RX 5500 XT ve i5 4690K Sistem Valorant'ta FPS Düşmesi

3lackbess

Kilopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Makine Mühendisi
Merhaba, başlıkta da belirttiğim üzere RX 5500XT 8 GB ekran kartı ile i5 4690K işlemcisine sahibim. Valorant oyununda grafik ayarlarını en yükseğe çekmeme rağmen darboğaza giriyorum. Bu siteden baktığımda %20 darboğaz yiyebileceğim ve yaklaşık -13FPS kayıp yaşayabileceğim yazıyor ancak kayıp bence çok daha yüksek. FPS'de aynı zamanda çok düşük, bu sistemde 200 FPS'den aşağı olmamalıydı diye düşünüyorum. Grafik ayarları ile oynadığım zaman değişen bir durum olmuyor, yani sorun işlemcide bu kesin ancak sanki eskiden daha iyi gibiydi. İşlemci için sıvı soğutucu aldım üstüne üstlük ona rağmen performansı beni üzüyor.

Sizce bu darboğazın önüne geçmek için ne yapmalıyım? Benden kaynaklı bir problem olabilir mi? Benim kafamdaki tek çözüm işlemciyi i7 4790K'ya yükseltmek. Sizin ne öneriniz var? Anakart ve RAM'leri değiştirerek yeni bir işlemciye geçme fikrini ben de düşündüm ancak bu oldukça maliyetli olacağından bu fikir benim için şu an son sırada. Büyük bir maliyete girmeden nasıl bu darboğazdan kurtulabilirim? Teşekkürler.

Sistemimdeki bileşenler:

ASUS Dual RX 5500XT Dual OC Evo 8G.
i5 4690K.
MSI H97 GAMING 3.
Zalman ZM600-LE 600W PSU.
Corsair H60 CPU soğutucu.
2x8GB DDR3 1600MHz RAM.

Ekran görüntüleri:

1.png
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg

Neden böyle dengesiz bir sistem kurdun ki? O işlemci ile bu sonuçlar normal gibi. Önceden daha iyiydi diyorsun ama bilgisayarın da genel olarak performans kaybı yaşanmış olabilir. Teste sok bilgisayarını. İşlemcin, kartı neredeyse hiç besleyemiyor. Ağır darboğaz var. Durumun varsa seni idare edebilecek bir işlemci yükseltmeni tavsiye ederim. Çoğu oyunda bu sıkıntıyı yaşarsın yoksa.

Son düzenleme:
Ekran kartı kullanım değerleri çok düşük kalıyor. Sanıyorum o işlemci ekran kartını besleyemiyor. Son ekran görüntüsüne bakıyorum 112 FPS, 23% ekran kartı kullanımı, 94% işlemci kullanımı. Normal değil.

Takılmalar yaşıyor musun? İşlemci kullanımı ne sıklıkla 100% oluyor? Rekabetçi dışında herhangi bir oyunda denedin mi Witcher 3, AC Odyssey vb. gibi?

Son düzenleme:
Şöyle özetlemeye çalışayım, bu sistemi ilk aldığım GTX 960 4GB ekran kartı ile birlikte almıştım. Daha sonrasında tek değişen (artı olarak) 8GB ram, cpu soğutucu ve ekran kartı oldu.

Bu sistemle R6, GTA5, Skyrim, CODWW2, BF1 gibi güncel oyunları da oynadım.

R6 ve GTA5 de genel olarak bir problem yok, sistem stabil çalışıyor diyebilirim. Çok nadir fps droplar yiyebiliyorum tabi. Skyrim de de durum aynı zaten çok ağır bir oyun değil ve 60fps kilit var bildiğiniz üzere. BF1 de oyuna başladığım ilk 10dk ağır fps droplar yiyebiliyorum ancak oynadıkça yavaş yavaş azalıyor ve sonrasında normale dönüyor. Ancak CODWW2 de ise story modda sürekli küçük küçük fps drop yiyorum.

Bu oyunların hepsini ultra ayarlarda oynadığımı da belirtmek isterim, yani en büyük yükü hep ekran kartının omuzlarına bindirmeye çalışıyorum işlemcimin güçlü olmadığı için.

Neden böyle dengesiz bir sistem kurduğuma gelirsekte; bu sistemi 2bin liraya bir arkadaşımdan aldım. Fazla bütçem olmadığı için böyle bir sisteme yöneldim. Kasayı aldığımda içerisinde 8GB ram ve GTX 960 4GB vardı. Ben sadece dediğim gibi birkaç upgrade edip kasayı kullanmaya devam ettim. Fazla bütçem olmadığı için temelli büyük değişiklikler yapamadım. Anca yavaş yavaş, küçük geliştirmeler yapabiliyorum. Zaten şimdi sıra işlemcimde olduğunun farkındayım ve i7 4790K ya geçmeyi düşünüyorum. Bu anakartın desteklediği en iyi işlemci bu çünkü.

Sizce i7 4790k ya geçsem bu sorunlarla karşılaşmaya devam eder miyim?

Ayrıca detaylı bilgi için istediğiniz özel testler varsa yapıp sonuçlarını size gönderebilirim.

İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ederim..

Aynı işlemci diğer sistemim de var. 4690K OC yapın. 1.3 V. 4.5 GHZ çalıştırabilirsin.
Anakartım H97 olduğu için OC ye müsait değil diye biliyorum, yanlış biliyorsam düzeltin lütfen. Bildiğim kadarıyla OC için Z97 anakarta ihtiyacım var. Ayrıca hayatımda daha önce hiç OC yapmadım.

Ben de aynı düşüncedeyim, özellikle işlemcinin gücüne de ihtiyaç duyan oyunlarda bu tarz problemlerle karşılaşıyorum. Valorant anladığım kadarıyla bu tarz bir oyun, aryıca BF1 de işlemci kullanımı oldukça yüksek oyunlardan bir tanesi. Bu ve bunun gibi oyunlarda darboğaz yemem kaçınılmaz oluyor. Darboğazdan kurtulmam için ne yapmamı önerirsiniz?

Intel'den çok anlamam DDR3 daha da kafamı karıştırdı. Ben 5500XT 8GB'ı, Ryzen 1500X ile kullanıyorum. 4/8 bir işlemci. Darboğaz hiç yaşamadım hangi oyun olursa olsun.

Anakartına uyumlu mu bilmiyorum ama i7 4790 8 sanal çekirdeği var ve oyunlarda 2 kat daha fazla sanal çekirdeğin çok yardımı olacağını düşünüyorum darboğaza karşı.

Araştırabilirsin veya Intel kullanan kişiler daha iyi yönlendirebilir.

Intel'den çok anlamam DDR3 daha da kafamı karıştırdı. Ben 5500XT 8GB'ı, Ryzen 1500X ile kullanıyorum. 4/8 bir işlemci.

Anakartına uyumlu mu bilmiyorum ama i7 4790 8 sanal çekirdeği var ve oyunlarda 2 kat daha fazla sanal çekirdeğin çok yardımı olacağını düşünüyorum darboğaza karşı.

Araştırabilirsin veya Intel kullanan kişiler daha iyi yönlendirebilir.
İlginiz için teşekkür ederim, ben de öyle düşünmüştüm. 😄

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı