Merhaba sistemime nasıl overclock yaparım? BeamNG gibi oyunlarda düşük FPS alıyorum yüksek ayarlarda bu yüzden overclock yapmak istiyorum. Not: Deneyimlerime göre bilgisayarım yük altındayken kapanıyor. Yanıtlarınızı bekliyorum.
bilgisayarınızda overclock nasıl yapılır (dikkatli olun!)
dikkat: overclock yapmak, donanımınıza zarar verebileceğinden riskli bir işlemdir. Bu rehberi dikkatle takip etmeniz ve her adımı anlamanız önemlidir. deneyimsizseniz, overclock yapmamanızı veya bir uzmandan yardım almanızı kesinlikle öneririm.
BeamNG gibi oyunlarda düşük FPS almanızın başka nedenleri de olabilir. örneğin, ekran kartınız oyun için yeterince güçlü olmayabilir veya oyun ayarlarınız optimize edilmemiş olabilir. Overclock yapmadan önce diğer seçenekleri de denemenizi tavsiye ederim.
sisteminizin yük altındayken kapanması, ısıyla ilgili bir sorunun göstergesi olabilir. Overclock yapmadan önce soğutma sisteminizi kontrol etmeniz ve gerekirse yeterli soğutma sağlamanız önemlidir.
overclock yapma aşamaları:
1. ön hazırlık:
bilgisayarınızın donanım özelliklerini öğrenin (işlemci, anakart, RAM, soğutma sistemi vb.).
anakartınızın overclocka izin verip vermediğini kontrol edin.
overclock yapmak için gerekli yazılımları indirin ve yükleyin (örneğin: CPU-Z, HWMonitor, MSI Afterburner).
sisteminizin yedeğini alın.
2. BIOS ayarları:
Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS'a girin.
gelişmiş ayarlar menüsüne gidin.
overclock veya CPU çekirdek ayarları gibi bir menü arayın.
çarpan ve voltaj gibi ayarları küçük artışlarla değiştirin.
her değişiklikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve sistemin stabil çalıştığından emin olun.
3. stres testi:
AIDA64 veya Prime95 gibi bir stres testi programı kullanın.
Testi en az 30 dakika çalıştırın ve sistemin ısınmasını ve stabil çalışmasını gözlemleyin.
sıcaklıklar kabul edilebilir sınırların (genellikle 80-90°c) dışına çıkarsa overclock ayarlarınızı geri alın.
4. optimize etme:
işletim sisteminizi ve sürücülerinizi güncelleyin.