Ryzen 5 1600 ve RX 5600XT darboğaz yapar mı?

1080P'de kafadan yapar. O kartı o işlemci ile 2K'da kullanman daha doğru olur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

1660 Ti'yi doğru düzgün besleyemiyor 1080P'de.
OC yapılırsa bir nebze azaltılabilir darboğaz ama gene kurtarmaz tamamıyla.

3300X alınmalı minimum. Bütçe varsa 3600.

Eğer mevcut toplanmış bir sistemin işlemcisine X TL para harcayıp yükselttiğinizde elde ettiğini performans ile >aynı paraya GPU'yu yükselttiğiniz durumda elde ettiğiniz performans artışı aynı düzeyde oluyorsa işte o ancak o zaman belirgin bir darboğazdan bahsedebilirsiniz. Tam anlaşılamadı ise 2. defa yavaş biçimde yine okuyabilirsiniz.

1600AF, 5600XT gibi bir kartı rahatlıkla besler, bazı istisna durumlarda da yukarıda bahsettiğim hesaplama yönteminde geçerli olduğu gibi belirgin bir darboğaz da yapmaz. Darboğaz kelimesi her kişinin farklı algıladığı ve belirgin bir eşik noktası olmayan bir kavramdır aslında.

Yalnızca 5600XT'ye o kadar parayı verip de işlemcide ucuza kaçmana gerek yok. 1.5K'yı da işlemci için gözden çıkar; en azından ilerleyen dönemde de kafan rahat etsin derim. Yalnız oyundan ibaret değil kullanım senaryoları, Discord gibi yazılımlar da hiç CPU tüketmiyor değil; onların da bir tüketimi olacaktır. 5600XT'nin yanına 1600AF sistem önermezdim yani, 3. nesil orta segment - 65W bir işlemci önerirdim; dengeli olsun hiç yoktan. 2 sene sonra da kafan rahat olur.

1600AF, 5600XT gibi bir kartı rahatlıkla besler, bazı istisna durumlarda da yukarıda bahsettiğim hesaplama yönteminde geçerli olduğu gibi belirgin bir darboğaz da yapmaz. Darboğaz kelimesi her kişinin farklı algıladığı ve belirgin bir eşik noktası olmayan bir kavramdır aslında.
Dengesiz kalıyor hocam. Attığım videoyu izleyebilirsiniz. İşlemci yüksek tutulmalı biraz. 5600 XT zayıf bir kart değil. Eski nesil GTX 1070 Ti-1080 ayarında bir kart. 1080P'de düzgün bir verim alabilmek için daha güçlü bir işlemci gerekiyor. Çoklu çekirdek performansı yanında tekli çekirdek performansı kuvvetli olan bir işlemciden bahsediyorum. Yeni çıkan 3300X olabilir misal.

Eğer mevcut toplanmış bir sistemin işlemcisine X TL para harcayıp yükselttiğinizde elde ettiğini performans ile >aynı paraya GPU'yu yükselttiğiniz durumda elde ettiğiniz performans artışı aynı düzeyde oluyorsa işte o ancak o zaman belirgin bir darboğazdan bahsedebilirsiniz. Tam anlaşılamadı ise 2. defa yavaş biçimde yine okuyabilirsiniz.

Yalnızca 5600XT'ye o kadar parayı verip de işlemcide ucuza kaçmana gerek yok. 1.5K'yı da işlemci için gözden çıkar; en azından ilerleyen dönemde de kafan rahat etsin derim. Yalnız oyundan ibaret değil kullanım senaryoları, Discord gibi yazılımlar da hiç CPU tüketmiyor değil; onların da bir tüketimi olacaktır. 5600XT'nin yanına 1600AF sistem önermezdim yani, 3. nesil orta segment - 65W bir işlemci önerirdim; dengeli olsun hiç yoktan. 2 sene sonra da kafan rahat olur.
Evet bu da doğru, işlemci ederinden fazla bile etse orantısızlık söz konusu olabilir mesela 1600AF yanına RX590 iyi gidebilir ama XT serisi sırıtabilir eski-yeni nesil kavramı yüzünden ancak darboğaz yapmayacağı açık. Şahsen ben de XT ekran kartı yanına en azından 2. Nesil ryzen koyardım, 1600 performansı yetse bile nesil farkı olacaktır çünkü.

Ancak kullanıcı, ekran kartına yatırım yapmak istiyorsa ve bişeylerden kısmak istiyorsa şu sıra alınabilecek en iyi işlemcidir kendisi ve performansı üzmez. Aynı fiyatta olan Intel rakibinin durumu ortada.

Siz 1600 AF yanına istediğiniz ekran kartını alabilirsiniz. Tabiki 3600 ile kıyaslamak vs yanlış olur ama fiyat olarak da zaten 2 katı o yüzden işinizi görür. 5600 XT ile de 1660 Ti ile de.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı