadım hiçbir yerde bu arada ben, yazdıklarımı okumuyorsun ya da yanlış okuyorsun muhtemelen. Ekran kartı ve bilgisayar parçaları kategorilerinde %5-7 arası genellikle..
%100 kar marjı olayına da inanmıyorum pek açıkçası. En azından resmi distribütör üzerinden alınıp satılan bir ürün değildir. Marka ya da satıcı kendisi getirip aradaki disti payını kesse bile bu kadar marj çok mümkün değil. Legal olmayan bir şekilde vergi vs ödenmeden getirilip satılıyorsa bile zor yine. Marka ve model belirtirsen araştırabilirim ama istersen.