Çözüldü RX 7600 ile BF2042 ve Delta Force oynarken driver çöküyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
2
Yer
Mersin
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Delta Force ve Battlefield 2042'de ekran donup kalıyor, sesler geliyor ve mouse hareket ediyor ama Görev Yöneticisi vs. açamıyorum mecburen bilgisayarı kapatıp açmak zorunda kalıyorum düğmeden. 1 sefer Ghost Recon Wildlands'te yaşadım aynı sorunu ama çerçevesiz pencere yerine tam ekran yapınca çözülmüştü, BF2042 ve Delta Force'da ne yaptıysam çözemedim bu sorunu. Donduktan sonra sistemi yeniden başlatınca AMD'de "beklenmedik sistem arızası nedeniyle varsayılan performans optimizasyon ayarları geri yüklendi" hatası alıyorum, OCCT testinde bu donma sorunu oyunun ilk dakikalarında olduğu için 10'ar dakikalık test yaptım herhangi bir sorun çıkmadı 3D adaptive ve VRAM testinde. İşlemcimde ciddi bir ısınma sorunu yok, ekran kartım da 180W'da 73-74 derecelerde çalışıyor. Sistem özelliklerimi de yazıyorum konu hakkında fikri olan varsa yorumunu bekliyorum.

DDU ile driver kaldırıp eski sürümleri denedim, yeni sürümlerde de aynı sorun var sadece Delta Force ve Battlefield 2042'de yaşıyorum bu sorunu.

i5 10400.
2x8GB 2666MHz RAM.
1 adet NVMe M.2, 1 adet HDD ve 1 adet SATA SSD var (sağlıklar iyi ve HDD'de bad sector yok)
Sapphire Pulse RX7600 (OC yapılmadı)
Zalman ZM500-txıı 80+ bronz güç kaynağı var (12v kanaldan 450W verebiliyor)

RDR2, GTA 5, FiveM, Ghost Recon Breakpoint, Far Cry 6, Forza Horizon 5 gibi oyunlarda bir donma sorunu yaşamıyorum.

Çözüm
Sorunu çözdüm, şu an en güncel driver sürümündeyim 25.9.1 fakat sorun driver kaynaklı değil.
Sapphire Pulse RX 7600 ekran kartı diğer RX 7600 modellerine göre daha fazla TDP değerine sahip. Standartı 165W iken Sapphire Pulse modeli 185W ve Boost Clock 2655 yerine fabrikasyon OC olduğu için 2750-2800 civarlarına çıkıyor. Çoğu oyunda bu hızlarda bile kararlı fakat konuda bahsi geçen iki oyunda power peak (ani güç çıkışları) yaşıyordum ve oluşan kararsızlık sonucu ekran kartı driveri kilitleniyor ve sistem donuyordu. Radeon performans ayarlarından Boost Hızını 2800'den 2655'e (normal RX 7600 hızına) düşürerek sorunumu çözdüm. Performans kaybı da kartın gücüne göre fark edilir şekilde olmadı.
PUBG yüksek grafiklerde yaşadım ben sürekli. Sorunu grafiği dengeleyerek çözdüm. Arma 3'de ani hareketlerde oluyordu bazen ama o da artık gitti. Bir de CS2'de yaşadım onda da ani durumlarda oldu. Grafik ayarlarını kurcalaman iyi olur. Stabil ayarı bulursun belki de.

En düşük ayarlarda oynuyorum bu BF2042 ve Delta Force oyununu, çok uğraştım ama bir türlü bir çözüm bulamadım. Hani sorun donanımsal mı yazılımsal mı onu da bulamıyorum ama daha çok driver - oyun uyumsuzluğu gibi geliyor.

Benim durum çökme gibi aslında. Senin durumunu ben rx580 kartımda yaşıyordum. Artık nedeni ne bilmiyorum.

Hocam ekran kartını kaldırıp 3 4 önce ki sürümleri indirip deneyin.
Ekran kaldırma programı.

Hocam bu aşamaları geçtim çözüm olmadı benim için.

ChatGPT ile biraz sohbet ettik, bu durumun Güç Patlamalarından dolayı olabileceğini söyledi açıkcası bana da mantıklı geldi, grafikleri düşükten yükseğe çektim, performans ayarında da ekran kartına %10 güç aşımı verdim. Bir saat kadar test edeceğim BF 2042 de bakalım. Yine umudum yok tabi.

Edit: Yine aynı sorunu verdi.

Son düzenleme:

Demeki o da değilmiş.

Sorunu çözdüm, şu an en güncel driver sürümündeyim 25.9.1 fakat sorun driver kaynaklı değil.
Sapphire Pulse RX 7600 ekran kartı diğer RX 7600 modellerine göre daha fazla TDP değerine sahip. Standartı 165W iken Sapphire Pulse modeli 185W ve Boost Clock 2655 yerine fabrikasyon OC olduğu için 2750-2800 civarlarına çıkıyor. Çoğu oyunda bu hızlarda bile kararlı fakat konuda bahsi geçen iki oyunda power peak (ani güç çıkışları) yaşıyordum ve oluşan kararsızlık sonucu ekran kartı driveri kilitleniyor ve sistem donuyordu. Radeon performans ayarlarından Boost Hızını 2800'den 2655'e (normal RX 7600 hızına) düşürerek sorunumu çözdüm. Performans kaybı da kartın gücüne göre fark edilir şekilde olmadı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…