RX 570 - i3 9100F sistem uzun süredir donuyor

Yevgo

Hectopat
Daha fazla  
Hepinize selamlar dostlar, iyi Sosyaller.

Öncelikle çok yakın bir arkadaşım var, beraber hafta sonları oyun oynarız genelde. Fakat 3-4 aydır bir sorunu var.

Kendisi bilgisayardan çok anlamadığı için ben yardımcı olmaya çalışıyorum.

Sistemi:

• i3 9100F işlemci
  • ASUS B365M-K anakart
  • 16 GB DDR4 RAM
  • RX 570 (RX 580 de vardı elinde, onunla da denemiştik, sorun aynı)
  • Bir de 600W PSU var, yanlış hatırlamıyorsam

Yaşadığımız sorun şu: Beraber veya o tek başına PC'de oyun oynadığında, ortalama 45-60 dakika içinde PC oyun ekranında tamamen donuyor. İnternet bağlantısı falan da kopuyor. PC'yi tuştan kapatıp açmak dışında yapabildiği hiçbir şey yok.

Yukarıda da dediğim gibi, ekran kartını değiştirip öteki ile denedik, sorun devam etti. Sıcaklıkları kontrol ettim, tamam; gereğinden 3-5 derece fazla gibi ama onun dışında bir sıkıntısı yok.

Ne yapmamızı önerirsiniz acaba? Windows Olay Günlüğü'nde "Kernel Power 41 63" hatası gösteriyor, PC'nin donduğu saatlerde.

Yabancı forumlarda okuduklarıma göre %90 PSU arızası diyorlar. Ama OCCT testinde tüm parçaları hem aynı anda hem de teker teker yüke bindirdim (PSU dahil) 10-15 dakika kadar ve hiçbir sorunla karşılaşmadık.

İkimiz de çalışıyoruz, şurada hafta sonu 2 oyun oynayalım diyoruz, böyle olunca insanın keyfi de kalmıyor. Ne beraber ne de o tek başına oyun oynayabiliyor.

Not olarak belirtmek isterim ki Europa Universalis 4 ve FM24 oyunlarında bu sorunu yaşamıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hepinize selamlar dostlar, iyi sosyaller.

Öncelikle çok yakın bir arkadaşım var, beraber hafta sonları oyun oynarız genelde. Fakat 3-4 aydır bir sorunu var.

Kendisi bilgisayardan çok anlamadığı için ben yardımcı olmaya çalışıyorum.

Sistemi:

• i3 9100F işlemci.
  • ASUS B365M-K anakart.
  • 16 GB DDR4 RAM.
  • RX 570 (RX 580 de vardı elinde, onunla da denemiştik, sorun aynı)
  • Bir de 600W PSU var, yanlış hatırlamıyorsam.

Yaşadığımız sorun şu: Beraber veya o tek başına PC'de oyun oynadığında, ortalama 45-60 dakika içinde PC oyun ekranında tamamen donuyor. İnternet bağlantısı falan da kopuyor. PC'yi tuştan kapatıp açmak dışında yapabildiği hiçbir şey yok.

Yukarıda da dediğim gibi, ekran kartını değiştirip öteki ile denedik, sorun devam etti. Sıcaklıkları kontrol ettim, tamam; gereğinden 3-5 derece fazla gibi ama onun dışında bir sıkıntısı yok.

Ne yapmamızı önerirsiniz acaba? Windows olay günlüğü'nde "Kernel Power 41 63" hatası gösteriyor, PC'nin donduğu saatlerde.

Yabancı forumlarda okuduklarıma göre %90 PSU arızası diyorlar. Ama OCCT testinde tüm parçaları hem aynı anda hem de teker teker yüke bindirdim (PSU dahil) 10-15 dakika kadar ve hiçbir sorunla karşılaşmadık.

İkimiz de çalışıyoruz, şurada hafta sonu 2 oyun oynayalım diyoruz, böyle olunca insanın keyfi de kalmıyor. Ne beraber ne de o tek başına oyun oynayabiliyor.

Not olarak belirtmek isterim ki Europa Universalis 4 ve FM24 oyunlarında bu sorunu yaşamıyor.

PSU için uzun süreli yük altında kararlılık testi yapmayı deneyin onun dışında PSU markanızı ve modelinizi söylerseniz iyi olur daha sonra.

Sıcaklık için.
HWiNFO64 ile uzun süreli (45+ dk) sıcaklık-log kaydı yap.

RAM için.
Memtest86 ile test yap (en az 2 geçiş).
RAM'leri teker teker takıp dene.
XMP açıksa kapat ve JEDEC ayarlarıyla dene.
Onun dışında anakart biraz eski kalıyor o yüzden BIOS güncel değilse BIOS güncellemesi yaparsanız iyi olur.

SSD kontrolü de yapalım disk anlık hata veriyor olabilir.

Son olarak da GPU sürücü çakışması olabilir DDU ile ekran kartı sürücüsünü temizleyip güvenli modda deneyin bir de hocam o

PSU için uzun süreli yük altında kararlılık testi yapmayı deneyin onun dışında PSU markanızı ve modelinizi söylerseniz iyi olur daha sonra.

Sıcaklık için.
HWiNFO64 ile uzun süreli (45+ dk) sıcaklık-log kaydı yap.

RAM için.
Memtest86 ile test yap (en az 2 geçiş).
RAM'leri teker teker takıp dene.
XMP açıksa kapat ve JEDEC ayarlarıyla dene.
Onun dışında anakart biraz eski kalıyor o yüzden BIOS güncel değilse BIOS güncellemesi yaparsanız iyi olur.

SSD kontrolü de yapalım disk anlık hata veriyor olabilir.

Son olarak da GPU sürücü çakışması olabilir DDU ile ekran kartı sürücüsünü temizleyip güvenli modda deneyin bir de hocam o
Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim hocam.
Psu için ne kadar süreli bir kararlılık testi yapmam gerekli ve bunun için önerebileceğiniz bir araç var mı? Marka model olarak da öğreneceğim arkadaşıma sorup.
Onun haricinde memtest86 testini arkadaşıma yaptırmıştım hiçbir hata almadığını söylemişti ramleri teker teker takarak test yapılmalı mı?
Yaklaşık 2-3 gün önce temiz bir format atmıştık 6-7 sene kadar süredir hiç format atılmadığı için ben sistemin kararlılığıyla ilgili bir sıkıntı vardır diye yapmıştım mantıken DDU ile sürücüleri silip tekrar en son sürücüleri yüklemiş gibi oldum aslında. Formatı attıktan sonra bios'u da kontrol etmiştim güncel değildi onu da güncelledik fakat sonrasında xmp ayarını açtık tabii.
Crystaldisk infoda sistemin kurulu olduğu SSD'nin sağlığını %72 olarak gösteriyor yüzde kaçın altında gidici olduğunu bilmediğimden bu konuda yorum yapamadım.

Onun haricinde dediğim gibi psu marka modelini öğrenebilirim. Psu kararlılık testi için kullanmamız gereken araçları yazarsanız onu da yapabilirim. Sıcaklık log kaydı da lazım ise belirtirseniz onu da yaparız.
Teşekkürler şimdiden

Donanımsal sorun var yüksek ihtimal ama ekran kartı değil de anakart olabilir. OCCT ile 40 dakika kadar PSU ve CPU testi ayrı ayrı yapın. Oyun için ısı değerleri net olarak nedir ? Bu testleri'de yapıp atın.

Donanımsal sorun var yüksek ihtimal ama ekran kartı değil de anakart olabilir. OCCT ile 40 dakika kadar PSU ve CPU testi ayrı ayrı yapın. Oyun için sıcaklık değerleri net olarak nedir? Bu Testleri'de yapıp atın.

Hocam uzaktan bağlantı ile PC'nin icindeki 3 diski de (2 adet SSD 1 adet HDD) hiçbirinde bad sector çıkmadı.
İşlemcide stok fan var sanırım OCCT ile test yaptığımda GPU ve CPU olarak GPU 70 dereceyi geçmedi CPU ise 92-93 dereceleri gördü (işlemcide Boost da açık emin olmamakla birlikte Boost'u kapatırsam 10-15 derece azalacağını düşünüyorum en azından benim bilgisayarımda öyle oldu i5 9600KF kullanıyorum OCCT testinde 6 bakır borulu bir soğutucu ile Boost kapalı şekilde 60-64 arası gezindi hep ama arkadaşın i3ü bence aşırı ısınıyor) bu testleri de yarım saat kadar yaptım bir sıkıntı olmadı. Ama OCCT'de Power testine soktuktan sonra 13. dakikada bilgisayarın donduğunu ve uzaktan erişim programının bağlantısının kesildiğini gördüm (muhtemelen yine donmuştu).
Sanırım şu an sorun olarak PSU gözükmekte doğru mudur?

Hocam uzaktan bağlantı ile PC'nin icindeki 3 diski de (2 adet SSD 1 adet HDD) hiçbirinde bad sector çıkmadı.
Ben size bad sector var mı diye sormadım :)

Isı yüksek. O işini bir şekilde halledin.
Ek olarak Power testinde sorun oluyorsa ilk iş farklı bir PSU ile sistemi test edin.

Ek olarak Power testinde sorun oluyorsa ilk iş farklı bir PSU ile sistemi test edin.

Anlayamamışım hocam kusura bakmayın bugün yine gün içerisinde bilgisayara erişimim olur şu an mobilde olduğum için yine dediğiniz testleri yaparım :)
Isı işini evet en kısa zamanda halledeceğim.
Kendi PSU'm ile bağlamayı düşünüyorum yine OCCT Power testine mi sokmalıyım yoksa başka bir öneriniz var mı hocam?
Cevaplarınız için teşekkürler bu arada.

Hocam kusura bakmayın yoruyorum sizi kendi PSU'm ile test ettikten sonra herhangi bir sorun çıkmazsa önerebileceğiniz çok tuzlu olmayacak şekilde F/P bir şeyler önerebilir misiniz rica etsem?

Son düzenleme:
Anlayamamışım hocam kusura bakmayın bugün yine gün içerisinde bilgisayara erişimim olur şu an mobilde olduğum için yine dediğiniz testleri yaparım :)
Kendi PSU'm ile bağlamayı düşünüyorum yine OCCT Power testine mi sokmalıyım yoksa başka bir öneriniz var mı hocam?

Hocam kusura bakmayın yoruyorum sizi kendi PSU'm ile test ettikten sonra herhangi bir sorun çıkmazsa önerebileceğiniz çok tuzlu olmayacak şekilde F/P bir şeyler önerebilir misiniz rica etsem?

Hocam kendi PSU'unuz ile test yapın muhtemelen sorun PSU kaynaklı onun dışında bütçe verirseniz PSU bulayım bende.

Evet power testine sok. Kendi PSU ile test ettikten sonra bütçenize göre öneri sunarız elbette. Ama siz illk deneyin :)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı