İşlemci olarak 9800x3D almanız sisteminizin daha performanslı ve serin çalışması için önemli çünkü bu size soğutma konusunda daha düşük bütçeler vermenizi sağlayacak, bunu hem 7800x3D hem de 9800x3D kullandığım için tavsiye ediyorum.Herkese merhaba, eski bilgisayarım bozulduğu için yeni bir sistem toplamak istiyorum. Aklımdaki şöyle önerilerinizi yazarsanız sevinirim.
Ekran kartı: RX 7900XTX Nitro+
İşlemci: 7800x3D.
Anakart: X670E Tomahawk Wi-Fi düşünüyordum ama bilmiyorum.
Soğutucu: Thermalright peerless assasin 120 SE.
Kasa: Lian Li Lancool 3
PSU: Be Quiet 12m 1000W.
SSD? KC3000 2TB düşünüyordum ama gen 5 SSD daha mı iyi olur diye aklıma girdi.
RAM: 32 GB G.Skill Trident Z5 Neo.
Bütçem 20 25 bin gibi o 2 parça için. Önerirseniz sevinirim.
İşlemci olarak 9800x3D almanız sisteminizin daha performanslı ve serin çalışması için önemli çünkü bu size soğutma konusunda daha düşük bütçeler vermenizi sağlayacak, bunu hem 7800x3D hem de 9800x3D kullandığım için tavsiye ediyorum.
Gen 5 bir SSD size pek bir ekstra sunmaz lakin eğer bütçe sorun değil düşünülebilir, ben kendi sistemimde Windows için ayrı bir SSD kullanıyorum diğer işler için ayrı bir SSD.
RAM olarak ben 6400 MHz CL30 RAM kullanıyorum tabii 6200 veya 6000 MHz RAM seçilebilir, duruma göre X870 bir anakart alır iseniz 8000MHz bir RAM seçimi de uygun olabilir.
Ekran kartı olarak benim tercihim 7900XTX oldu Ray Tracing benim için belirleyici bir özellik değil, native performansı iyi olan bir kart 2K çözünürlüktede zaten iyi ama 4K çözünürlükte 60 FPS ve üstü performansı iyi bir kart.
Ekran kartında sizce 5000 serisini beklemeli miyim hocalarım yoksa 4080s yeter mi? Bir de VRAM'i 16 GB olması biraz yetersiz olur gibi geliyor 5080'inde 16 GB ile geliceğini duydum sizce 4080s almaktansa beklemek daha mı iyidir.AMD kendisi açıkladı üst segment kart üretmeyeceğiz diye. Maalesef ki NVIDIA ile yarışabilen marka yok üst segmentte. 7900XTX ne kadar kas gücü ve fiyat olarak cazip gelse de maalesef ki iş orada bitmiyor. AAA oyunlarda Ultra grafikte işin içine Ray Tracing ve path tracing girdiğinde NVIDIA rakip tanımıyor. AMD çok yetersiz kalıyor o noktada. AAA oyunları 4K path Tracing'de 4090 gibi kart bile DLSS olmadan +60 FPS üstüne çıkamıyor. RTX 4080 Super'e bütçe yetiyorsa düşünülmeden RTX 4080 Super alınmalı DLSS ve fg teknolojilerinin rakibi yok maalesef ki.
KC3000 2 TB kullanıyorum. Yabancı incelemelerine bakarak seçmiştim. Ömürlük. Sisteme Windows kurarken 300 GB'lık bölüm oluşturup işletim sistemini oraya kurdum. Geriye kalanı D: Sürücüsü yapıp oyunları oraya kurdum ve diğer şeyleri oraya depoluyorum. X670'in bir de e kodlu anakartı ekstra depolama vs. için SATA, NVMe gibi bağlantıları daha fazla veri yolu olanlarıdır. O kadar fiyat farkına değmez. İyi bir B650 veya B650e rahatlıkla yeter. PCI'e 5.0 destekli ekran kartı veya SSD kullanmayacaksanız da X870 ve X870e anakarta ihtiyacınız yok. İleride ekran kartı ve işlemciyi yükseltirim derseniz X870 veya X870e anakart almanız daha iyi olur.
Bu arada ben olsam AMD ekran kartı almazdım. Benzer fiyata daha az FPS verse de NVIDIA tercih ederim. AMD ekran kartındaki donanım ve driver hatalarından yılmış biri olarak söylüyorum. Tercihinize saygı duyuyorum şimdilerde böyle değildir belki benimkisi ön yargıdır belki.
Soğutma yetersiz kalırsa 240 değil de 360 mm sıvı soğutmaya geçmenizi öneririm. Arctic sıvı soğutmaların radyatörü kalın, kasanızın üst kısmı ile anakart arasındaki yere sığmaz büyük ihtimalle. Arctic almayın o yüzden. MSI sıvı soğutmalarda da V2 olanlara bakın ille MSI alacaksanız. Önceki versiyonlar facia. Kronik arızalı vs. sıvı soğutmayı yapan firmanın malzeme bilimine hakim olması gerek. Yüksek sıcaklıkta sıvı dolaşıyor, sürekli dönen pompa, su borusu vs. derken gerçekten sahada deneyimli ekipler yapabilir bunu. Corsair, NZXT, Cooler Master en bilinenleri Türkiye piyasasında. Sıvı soğutmada çok ucuza kaçmayın. Bir firma çıkar Corsair'in vs. yarı fiyatına aynı performansta ürün çıkarır. Herkes yorumlarda över ama iki üç sene sonra pompa arızalarından ellerinde kalacaktır belki ürün. Sıvı ve hava soğutmada, termal macunda da öyle.
9800XD daha az ısınıyor ama son zamanlarda bir şey duymuştum. AMD 9000 serisinde ısı sensörünü işlemcinin daha az ısınan kısmına yerleştirmiş. Yani yüzün ateşten yanarken termometreyi sırtıma koyarsan daha serin çıkar sonuç. Tabi bu bir söylenti galiba. Konuya dönersek 9000 serisi işlemciler daha serin 7000 serisi işlemcilere göre. Hele ki X3D'de daha da serin 9. nesilde.Hocam 9800x3D zen5 diyor o yüzden ona özel anakart gerekiyor galiba.
Ekran kartında sizce 5000 serisini beklemeli miyim hocalarım yoksa 4080s yeter mi? Bir de VRAM'i 16 GB olması biraz yetersiz olur gibi geliyor 5080'inde 16 GB ile geliceğini duydum sizce 4080s almaktansa beklemek daha mı iyidir.
Araştırdığımda yeter diyordu. Peki 9800x3D 7800x3Dden daha çok mu ısınıyor.
7800x3D ile 9800x3D aynı soket yapısına sahip, ikisi de AM5 platformu ve 9800x3D'den sonra çıkacak olan işlemci de aynı soket yapısında olacak.Hocam 9800x3D zen5 diyor o yüzden ona özel anakart gerekiyor galiba.
Ekran kartında sizce 5000 serisini beklemeli miyim hocalarım yoksa 4080s yeter mi? Bir de VRAM'i 16 GB olması biraz yetersiz olur gibi geliyor 5080'inde 16 GB ile geliceğini duydum sizce 4080s almaktansa beklemek daha mı iyidir.
Araştırdığımda yeter diyordu. Peki 9800x3D 7800x3Dden daha çok mu ısınıyor.
9800XD daha az ısınıyor ama son zamanlarda bir şey duymuştum. AMD 9000 serisinde ısı sensörünü işlemcinin daha az ısınan kısmına yerleştirmiş. Yani yüzün ateşten yanarken termometreyi sırtıma koyarsan daha serin çıkar sonuç. Tabii bu bir söylenti galiba. Konuya dönersek 9000 serisi işlemciler daha serin 7000 serisi işlemcilere göre. Hele ki X3D'de daha da serin 9. nesilde.
7800x3D ile 9800x3D aynı soket yapısına sahip, ikisi de AM5 platformu ve 9800x3D'den sonra çıkacak olan işlemci de aynı soket yapısında olacak.
Zen 5 işlemcinin mimarisi ile ilgili bir isimlendirme, 7800x3D zen4 mimarisi iken 9800x3D zen5 ve bir sonra ki ise muhtemelen zen6 mimarisi ile isimlendirilir.
RTX 4000 serisinde tüm markalar soğutmada iyi. Hangisi uygunsa ona yönelin bence. Bir tek MSI Ventus modellerine bulaşmayın. RTX 2000 serisinde soğutması ancak iş görüyordu, RTX 3000 serisinde de öyle, RTX 4000 serisinde de bazı karşılaştırmalarda en sıcak modeldi.Peki hocam anakart olarak ne önerirsiniz ve 4080 Super'in hangi modeli daha mantıklı olur?
420 MM fiyatı gerçekten uygun ama onun sığacağı kasa bulmak mesele. Sanırım bu sebeple satılmıyor diye ucuz olabilir. Stoğu eritip yeni 420 MM satmazlar. Intel 13 ve özellikle 14. nesilde ateş topu olunca 420 MM sıvı soğutmalara da iş düşebilirdi ama o işlemciler öyle yanıyordu ki işlemcideki ısı soğutmaya transfer edilirken bile zarar verir. Sonuçta ısının oluştuğu yer var. 420 MM sığması için de kasa ya enine ya boyuna aşırı uzun olması gerek.Sen neden 420 mm sıvı soğutucu takmıyorsun ki diğerlerinden daha ucuz oluyor.