RX 580 - R5 5600 sistemde oyun oynarken bilgisayar kapandı ve açılmıyor

Baran karakuss

Centipat
Daha fazla  
Merhaba, öncelikle olayı anlatayım:

Yeni bir RAM aldım ve PC mi temizledim, tozlardan arındırdım ve sonra her zamanki gibi Valorant girdim ancak PC bir anda kapandı ve acılmadı. İlk kapandıgında yanımtırak bir koku verdi ama PSU veya başka bir parcanın yandıgını anlayamadım, çok şiddetli bir koku değildi.

Güç kaynagım: FSP BlueStorm PRO500 80+ eski olsa da işimi görüyordu.

Bundan 3 ay önce yeni sistem topladım o da şöyle:
  • R5 5600.
  • Gigabyte A520M-K V2.
  • RX 580 8 GB Sapphire.
  • FSP BlueStorm PRO500 80+ (PC kapandıgında cok ısınmıştı aynı şekil, ekran kartı da cok sıcaktı, işlemci de en son 80 derecelerdeydi Valorat'ta stock fan.)
  • Corsair 8 GB DDR4 3200MHz RAM (bugün yenisini aldım aynı model 8+8 oldu.)

Bir parçam zarar görmüş olmalı ki açılmıyor, ne yapmam lazım yardım eder misiniz?

Dosya Ekleri

• asaapc.jpg
    asaapc.jpg
    277 KB · Görüntüleme: 40
Son düzenleyen: Moderatör:
ChatGPT kullanımı

Yeni bir RAM aldım ve PC mi temizledim, tozlardan arındırdım ve sonra her zamanki gibi Valorant girdim ancak PC bir anda kapandı ve acılmadı. İlk kapandıgında yanımtırak bir koku verdi ama PSU veya başka bir parcanın yandıgını anlayamadım, çok şiddetli bir koku değildi.

• R5 5600.
  • Gigabyte A520M-K V2.
  • RX 580 8 GB Sapphire.
  • FSP BlueStorm PRO500 80+ (PC kapandıgında cok ısınmıştı aynı şekil, ekran kartı da cok sıcaktı, işlemci de en son 80 derecelerdeydi Valorat'ta stock fan.)

Bir parçam zarar görmüş olmalı ki açılmıyor, ne yapmam lazım yardım eder misiniz?
Bilgisayarınızın ani kapanmasının ardından yanıt veren bir koku olması, güç kaynağında veya diğer bileşenlerde bir sorun olduğunu işaret ediyor olabilir. İşte bu durumu çözmek için adımlar:

1. Güç Kaynağını Kontrol Etme:Güç kaynağınızda herhangi bir görsel hasar var mı kontrol edin. Ayrıca, güç kaynağını değiştirebiliyorsanız, başka bir sağlam güç kaynağı ile denemek faydalı olabilir.
  2. Bileşenleri Kontrol Etme:Bilgisayarınızın içindeki bileşenleri kontrol edin. Özellikle anakart üzerinde bulunan kondansatörleri ve diğer bileşenleri gözden geçirin. Yanmış, şişmiş veya hasar görmüş bir bileşen varsa, bu sorunun kaynağını belirlemenize yardımcı olabilir.
  3. Isı Sorunları:Bilgisayarınızın önceki durumunda ısınma sorunları yaşandığı belirtiliyor. Soğutma sisteminizin düzgün çalıştığından emin olun. İşlemci, ekran kartı ve güç kaynağı gibi kritik bileşenlerin aşırı ısındığı durumları kontrol edin.
  4. Bellek Değişikliği:Yeni RAM takmadan önce bilgisayarınız normal çalışıyordu, ancak şu anki duruma dönmek için eski RAM'i tekrar takmayı deneyin. Eğer sorun devam ediyorsa, RAM'in değişikliği sorunun kaynağı olmayabilir.
  5. Profesyonel Yardım Alma:Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, bilgisayarınızda daha ciddi bir sorun olabilir ve bu durumda bir bilgisayar servisine başvurmanız gerekebilir.
Eğer bu adımlar sorunu çözmezse veya sorunun kaynağını belirlemekte zorlanıyorsanız, bir bilgisayar teknisyeninden yardım almanız en iyisi olacaktır. Yanmış bir koku duyulduğu için bu durum ciddi bir elektronik sorunun işareti olabilir, bu nedenle dikkatli olmak önemlidir.

PSU'dan kaynaklı büyük ihtimalle.
Bellek Değişikliği:Yeni RAM takmadan önce bilgisayarınız normal çalışıyordu, ancak şu anki duruma dönmek için eski RAM'i tekrar takmayı deneyin. Eğer sorun devam ediyorsa, RAM'in değişikliği sorunun kaynağı olmayabilir.
RAM'de böyle bir sorunun çıkma olasılığı çok çok düşük. RAM'de sorun olduğunda görüntü gelmez genelde. Sistem yine çalışır.

• R5 5600.
  • Gigabyte A520M-K V2.
  • RX 580 8 GB Sapphire.

Şu bahsettiğiniz ısı ve koku olayı olmasa basit çözümler işinizi görür derdim fakat en güzeli bir bilgisayarciya götürüp test ettirmenizi öneririm büyük ihtimalle sistemde bir parça yanma olasılığı var ayriyeten canınızı sıkacak bir durum yok bir parça zarar görmüş dahi olsa değiştirip kullanmaya devam edebilirsiniz önemli olan sorunlu parçayı tespit etmekte bunun için ise uzman bilir kişi sorunu bulmalı siz ellemeyin ister istemez daha da zarar verebilirsiniz en sağlıklısı bu

Belki çalışır diye power tusuna bastım PC acilmasini beklerken birden PSU'dan kıvılcım ve koku cıktı. Hemen prizden çektim umarım donanım parçalarım hasar görmemiştir anakart işlemci vs PSU gitse de sıkıntı olmaz.
Şu bahsettiğiniz ısı ve koku olayı olmasa basit çözümler işinizi görür derdim fakat en güzeli bir bilgisayarciya götürüp test ettirmenizi öneririm büyük ihtimalle sistemde bir parça yanma olasılığı var ayriyeten canınızı sıkacak bir durum yok bir parça zarar görmüş dahi olsa değiştirip kullanmaya devam edebilirsiniz önemli olan sorunlu parçayı tespit etmekte bunun için ise uzman bilir kişi sorunu bulmalı siz ellemeyin ister istemez daha da zarar verebilirsiniz en sağlıklısı bu

Belki çalışır diye Power tusuna bastım PC acilmasini beklerken birden PSU'dan kıvılcım ve koku cıktı. Hemen prizden çektim umarım donanım parçalarım hasar görmemiştir anakart işlemci vs PSU gitse de sıkıntı olmaz.

Dediğim gibi bir parça yanmış ama ekran kartı da olabilir PSU da olabilir kesin bir şey diyemem inşallah donanim parçaların da sorun yoktur da az maliyetle çözüme kavusacagin bir şeydir

Belki çalışır diye Power tusuna bastım PC acilmasini beklerken birden PSU'dan kıvılcım ve koku cıktı. Hemen prizden çektim umarım donanım parçalarım hasar görmemiştir anakart işlemci vs PSU gitse de sıkıntı olmaz.

PSU rahmetli, bir daha basmadan başka bir PSU ile deneme yapmanız sağlıklı olur.

Dediğim gibi bir parça yanmış ama ekran kartı da olabilir PSU da olabilir kesin bir şey diyemem inşallah donanim parçaların da sorun yoktur da az maliyetle çözüme kavusacagin bir şeydir
Umarım öyle olur bu ekonomik devirde biraz zor olur iyi parça toplamam.
Umarım psu ile kurtarırım pazartesi günü gidecegim yetkili servise.

PSU rahmetli, bir daha basmadan başka bir PSU ile deneme yapmanız sağlıklı olur.
Rahmetliyi severdik. Önce kıvılcım sonra duman ve koku... İnşallah anakart'a zarar gelmemiştir işlemci ekran kartı fln.. 3 ay oldu bakalım görecegiz pazartesi günü. Teşekkür ederim

Umarım öyle olur bu ekonomik devirde biraz zor olur iyi parça toplamam.
Umarım psu ile kurtarırım pazartesi günü gidecegim yetkili servise.

Rahmetliyi severdik. Önce kıvılcım sonra duman ve koku... İnşallah anakart'a zarar gelmemiştir işlemci ekran kartı fln.. 3 ay oldu bakalım görecegiz pazartesi günü. Teşekkür ederim
Rica ederim umarim en kısa zaman da çözüme kavuşursun

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı