Merhabalar. Öncelikle sistem özelliklerini yazıyorum.
Gigabyte GTX 1080 G1 Gaming
AMD Ryzen 5 1600x
2xG.Skill 8GB RipjawsV Siyah 3200mhz CL16 DDR4 RAM
Asus B350M-A Prime 2133mhz-3200mhz(OC) AM4 mATX Anakart
High Power 700W 80+ Güç Kaynağı
Corsair 240GB Force LE200 Okuma 550MB-Yazma 500MB SATA SSD
Seagate 1TB Barracuda 64MB 7200rpm
Asus VG248 Full HD ekran
Şimdi benim GPU kullanımı sorunu var. Üstelik her oyunda var sayılır. Gereken FPS'i alamıyorum. Yeniden eskiye neredeyse tüm oyunlarda oluyor. Birisinde %70-%80'lerde geziyor birisinde %50-60'larda geziyor falan filan. Bir de şöyle bir sıkıntı var. Oyunu ultra ayarlarda denedikten sonra low ayarlara çekince FPS değerlerinde 5-10 falan değişme oluyor. Bazısında hiç değişmediği de oluyor. Mesela diyelim bir oyunu oynuyorum ve o oyunda ultra ayarlarda oynarken GPU kullanımı %80-%90 civarı. Ayarları lowa çektiğimde işlemci kullanımında pek bir değişiklik olmazken GPU kullanımı %30-40 civarlarına düşüyor. Benim izlediğim videolarda bu ekran kartı-işlemci-RAM ile oynayıp video çekenlerin GPU kullanımı %95 ve üzeri sabit bir değer alıyor (almayanlar da var tabi onları söylemiyorum). Bazılarınız işlemci yetersiz diyecek ama şimdi Silkroad gibi bir oyunda da denedim. Ne işlemciyi kullanıyor ne GPU'yu kullanıyor. İkisinin değerleri de %10'larda geziyor ve 20 FPS alıyorum Silkroad'da. Eskide kalmış grafiği olan bir oyunu düzgün oynatamayınca artık dellendim bu nasıl olabilir diye sorup duruyorum kendi kendime.
Bu arada PC de oynadığım oyunlar:
Tom Clancy: Rainbow Six Siege: Ultrada 35-40 FPS GPU kullanımı %80-%90 arası (bu sistemle 60'ın üstünde FPS alan var)
Overwatch %70-80 50 FPS
PUBG 60 FPS'i kapalı mekanda görebiliyorum sadece. GPU %60'larda geziyor.
Fortnite %80-90 arası 70-100 FPS oynuyor.
Bu sorunu bir türlü çözemedim. PC parçaları yeterli olan ve bu sorunu yaşayan çok insan var. Onların yaptıkları çözümü ben denedim hiçbir şeye yaramadı. Kimi diyor HPET kapat (ben AMD'ye uygun anakart kullanıyorum bende o özellik yok), kimi diyor Windows'u baştan temiz bir kurulum yap. 10 kereden fazla format attım özellikle USB'ye Windows'u atıp sonra diskleri biçimlendirip SSD'nin içine Windows'u kurdum. Hatta tekrar format atıp HDD'nin içine Windows kurmayı da denedim değişiklik olmadı maalesef. Anakartı da güncelleştirdim unutmadan yazayım. Windows'u güncelledim. Güncellemeden de denedim aynı sonuç. Nvidia ayarlarına falan girdim netten araştırdım optimum güç max olacak sonra denetim masasından da yüksek performans yapılacak falan filan hepsini denedim ne bulduysam. Ama bir türlü sorun çözülmedi. Benim bildiğim bir oyunun ayarını lowa çektiğinde FPS'in artması gerekiyor neden artmıyor? GPU kullanımı neden kafasına göre yapıyor? "Gerektiği kadar güç kullanıyor da ondan" diyenler var peki videolardakiler nasıl %99'a dayatıyor? Şunu da belirteyim. Overclock'u da denedim yaramıyor maalesef. Gram oynatmıyor FPS'i. Lütfen bu işi bilen ve anlayan biri yardım edebilir mi?