Herkese iyi günler dilerim!
Haziran 2025 ayında yeni bilgisayarımı topladım ve şu ana dek sıkıntısız kullanıyordum. Ancak son zamanlarda ufak tefek problemler yaşadığımı fark ettim.
Bilgisayarımla ilgili son zamanlarda yaşadığım sıkıntımı paylaşıyorum.
-İlk başta sorunum birkaç rastgele programın açılmamasıyla başladı.
Örneğin mouse yazılımına tıkladığımda ekrana gelmeme, uygulamanın çökmesi vb. 4-5 uygulamada sorun yaşadım.
-Sonrasında ise tarayıcının ne olduğu fark etmeksizin bilgisayar açıldığında ilk birkaç dakika herhangi bir şekilde video, canlı yayın vs oynatmamaya başladı (internetimde sıkıntı olmadığına eminim). 2 dakika sonra da düzelip açılıyordu her şey.
- YouTube vb. video izlerken 1080P'de sabit olmasına rağmen kalitenin bozulup düzelmesi canlılığın gidip gelmesi gibi sorunlar gördüm.
- Sonrasında yavaş yavaş birkaç oyunda 3-4 saniyelik takılmalar (10-15 dakikadar 1) şeklinde. (hiçbir oyunda herhangi bir performans kaybı yaşamıyorum)
Bazen LoL oynarken oyun başlar başlamaz 10 saniye donup sonra devam ediyor bazen de donduktan sonra yanıt vermeyip kapanıyor. Çoğu zaman da sorunsuz açılıyor.
-En son dün FPS'im 240 sabit olmasına rağmen adeta birden monitörüm 60Hz'e dönmüş gibi akıcılığı kaybetme sorunu yaşadım. (binde bir FPS'te dalgalanma, stuttering vs yoktu. Sadece görüntü akıcılığı sorunu yaşadım) ayarlarımla ilgilimi diye ESC'ye bastığımda şok oldum. Oyunun ayar menüsününde hareketli çizgiler görmeye başladım. Acaba yaptığım undervolt ayarından dolayı mı diye düşündüm. MSI Afterburner'ı kapatır kapatmaz düzeldi.
- Bilgisayarı Haziran 2025'te almıştım ve o zamandan beri ekran kartımı undervoltlu şekilde sorunsuz kullanıyordum. Herhangi bir hız aşırtma uygulamadım. Sadece voltajını düşürerek aynı performansta kullanıyordum.
Amacım bu forumda sizlerin yardımı ile tam anlamıyla problemin kaynağını tespit edip ona göre arızalı olan bir parça varsa paketleyip teknik servise yollamak.
- Son olarak eklemek istiyorum ki tüm parçalarım ideal sıcaklıklarda ve hatta neredeyse altında tam performansını veriyor. Herhangi bir ısınma, çekirdek hızı düşmesi vb sorun yaşamıyorum.
Aklıma gelen birkaç muhtemel problem var.
- Ekran kartı arızası.
- HDMI kablosu arızası(rastgele HDMI kablosu kullanıyorum. Birkaç gün DisplayPort'a geçiş yapıp deneyeceğim)
- Windows yazılımsal arıza.
- Undervolt'un NVIDIA güncellemesinden sonra ekran kartı voltaj dalgalanması. (MSI Afterburner'ı kapatınca oyun içinde takılmam düzeldi gibi duruyor şu anlık ancak hala bilgisayarı açtığımda tarayıcıların video, canlı yayın vb oynatıcısında ilk 30 saniye civarı sorun yaşıyorum.)
Bu sorunların nelerden kaynaklanacağı ve nasıl tespit edilebileceği konusunda önerilerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum.
Elimden geldiğince önerileri uygulayıp buraya geri dönüş sağlamaya çalışacağım. Şimdiden teşekkür ediyor tekrar iyi günler diliyorum.