Ryzen 3 2200g ile RX 570'i 1366x768p'de kullanmak

ElFerrari

Hectopat
Makaleler
1
Sorum yukarıda olduğu gibi. Normalde 2.el RX 560 almayı düşünüyordum ama fiyatlarına bakıldığında aşağı yukarı aynı fiyata geliyorlar. Bir de RX 570'in aslında RX 560'dan çok daha iyi bir kart olduğunu hatırlayınca ona yönelesim geliyor. Ama halihazırda kimi oyunlarda RX 570'in 1080p'de bile küçük darboğazlar yaptığını okuyorum. Ne dersiniz? RX 570'i darboğaz yaparak kullansam RX 560'dan alacağım performansın çok daha mı aşağısında alırım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı ikiliyi bende kullanıyorum daha battlefield gibi oyunlarda test etme şansım olmadı, darboğaz olsa bile 560tan iyi performans verecektir. Ayrıca RX570 1080p Yüksek-Ultra ayar kartı o yüzden 570in hakkı 768 değil 1080, darboğaz açısından da 1080p de 768p ye göre çok daha az darboğaz olur. Düşük çözünürlükte ekran kartına binen yük azalacağından darboğaz artar. Sonuç olarakta 2200g ve rx570 ikilisi çok az darboğaz yapan bir ikili, darboğaz yapsa bile belli başlı oyunlarda yapar çoğu oyunda sıkıntı çıkartmaz.

Aynı ekran boyutları ile R7 370 ve AMD FX 6300 kullanıyorum ben bile bazen darboğaz yaşıyorsam o kartlar..

Arkadaşlar darboğaz olayını çok yanlış anlıyorsunuz. Darboğaz demek sistemdeki bir bileşenden dolayı sistem içindeki bir diğer bileşenden tam verim alamamak demek. Yani durum şudur: 2200g bir oyunu 50 fps de çalıştırıyor diyelim işlemci olarak sen buna 560 da taksan 570 de taksan 50 fps alırsın. Diyelim aynı oyunu 570 60 fps de çalıştırsın bu durumda işlemcinin gücü 50 fps olduğundan sen ekran kartı kapasitesi 60 olduğu halde 50 fps alacaksın 10 fps lık işlemciden kaynaklanan bir darboğaz oluşmuş olur. Diyelim r7 240 aynı oyunu 30 fps de çalıştırıyor bu durumda sisteme 240 takarsan oyun 30 fps de çalışır bu durumda ekran kartından kaynaklanan 20 fps lık bir darboğaz oluşmuş olur. Kısacası işlemcinin kapasitesi bellidir bunu senin taktığın ekran kartı ne düşürür ne yükseltir. Ha daha ucuz olur çok para vermemek için bir düşük ekran kartı tercih edebilirsin bu sadece nakitten tasarruf sağlar. Ayrı olarak 1080p için konuşacak da olursak oyundan oyuna değişir bazı oyun o kadar çok işlemci kullanmaz daha yüksek grafik donanımı ister bu sefer düşük alırsan o oyunu daha düşük fps de oynadığınla kalırsın. Zaten o işlemciyle o kart devasa boyutlarda bir darboğaz oluşturmayacaktir hatta oyundan oyuna değişecek şekilde yeri gelir rx570 bile işlemciye darboğaz yapabilir hatta 1366x768 de bile küçük de olsa bu ihtimal vardir. Hem senin monitor 1080p değil tamam ama belki ilerde olacak önü açık olsun bırak Sonuç olarak hele de aynı fiyatsa sakın ha sakın daha düştüğünü alma

Son düzenleme:
Hocam bunu soru olarak kabul etmiyorum, yanlış anlamayın. RX 570 uzun vadede size daha karlı bir yatırım olarak dönecektir. Ola ki oyunlardan sıkıldınız ve artık farklı şeyler yapan birisi oldunuz, video edit gibi, emin olun ekran kartınızın gücünü orada fark edeceksiniz. Ayrıca ben olsam bunu düşünmek yerine diğer donanım parçalarını kafama takarım, mesela bu ikilinin yanında kaç GB ve ne kadar frekansa sahip RAM kullanıyorsunuz, harddisk kaç RPM veya SSD var mı, SSD varsa m.2 mi yoksa 2.5" mi gibi. Çünkü darboğaz dediğimiz şey tüm bir sistemi ele alır. Çok basit bir örnek vereyim: sisteme aynı anda 2133 MHz ve 2666 MHz RAM takarsanız iki RAM de 2133 MHz hızında çalışır ve fazla frekans değerli olan RAMin fazlası çöpe gider, bu da bir darboğaz tanımıdır bir nevi. Düşük sistem parçası sistemin hızını her zaman kendi seviyesine çeker ve daha iyi daha hızlı parçaları frenler. Tabi harddiskte ve ramlerde bu durum renderlarda daha iyi ortaya çıkar. Lakin diyeceğim o ki, 2200G ve RX 570 mükemmel ikili değil de nedir?
Saygılarımla...

Ram 3000 mhz, ssd 2.5, harddisk de 7200 rpm.Ama forum da bile bu ikiliyi kullanıp sürekli fps droları yiyen insanları görüyorum, birde çözünürlüğü daha aşağıya alınca çok daha kararsız yaptı beni.

Hocam çözünürlük düşürmek FPS artışı sağlayabilir ama darboğazı önlemez, aksine darboğaz yapar. Çözünürlüğü düşürmek işlemci kullanımını çoğu zaman azaltmazken ekran kartı kullanımını azaltır ve darboğaza neden olur. Aynı zamanda FPS drop dediğimiz şey de darboğazdan ziyade ani harita değişimlerine ekran kartı tepkisinin gecikmesi ile ortaya çıkar. Yani m.2 SSD kullanınca FPS drop yemezsiniz diye bir durum söz konusu değildir. Tüm parçalar birbiriyle mükemmel uyum içinde olsa bile FPS drop yiyebilirsiniz. FPS dropun bir çok nedeninden birisi de sıcaklık artışıdır, sistem sıcaklık arttığında bunu düşürmeye çalışır, düşürmez ise kullanımını azaltmaya çalışır, bu sayede de FPS drop yaşanabilir, sistem bu bahsettiklerimi yapamazsa kendini kapatır, hata kodlu mavi ekran verir. Siz ilk yazınızda FPS droptan bahsetmemiştiniz bu sebeple sizlere bu şekilde şeyler söyledik, bazı önerilerde bulunduk, lakin bahsi geçen durum farklı biraz galiba

Siz diğer bileşenler sorunca yazdım ben onları.Başta bahsetmedim elbette ama bu fps dropu dediğim muhabbet bu iki kartın darboğazı hakkında okuduğum postların altında yazan argümanlardan biri.Neticesin de düşük çözünürlükte darboğaz artacağından dolayı beni oynatmayacak düzeye(ani fps düşüşleri vs )getirebilir mi?Bunları bu kadar irdeleyerek soruyorum çünkü başka yerlerde bana rahatsız edecek düzeyde olabileceği söylemişlerdi.

Yok hocam onla alakası yok. Baska şeylerden olabilir fps droplari. Çok önemsemiyor ama anakartin destek listesini indirip oradaki RAM'lerden alın benim kanaatim daha çok RAM seçimi ve gereksiz yere abuk subuk frekanslarda çalıştırılan RAM'lerden sebep drop yiyorlar.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…