RX 6700 XT performans düşüşü ve anlık takılmalar

Cagimeri

Hectopat
Merhaba,
Sistem özelliklerim;
  • Ryzen 7 3700X.
  • ASUS ROG STRIX B450-F
  • G.Skill Trident Z Neo 16 GB (2x8) 3600 MHz DDR4 CL16.
  • Aerocool 750W 80+ Gold PSU.
  • Samsung 970 EVO Plus SSD.
  • ASUS 24" MG248QR 144Hz 1ms FreeSync.
  • Windows 11 (güncel)
Yukarıdaki sistem üzerinde Sapphire RX580 Nitro+ kart kullanıyordum ve sistem çok stabil çalışıyordu mükemmel bir performans olmasa bile hiçbir takılma, kasılma, yırtılma vb durumlar yaşamıyordum. Biraz daha iyi bir kart alayım performans artsın istediğim için Sapphire Pulse Radeon RX 6700 XT aldım. Almadan önce birkaç site üzerinde darboğaz ihtimallerini de araştırdım. 1080p için söylüyorum RX580 işlemciye zayıf kalıyordu. 6700XT ise 1080p 0-1 arası darboğaz 1440p de hiçbir darboğaz göstermiyordu. Tüm güncellemelerini yaptım. Sıradan Apex, CS ve DotA da performansı değersel olarak değil deneyim olarak test ettim.

İlk olarak tüm oyunların arayüzünde başlamakla birlikte oyunun içinde de dahil başlangıç olarak kasılmalar oldu. Oyunların devamında ise anlık olarak kasılma hissiyatı yaratıyordu ve yatay düzlemde bir yırtılma oluyordu. "yırtılma olarak yanlış tanımlama yapıyor olabilirim." rakamsal olarak da CS de FPS değişmedi DotA'da bariz bir düşüş oldu Apex'te FPS 1-2 yükseldi ama aşırı kasılmalar yaşattı. Oyunun ayarlarından her şeyi denedim high medium Low olarak. 10'a yakın en güncelinden geriye dönük driver yükleyip denedim. Sonuç olarak ben işin içinden çıkamadım. Isı değerleri de GPU 60'ı CPU 65'i hiç geçmedi. Forumda benzer konular gördüm fakat benim sorunuma yönetim çözümler göremedim. Bu sebeple yeni konu oluşturmak istedim. Benzerini yaşayan ya da konu ile ilgili bir çözümü olan olabilirse çok mutlu olacağım.
Herkese teşekkürler şimdiden.

1080p'de oynuyorsan darboğaz yaşaman çok olası. 3700x'in tekli çekirdek gücü neredeyse 3600 kadar, %3 veya taş çatlasın %5 performanslı. 3600'de kullandım ve bu işlemciler sahip olduğun ekran kartları için yetersiz. 2K 'da rahatlarsın fakat 1080p'de hissedilir şekilde darboğaz olacaktır. Ek olarak darboğaz öngören sitelere güvenmeyin yalan yanlış bilgilerden ibaret.

Yetersiz kaldığı konusunda haklı olabilirsin fakat birçok performans testi izledim 3700X ve 6700XT kombinasyonu ile 1080p çözünürlükte. Sorunun 2K monitöre geçince çözüleceğinden emin olsam gidip 2K monitör alacağım.

Tekrar merhaba,
Sapphire Pulse Radeon RX 6700 XT iade edip gidip 2K 165Hz monitör aldım RX 580'i geri taktım. 2K çözünürlükte hiç takılma kasılma ya da rahatsız edici bir şey olmadı. Tabii ki az biraz FPS düştü. Bazı detaylı alanlarda küçük yavaşlamaları hissettirdi. Sonra XFX Speedster MERC 319 RX 6700 XT taktım. Benchmark ile tarattım sistemin tamamı %90 ve üzeri değerler verdi. FurMark ile test ettim o da standartlarda bir değer verdi. Apex'te tüm donmalar takılmalar ve kasılmalar tekrarladı. Ardından RAM'ler orjinal değer 3200MHz fakat 3600'e overclockluydu onları 3200'e çekince "Apex" te takılmalar ve kasılmalar düzeldi akıcı bir oyun deneyimi sundu. Fakat sabit 165 fps almam gerekirken 145-150 ortalama fps aldım. DotA açınca inanılmaz bir donma, takılma, kasılma vb olumsuz durum ile karşılaştım. Bu arada CPU 65, GPU 75 dereceyi hiç geçmedi. Bu bilgiler ışığında bir çözüm önerisi olan ya da başka bir deneyimi olan bir arkadaş varsa ve paylaşırsa çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.

Başkalarına karşılaştırma yapması için örnek olsun;

Bugün itibariyle bios güncelledim ve driver olarak 23.4.2 kullanıyorum. Saçma sapan donmalar ortadan kalktı. Yalnızca Dotada oyun başladığında 5 snye kadar bir kasılma yaşıyorum ve ardından tekrarlamıyor. Benimle aynı problemleri yaşayan birisi olursa belki onunda işine yarar.

Son düzenleme:
Reis hala aynı sürümümü kullanıyorsun ? Bende rx 6700xt aldım ama Pubg de drop yiyiorum gpu kullanımı düşüyor.

Undervolt yaparak FPS dropların önüne geçilebilir. 2K da tam performansını gösterebilen bir kart.
Undervolt yaparak darboğazın önüne geçebilirsiniz. YouTube'da videoları mevcut. Ciddi şekilde droplardan kurtulmanı sağlıyor.

Evet o videolardan birini izledim. Min mhz 2500 e Maks mhz 2600 e voltajı ise 1100
VRAM mhz 2112 e Güç tüketiminde %15 e çektim ama hala mevcut ara ara takılma, senin yaptığın ayar var mı ?
Nvidia alsam böyle sorunlarla karşılar mıyım merak ediyorum.

Bende RX 6700 XT var başta Windows 10 kurulu geldi inanılmaz kötü FPS ve donmalar vardı. Temiz kurulum bir de Windows 11'e geçtim. Şu an hiçbir sorunum yok. Format çözmeseydi undervolt yapacaktım ama gerek kalmadı. Biraz daha düşürmeyi dene. Videolarda bariz FPS dropu kaldırıyordu.

Biraz da olsa düzeldi. Oyun ilk açıldığında anlık takılma oluyor onu Pubg nin online oyun ve optimizasyon sıkıntısı olduğunu düşündüğüm için ondan kaynaklanıyor. Diğer hikayeli oyunlar da bir sıkıntısı görmedim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…