Ryzen 5 1600 AF sistemde XMP açınca mavi ekran

Makaleler
4
Olayı baştan sona anlatayım. T-Force 2x4 8GB 2666 MHZ RAM kitim vardı. bu RAM kitlerim ile 2133 MHZ çalışan frekansları XMP açıp 2666 MHZ değerine çekmiştim sonrasında sürekli mavi ekran hataları aldım. BIOS'u sıfırlayıp XMP yi de kapatıp çözmüştüm. Dün 16 GB 2x8 RAM aldım bunda da XMP açınca mavi ekran yedim fakat bu sefer her açılışta mavi ekran hatası verip bilgisayar restart atmaya başladı en sonunda HDD kafayı yedi ve boot edemedi sürekli dosya taraması yapıp durdu. Bugün de format attım ve ardından HD Tune Pro ile HDD'yi teste soktum bir sorun gözükmedi. Fakat videosunu önceki konumda belirttiğim sesi çıkarmaya devam ediyor. Şimdi asıl sorum şu. Bu mavi ekranın sebebi işlemci mi, anakart mı yoksa güç kaynağı mı? Malesef minidump paylaşamıyorum çünkü sisteme yeni format attım. Böyle sorunlar yaşayan arkadaşların da konuya dahil olup fikir vermelerini önemle rica ediyorum.
Not: İşlemcimi bu yılın mart ayında almıştım yani yeni bir işlemci.
Not 2 : HDD'den gelen sesin forumda okuduğum bazı konularda bazı kişilerin normal olduğunu söylediği yönünde. Yani HDD içindeki parça işlem yapıldığı için ileri geri yaparken o sesi çıkarıyormuş.
Ekran kartı : Galax GTX 1060 3GB
İşlemci : Ryzen 5 1600 AF
RAM : Gskill 16 GB 2x8 Ripjaws V Kırmızı 3000 MHZ DDR4 16 CL
Anakart : Asrock AB350M
HDD'den gelen ses :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Dosya Ekleri

• bad sector.png
    24,2 KB · Görüntüleme: 152
  • benchmark.png
    33,3 KB · Görüntüleme: 74
Son düzenleme:
Kaç defa ve ne şeklinde (uzun-kısa) bip sesi geliyor?

Her anakart ve her RAM, XMP sevmiyor. Anakart sevmiyorsa zorlamamak en iyisi. Hele hele AMD işlemciler ilk başlarda çok RAM seçiyordu.

RAM uyumsuzluğunun tek ilacı BIOS güncelleme. Ayrıca RAM'lerin desteklenenler listesinde olup olmadığını kontrol etmekten zarar gelmez. Mobilden girdiğim için bakamıyorum.

Elle manuel olarak da RAM frekansı girin. Ayrıca, RAM değişikliklerinde bir önceki RAM takılıyken kullandığınız XMP profilini kapatın. Kapattıktan sonra eski RAM'lerinizi çıkarıp yenisini takın. Yenisini taktıktan sonra XMP açabilirsiniz tabii ki. XMP kapalı halde sisteme stabilite testi yapın, olmadı oyunlarda deneyin. Bakalım ne tepki verecek.

XMP kapatın ve frekans değerini elle 2933, 2866, 2800 MHz girerek deneyin. Hata almaya devam ederseniz sayfanın altına doğru DRAM Voltage değeri vardır. Şu anda Auto veya 1.20 yazılıdır. Onu 1.35 yaparak tekrar dediğim değerleri deneyin. Bu değerlerin birinde sisteminizin sorunsuz çalışması lazım. Hata almaya devam ederseniz BIOS güncel değilse güncelleyin. Güncellerken dikkatli olun. ASRock kartların güncellemeleri biraz farklı olabilir. Tüm bunları yaptıktan sonra hata almaya devam ederseniz Memtest86 programıyla belleklerinizi test edebilirsiniz. Bu test uzun sürebilir. Testte hata alırsanız bellekleriniz arızalı olabilir.

BIOS güncellemesi yapmıştım son sürümde şuan hocam fakat iki ram ile de test yaptığımda ikisinde de xmp açınca mavi ekran verdi yani sorun ramde değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…