Rusça nasıl öğrenilir?

Şaka bir yana anlaması kısmen kolay, karmaşık dil bilgisi kurallarından dolayı konuşması yazması zor bir dil diyorlar. Alfabeyi çalıştıktan sonra Busuu vs ile temel atılıp Rusça içerik tüketilerek çalışılabilir.

Language Reactor'un Rusça desteği de var. Bu eklenti ile YouTube üzerinden de çalışabilirsiniz. İndirilen içeriklerde de Rusça + İngilizce alt yazı ve kelimelerin üzerine getirince çalışan sözlük ile bayağı kolaylaşır.

İngilizce bilen Rus ile alıştırma yaparak öğrenebilir. Rus alfabesini Rusça'yı okumayı ve temel şeyleri öğrenerek dizi film izleyerek oğrenebilirsiniz hem Rusça sesli hem de alt yazılı izleyelerek oğrenebilirsiniz.

Şaka bir yana anlaması kısmen kolay, karmaşık dil bilgisi kurallarından dolayı konuşması yazması zor bir dil diyorlar. Alfabeyi çalıştıktan sonra busuu vs ile temel atılıp Rusça içerik tüketilerek çalışılabilir.

Language Reactor'un Rusça desteği de var. Bu eklenti ile YouTube üzerinden de çalışabilirsiniz. İndirilen içeriklerde de Rusça + İngilizce alt yazı ve kelimelerin üzerine getirince çalışan sözlük ile bayağı kolaylaşır.

Git aksaraya bir tekstil dükkanında işe başla laleli tarafında orada yanındaki abilerden bayağı iyi öğrenirsin benim babam lalelide esnaf kendisi B2 Rusça konuşuyor ders falan da almadı konuşa konuşa geliştirdi.

Daha denemedim ama aklımda şöyle bir sistem var. Dizinin bir bölümünü orijinal dilinde Türkçe alt yazı ile izlemek. Maksat önce bölümü ve dialogları anlamak. Sonrasında çift alt yazılı ile atlata atlata hedef dil ile izlemek. Language Reactor'de altyazı bazlı atlatma var gereksiz aksiyon sahnelerini vs. geçmek için. Bu arada kelimelere vs bakmak ve biraz aşinalık sağlamak gerek. Tek seferde öğrenmek tabi ki mümkün değil fakat tekrarla oturacaktır. En son da diziyi kapatıp alt yazı metinleri ile cila yapmak. Böylece elinizde hedef dilde büyük oranda anlayabileceğiniz ve bol bol kelime ve gramer kuralı içeren bir kaynak olacak.

Dil öğrenmenin en temel anahtarı anlayabileceğiniz ve bol örnek içeren kaynaklar bulmak. Bu yöntemle bu kaynağı kendimiz oluşturmuş oluyoruz. Yeni başlayan biri için anlaşılır içerik bulmak çok zor çünkü.

Film yerine dizi kullanmanın avantajı hem bölümlerin kısa olması, hem de dizilerin farklı bölümleri arası ortak kelime kullanımının çok olması.

Tabii yine bu yöntemi kullanmak için Busuu, Duolingo ile falan B1'e yakın bir seviyeye gelmek gerek. Yoksa hiçbir şey bilmeden denenirse her kelimeye bakmak gereceği için eziyet gibi gelir. Alfabeyi de belli akıcılık da öğrenmek gerek. Bunu Japonca ile denemeyi düşünüyorum ama aslında alfabe derdi olmayan İspanyolca gibi bir dil ile denemek daha mantıklı olurdu ama alfabesi aynı olan diller çok ilgi çekmiyor :D.

Git aksaraya bir tekstil dükkanında işe başla laleli tarafında orada yanındaki abilerden bayağı iyi öğrenirsin benim babam lalelide esnaf kendisi B2 Rusça konuşuyor ders falan da almadı konuşa konuşa geliştirdi.

Dil ile vakit geçirip sıklıkla pratik yapınca hemen hemen her yöntemle geliştirilebilir aslında. Bu en iyi yöntem olabilir ama herkesin böyle bir imkanı olmuyor. Bunun üzerine tabii yine çalışmak lazım ilerlemek için ama çok sağlam bir temel sağladığı ortada.

Son düzenleme:
Dil ile vakit geçirip sıklıkla pratik yapınca hemen hemen her yöntemle geliştirilebilir aslında. Bu en iyi yöntem olabilir ama herkesin böyle bir imkanı olmuyor. Bunun üzerine tabii yine çalışmak lazım ilerlemek için ama çok sağlam bir temel sağladığı ortada.

Hocam ben sadece bir bilgisi olsun diye dedim bende öyle öğrendim hem okuldan öğretilenden 20 kat daha güzel ben o zamanlar her yaz gidip bir Rus'la konuşmaya çalışırdım oda bana hatalarımı söylerdi ve şu anda çok iyi biliyorum keşke ingilizceyi de öyle daha iyi öğrenme şansım olsa.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı