Profesyonel oyun oynamak istiyorsanız yüksek Hz ve Ms oranlarına sahip bir monitör almak istiyorsanız VA panel almak durumundasınız. Ancak ben görüntü kalitesi istiyorum 60Hz veya 75Hz 4Ms oyun oynarım diyorsanız IPS panel alabilirsiniz. IPS paneli daha çok Photoshop kullananlar, yüksek grafikli oyun oynayanlar, grafik tasarımcıları, video editörleri vb. kullanıyor. Ben IPS panel ile oyun oynuyorum hiç bir sıkıntıya rastlamadım. Eski monitörlerde gördüğüm kadarıyla paneller arasında çok fark var ancak günümüzde bu fark çok aza indi. Çok gelişmiş VA paneller bile en kötü IPS paneller kadar renk doygunluğu, sıcaklığı verebiliyor. Ben IPS panel öneriyorum. IPS panel olarak kullandığım HP24es modeli var. Bunun 27es modelini alsanız daha güzel olur bence çok fiyat farkı yok.
Hz olayını Ms olayını kısaca anlatmak gerekirse Hz tazeleme oluyor Ms ise gecikme yani -oyunlarda ping yanında Ms yazar- milisaniye demek oluyor. IPS panellerde genellikle 2Ms ile 10Ms arası değişiyor diye biliyorum. Karar sizin kısacası. Detaylı araştırmak isterseniz Youtube üzerinden detaylı bir şekilde izleyebilirsiniz.