Ryzen 2600/2600X vs Intel 9500K

halilhan

Megapat
Daha fazla  
RTX 2070 ekran kartlı bir bilgisayar sistemi topluyorum ama foruma girdiğimde kafam karışıyor. Ryzen alıp pişman olan ısınma sorununu çözemeyen konular okudum. Memnun olup hiç bir sorun yaşamayan da. i5 ile Ryzen arasında sürekli git gel yaşıyorum, arasındaki bütçe farkı 300TL bir küsür bana göre az bir para sayılmaz. Tavsiyelerinizi ve fikirlerinizi almak istiyorum. Ve freesync monitör alsam kullanabilir miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
9500K diye bir işlemci yok. 9600K’yı kastettiğinizi varsayıyorum. Fark 300₺ değil. 9600K’ya ekstradan soğutucu almanız gerekecek. Kaliteli bir soğutucu da 500₺ civarlarında. Yani fark 700-800₺’yi buluyor. 2070 alacağınıza göre 2K oynayacaksınız ki, 9600K ile 2600X arasında bir performans farkı 2K’da neredeyse yok. Seçim sizin.

Ve freesync monitör alsam kullanabilir miyim?

FreeSync olayı ekran kartı ile alakalı. İşlemci olarak ne yapacağına bağlı. Eğer yayın yapıp oyun oynayacaksın intel seni üzer. Ama tek çekirdek performansı seni ilgilendiriyorsa İntel seçmen daha iyi olur.

1080P için konuşuyorum. 9600K 1800TL+400TL sıvı soğutucu=2200TL
2600X 1500TL
FPS farkı ise en az 40-45 olacaktır.(Oyundan oyuna değişmekle birlikte PUBG oyunundaki very low ayar testi baz alınmıştır.)

Tek çekirdek performansı kesinlikle daha yüksek. Bu yüzden oyunlarda daha yüksek FPS alabilir 9600K. Ancak darboğaz yapmasa da bazı oyunlarda işlemci kullanımı %90-95'leri bulacaktır. RTX 2070 ile 1080p'de oyun oynayacağınızı varsayarak yazdım. Aradaki fiyat farkı (700 TL) birkaç FPS için kesinlikle verilmeye değmez. Tüm oyunları ultrada oynayacağınıza eminim. Ayrıca az farkla Ryzen 7 2700 alın derim. Daha uzun süre kullanabilirsiniz. Veya birkaç ay daha bekleyip Ryzen 3'ten bir işlemci seçebilirsiniz. Fiyatları çok da yüksek olmayacak gibi. Gerçi hala tek çekirdek performansı hakkında bilgimiz yok.

İntel i5-9600K tray olduğundan fan mevcut değildir buda 300TL'lik farkı 600-700TL'ye kadar yükseltecektir. Sıvı soğutma almak zorunda değilsiniz ama iyi bir hava soğutucu da en az 300-350TL.
2K monitör varsa eğer 9400F tercih edebilirsiniz.
1080P monitör ise 9400F yine çoğu oyunda darboğaz yapmaz fakat bazı oyunlarda 9600K'ya ihtiyaç duyulabilir daha yüksek bir GPU kullanımı için.

Freesync olayına gelirsek bilindiği üzere AMD ekran kartlarında ekranda çıkan yırtılmaları engelliyor fakat bir çok FreeSync monitöre de G-Sync desteği getirdi Nvdia onları teste sokarak. Yani artık biraz daha uygun fiyatlı olduğunu söyleyebiliriz G-Sync monitör sahibi olmanın.

Ben olsam 9400F ve 2K monitör tercih ederdim ama 2K monitör tercih edemeyeceksem de 600-700TL de ek olarak işlemciye para veremeyeceksem veya bu beni sıkıntıya sokacaksa direk 9400F alırdım çünkü AAA oyunlarda darboğaz yapmaz. PUBG de bile 9400F'in darboğaz yapacağını sanmıyorum. Sadece CS:GO tarzı oyunlarda darboğaz yapar onunda 400FPS gördükten sonra gram önemi olduğunu düşünmüyorum.

Ryzen alırsanız yanına bir çift hızlı RAM, bir de güzel bir soğutucu almanız gerekecek. Asıl performansa o zaman ulaşıp, sorunsuzluğun tadını o zaman çıkarırsınız.

Tavsiyem her türlü Ryzen'dir. Intel'e oranla ilk başta bir kaç şeyi kendiniz yapmanız ya da ayarlamanız (belki) gerekebilir ama ister güç isteyin, ister sessizlik ve tasarruf, her türlü Ryzen'le buna ulaşabilirsiniz.

Öncelikle tavsiyeleriniz için teşekkürü borç bilirim. Kast ettiğim ise 9600K idi. Nasıl bir dalgınlıkla yazdıysam soğutucuyu dahi unutmuşum. Aklım Ryzen'e kayıyor bütçe olarak ama çekinmem de fps ve ısınma sorunu. Isınma sorunundan ciddi şekikde sıkıntı çıkmasından endişeliyim onu bastırmak için sağlam bi soğutma alınca belki bi nevi aynı fiyata gelecektir bu yüzden ikilemede kalıyorum. BF1/BFV - CS:GO tarzı FPS oyunları oynayacağım için 144 Hz oldukça önemli malesef kafamda 2k şuanlık yok. Ama dediğim gibi işte ısınma ve FPS farkı beni zor duruma sokuyor. ☹
Edit : FreeSync özelliğini kullanabileceksem RTX 2070 ile boşuna daha fazla para verip GSync almama gerek yok değil mi? Bu olay kafamı çok karıştırıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Artık bazı monitölerde Nvidia GPU ile FreeSync açılabiliyor. Ayrıca AMD ısınma sorununu aştı. Ayrıca duyduğum kadarıyla AMD işlemci sıcaklığını 15-20 derece kadar fazla gösteriyormuş. ( Emin değilim ama güvenilir bir kanal söyledi bunu. )

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…