Bir arkadaşım 30k kredi çekmiş ve bana ulaştı sistem toplama için. Deneyimime güvendi, ben de monitör dahil bir sistem toplamak için uğraştım. AM5 ile sonunda F bulunmayan işlemcilerdeki iGPU olayına güvenip bütçe sınırları içerisinde APU bir sistem topladım ve eski boşta duran ekran kartımı RX 570 8 GB ödünç vermeyi önerdim. Kartın 2. el piyasası 1500-2000TL bandında ve bütçeden de o miktara yakın bir şey kaldı ancak ben bütçe dahilinde kalmak ve biraz daha performans artışı için ödünç vermekte sorun görmedim. Parçaları sipariş etti, gelmesi için 3-4 gün bekledik ve evlerinde sistemi kurmaya gittim. Temiz bir Windows 11 24H2 kurdum ve etkinleştirdik. Saat 21'de başladığımız için sürem kısıtlıydı ve oyun testlerini yapamadım. BIOS güncellemelerini, sürücü kurulumlarını, sistem güncellemelerini vesaire temel şeyleri yapıp 00:30 gibi ayrıldım.
Şimdi sorun şu ki ben ayrıldıktan 2 saat sonra Valorant inmiş ve oyuna girmiş arkadaşım. Sabah 3-4 sularında çok sık FPS düşmesi yediğini söyledi. Dahili ekran kartını devre dışı bırakmayı, Radeon Software ayarlarını değiştirmeyi, V-Sync ve FreeSync ayarlarını değiştirmeyi, oyun içinden FPS kısıtlamayı, hatalı EXPO profili ihtimaline karşı EXPO devre dışı bırakmayı denedik. Sıcaklık açısından bir sorun yaşamıyoruz. Yayın açtığında bakıyorum işlemci ve ekran kartı kullanımı 70-90 arası iken bir anda 5-10 civarına düşüyor her iki parça için de ve FPS düşmesi yaşıyoruz. Çok sık oluyormuş hatta son denediğimiz 1-2 adımdan sonra ana menüde müziğin bile takılmaya başladığını söyledi.
CS2 indirmesini istemiştim, onda sorun olmadığını söyledi. LoL, CS2 ve Valorant oynamayı seviyordu, RDR 2 oynamayı istiyordu. O kart ile oynadığım ve kaldırabileceğini bildiğimden verdim. Genelde çok sistem istemeyen oyunlar oynadığı için ileride kolayca upgrade yapabileceği bir APU AM5 sistem toplamak istemiştim. Gelecek aylarda yeni bir ekran kartı alma hedefi vardı ama bu drop sorunlarını çözmezsek sorunun yeni kart ile de devam edeceğinden korkmaya başlıyorum.