- XFX RX6600.
- Ryzen 5 5600.
- 8x2GB 3200MHz RAM.
- A320M a Pro anakart.
- MSI A500dn 500W 80+
RDR2 takılıyor bütün grafik ayarlarnda denedim. En dusukte FSR açsam dahi bir anda FPS düşüyor, drop yiyorum. Bu sorun diğer oyunlarda yok, The Last of Us oynuyordum Ultra grafiklerde sorun olmuyordu, aynı şekilde Forza 4 extrem grafiklerde sorun dahi yok ama RDR2 oynarken drop yiyorum yardım edecek var mıdır?
RDR2'nin yüksek sistem gereksinimleri ve optimize edilmemiş yapısı, bazen donanımda farklı sorunlara yol açabilir. RDR2'nin diğer oyunlardan farklı bir yapısı olduğu için daha fazla kaynak tüketiyor ve sistemin dengesiz çalışmasına neden olabiliyor. Ancak, FPS düşüşlerini ve drop'ları çözmek için aşağıdaki adımları deneyebilirsin:
1. Sürücü Güncellemelerini Kontrol Et
Ekran kartı sürücülerini güncelle: XFX RX 6600 için AMD'nin en son sürücülerini indirip kurmak, performans iyileştirmeleri sağlayabilir.
Çipset sürücülerini güncelle: Ryzen işlemci ve anakart için en güncel çipset sürücülerini yüklemek, genel performansı artırabilir.
2. CPU ve GPU Performansını İzle
Task Manager (Görev Yöneticisi) veya MSI Afterburner gibi araçlarla CPU ve GPU kullanım oranlarını izleyin. Eğer işlemci (Ryzen 5 5600) veya GPU'nun (RX 6600) tam kapasiteyle çalıştığını görüyorsanız, sistemin darboğazı olabilir.
CPU kullanımının yüksek olması durumunda, oyun içindeki bazı ayarları düşürerek işlemci üzerindeki yükü azaltabilirsin.
3. V-Sync ve FPS Sınırını Kapat
V-Sync aktifse, oyun içindeki FPS sınırlamalarına neden olabilir. V-Sync'i kapat ve FPS sınırını devre dışı bırak. Ayrıca, FPS limiter'i de kullanmamak faydalı olabilir.
4. RAM Bellek Kullanımını Kontrol Et
RDR2, çok fazla bellek kullanabilir ve 16GB RAM'inizin tamamı kullanılabilir. Ancak, RAM'deki darboğazdan dolayı da performans sorunları yaşanabilir.
Bellek ayarlarını optimize et: Eğer RAM'iniz 3200MHz hızında ise, bellek gecikmesini ve veri transfer hızını artırarak oyun performansını iyileştirebilirsiniz. BIOS'ta XMP profili açmayı kontrol edin.
5. Disk Performansı ve Depolama
Depolama aygıtınızı kontrol et: Eğer oyun HDD'ye kuruluyorsa, oyun SSD'ye kurulmuşsa bile HDD çok düşük hızlarla veri aktarımı yapabilir ve bu da FPS düşüşlerine yol açabilir. SSD'ye kurulum yaparak okuma/yazma hızlarını iyileştirebilirsiniz.
6. Oyun İçindeki Grafik Ayarları
FSR (FidelityFX Super Resolution)'ı açtığında bile FPS düşüşleri yaşanıyorsa, grafik ayarlarını biraz daha düşük seviyelere çekmek gerekebilir.
İzleme mesafesini ve dokuları düşür: RDR2'deki çok detaylı dokular ve yüksek izleme mesafesi, GPU'yu zorlayabilir.
Yansıma ayarlarını ve anti-aliasing'i (AA) düşürmek, FPS stabilitesini artırabilir.
Anizotropik filtreleme gibi gelişmiş grafik özelliklerini kısmen düşürmek faydalı olabilir.
7. Oyun İçi Optimizasyon
Oyun içi grafik ayarları: Çok yüksek ayarlarda RDR2 sıkıntı yaratabilir. Grafik ayarlarını biraz daha optimize etmek faydalı olabilir. FSR, özellikle 1080p'ye göre oldukça etkili olsa da, yüksek çözünürlüklerde düşüşler olabilir. FSR'ı "Quality" yerine "Performance" veya "Balanced" olarak deneyebilirsin.
8. Overclock (Oyun Öncesi)
Eğer işlemci veya ekran kartını overclock etmeyi düşünüyorsan, sistemin sıcaklıklarını izlemeyi unutma. GPU ve CPU overclock ile performans artışı sağlayabilirsin, ancak fazla sıcaklık artışı yapmadığından emin ol.
9. Yüksek CPU ve RAM Tüketimi
Eğer arka planda çalışan çok fazla uygulama varsa, CPU veya RAM üzerindeki yük artabilir ve bu da oyun performansını etkileyebilir. Arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapat.
10. Power Plan (Güç Planı) Ayarları
Güç planını "Yüksek Performans" olarak ayarla. Bu, işlemci ve GPU'nun daha verimli çalışmasını sağlar.
İşini görürse çözüm olarak işaretleyebilirsin.