Ryzen 1500X Overclock Ayarları Nasıl Olmalı?

Makaleler
42
İşlemcimi 3 yıldır stok fanıyla ve stok hızında kullanıyorum. Oyunlarda 65 dereceyi geçtiğini görmedim. Hiç OC denemedim, birkaç rehber gördüm ama BIOS'dan (ASUS) hangi ayarlara gireceğimi bilemedim. Bir de Ryzen Master diye bir program ama işlemciyi elime almamak için dümdüz girmek istemedim. Özellikle 1500X ufak bir yardım veya rehber güzel olurdu.

Fazlasıyla basit, öncelikle bir voltaj belirle kendine. Bu 1.15 olabilir. 1.15 yapıp GHz'i farklı değerlerde dene. Böyle böyle deneyebilirsin.

1300X ve ASUS B350M-K sahibiyim. BIOS'tan voltaj ayarlamakta zorlandığım için AMD Ryzen Master kullanıyorum ve çok memnunum. Farklı işletim sistemi ihtiyacınız yoksa öneririm. OC her sistemde farklı ayarlarda stabil olur. 1500X hakkında bilgim olmadığı için yardımcı olamayacağım ama basitçe işlem şu: Hedef frekans belirlenir, yaklaşık voltaj belirlenir, stabilite testi yapılır, başarılıysa voltaj düşürülür, yine test yapılır, stabil olmayana kadar voltaj düşürülür böylece stabil en düşük voltaj bulunur. Sıcaklık değerleri normalse kaydedilir.

Kendi ayarlarım: 3.6GHz 1.2V, 3.8GHz 1.3V.

Örnek vermek gerekirse, ben Ryzen 5 3600 kullanıyorum, en başta 1.1 V vermeyi deneyerek başladım, hız olarak da 4.0 GHz denedim. Baktım stabil çalışıyor, hızı arttırmayı denedim. Hızı 4.2 yapınca yetmedi ve restart attı kendine bilgisayar, ben de bu defa voltajı 1.15 yaptım ve tekrar tekrar denedim. Bu sefer stabil çalıştı fakat 1.137 yapınca çalışmıyordu, fazla zorlamayıp 1.15'te bıraktım.
Test için Prime 95, Cinebench kullanabilirsin, tavsiyem Cinebench kısa sürdüğü için ilk Cinebench ile test et, sorunsuz geçerse Prime 95 ile dene.
Sıcaklığın 90 dereceyi falan geçmemesine dikkat et.
Nereden başlayacağını bilmiyorsan internette 1500x overclock diye arat insanların yaptığı değerlere yakın yaparak başla...

@Umut As @bu derin bir tutku teşekkürler. Burada hangi kısmı kullanmam gerekiyor voltaj ve hız değeri girmem için?

Şu videoyu buldum ama adam yalnızca 40.00 yazıp geçmiş. Voltaj ayarı falan yok.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Benim kartımda da sizinki gibi offset olarak ayarlanıyor sadece. VDDCR CPU Voltage yazan ama bence hiç ellemeyin Ryzen Master kullanın. Sorun çıkarabiliyor çünkü.

Ryzen Master ayarlarından hiç anlamıyorum. Bir kere denedim sistem yeniden başladı ama Mhz değeri aynıydı.
VDDCR CPU VOLTAGE kısmını offset kısmına getirip + yada - seçip voltajı arttırabilir ya da azaltabilirsin. Önce Ryzen master ile Optimum değerleri bulup en son Bios'a girmeni öneririm. Ryzen Master üzerinden profil 1 kısmına girip SS atarsan yardımcı olmaya çalışırım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…