Ryzen 5 1600 Soğutucusu Dengesiz Çalışıyor

Mehmet İnan

Kilopat
R5 1600 işlemcimi stok fanı ile beraber kullanmaktayım. Daha önce işlemcinin aşırı ısınıp 95 dereceleri gördüğüyle alakalı konu açmıştım. Sonradan fark ettim ki işlemci 95 dereceye kadar çıkmış olmasına rağmen, işlemci fanı 700RPM hızda dönmekte. Büyük ihtimalle işlemcinin bu kadar ısınmasının sebebi de bu. Bazı zamanlarda ise internette takılırken ve arkada hiçbir program çalışmazken işlemci fanı birden tam hızda, 2600RPM küsür hızla dönmeye başlıyor. Tam hızda dönmeye başladığında AIDA64'den kontrol ettiğimde sıcaklığı 34 derece olarak gözüküyor. Yaklaşık 15 dakika bu hızda döndü ve sıcaklık 29-30 derece kadar düştü ancak fan hızı kesmedi. Reset atana kadar da bu şekilde devam etti. İşlemci fanının bu şekilde dengesiz çalışmasının sebebi ne olabilir?

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS Ayarlarından CBP' yi kapatabilirmisiniz ? Stok fan ile bütün çekirdekleri o frekanslarda kullanamıyoruz maalesef, daha üst bir soğutucu lazım.

BIOS Ayarlarından CBP' yi kapatabilirmisiniz ? Stok fan ile bütün çekirdekleri o frekanslarda kullanamıyoruz maalesef, daha üst bir soğutucu lazım.
Ryzen 5 1600 icin fan önerir misiniz bende bu işlemciyi yeni kullanmaya başladım , şimdiden alayım

Ryzen 5 1600 icin fan önerir misiniz bende bu işlemciyi yeni kullanmaya başladım , şimdiden alayım
Kasanızın sıvı soğutma desteği varsa, ileriye dönük olarak kapalı devre sıvı soğutucu almak bence her zaman daha mantıklı. Hem temizliği daha az olur hem de daha uzun ömürlü olurlar. Bkz:Cooler Master ML240L

Lakin iyi bir hava soğutma da o işlemci için gayet yeterli. Bkz:Arctic Esports 34 DUO

Sıvı soğutma kasa ile mi ilgili yoksa anakart mı bilmiyorum , b450 s2h anakartım var , oneri için teşekkürler

Keşke ayrı bir konu açsan da benim sorunum arada kaynamasa kardeş
Çekirdek frekansı ile soğutucu fanın dönme hızı ne alaka anlayamadım. Sorunumu tekrar açıklayayım. Bazen işlemci 95 derecelere ulaşmasına rağmen fan 600-700RPM ile dönüyor. Bazı zamanlarda ise işlemci boşta olmasına ve sıcaklığı 35 derece civarında olmasına rağmen 2600RPM yani tam hızda dönüyor. Ve bilgisayara reset atmadığım sürece sürekli bu şekilde devam ediyor

Çekirdek frekansının artması, işlemcinin daha çok voltaj çekmesi demek. Daha çok voltaj daha yüksek sıcaklık demek. Tamamen bozuk bir ayar o. Onu bir kapatın, işlemci stok hızda çalışsın. Frekansta ve sıcaklıklarda ani dalgalanmalar olmasın ki fan da stabil çalışsın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…