Selamlar
Ben biraz anakart meraklısı bir kullanıcıyım. Sistem anakartları üzerine çok kafa yorar, faz dizilimi, voltaj regulasyonu, VRM konularını ince eleyip sık dokurum. Malesef günümüzde çok düzgün anakartlar üretilmiyor. Ya da ben bu konuda aşırı hassas ve müşkülpesentim diyelim. Plastik ,janjanlı oyuncaklar ile iyi anakartları ayrı tutmak gerekiyor
Ryzen işlemciler için piyasada çok fazla çöp anakart bulunmakta. Eli yüzü düzgün anakartlar 600TL fiyat etiketinden başlıyor.
Anakartların sistem performansına etkisi olmadığı konusuna ben katılmıyorum. Performans diye nitelediğiniz şeyin kararlılığı kullandığınız anakart bileşenlerinde gizli. Tavsiye edilen çoğu anakartta , (bkz tomahawk) bırakın 8 çekirdekli bir işlemciyi overclock etmeyi stok saat hızında bile çalıştırmanız taraftarı değilim. Ve 8 çekirdeğini stok saat hızında bile çalıştırmadığım anakartta 6 çekirdeği aşırtmam.
4 çekirdekli işlemcileri saymıyorum. Onlar her anakartta bir şekilde overclock olurlar. Ve herzaman 4 çekirdeği overclock etmek muadili 6,8 çekirdekten daha kolaydır.
MSİ: B350 konumlandırılmasında bu arkadaşların eli yüzü düzgün 2 adet anakartı var. Biri Carbon Gaming diğeri Krait Gaming. X370 konusunda MSİ tercih etmem.
Asus: B350 de düzgün bir anakartları bile yok. Şaka yapmıyorum. Baştan aşağı çöp. Birini seçmek durumunda kalsam B350 Plus derim. Voltaj regülasyonu ve VRM fena değil enazından.
X370 konusunda mesela Hero vı fazla overkill. Yani şöyle söyleyeyim o VRM ve faz dizilimi Ryzen işlemciye çok çok fazla. Bir de bunun Extreme modeli var ki , o overkill'in de overkill'i. Strix x370F gayet yeterli ve düzgün bir anakart. Hero'nun tek güzelliği ,eski nesil AM3 soğutucuyu kabul etmesi ve extreme overclock için hani nasıl derler , yaşam kalitesi. Bir de x370 pro var düzgün. Kart görsel olarak çirkin ama tank gibi. Her türlü voltajı tanklayabilir.
Gigabyte: Bu markanın hem B350 hem de x370 serisinde VRM sıkıntısı var. 1 tane de düzgün VRM olmaz mı? Yok işte. Bunların en iyi anakartı K7. VRM konusunda başarısız olmasına rağmen piyasada bulunan RAM overclock'u için en iyi seçim. 4000mhz 'ye kadar aşırtabilecekseniz onu anca bu kart ile yapabilirsiniz. İnanılmaz güzel ram overclock yeteneği var. Ama kart ısınıyor. Bu sizi overclock yapmaktan alı koymaz , kralını yapar ama yüksek sıcaklıklarla bunu sunacak.
Asrock tavsiye etmiyorum Ryzen için. İlle de Asrock diyorsan x370 Taichi alınır ve geçilir.
Yani pazar ya size overkill ürünler sunuyor ya da çöp vaadediyor.
Bugün Ryzen 4 çekirdek bir işlemcim varsa ve oc edeceksem MSİ Krait
6 çekirdek bir işlemcim varsa ve oc edeceksem Asus X370 Pro - Msi Carbon
8 çekirdek bir işlemcim varsa ve oc edeceksem Strix x370f- Gigabyte K7-x370 pro
Overclock ile uğraşmayacak 4 ve 6 çekirdekli işlemciye sahip arkadaşlar zaten her anakartı kullanabilirler. Performans değişmez
Sevgiler