Ryzen 5 1600X sistem restart atma sorunu

Dryondaime

Megapat
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Meslek
Nöbette doktor, nöbet dışında oyuncu :)
Yaklaşık bir aydır sistem topluyorum, Asus ve Intel para iadesi kampanyası sebebi ile mayıs ortası gibi karar verdim sistem toplamaya hatta ilk topladığım bileşenleri aldım ancak iki tanesinin iptal edilmesi ardından birinde ayıplı mal almış olmam ve akabinde istediğim parçaları istediğim fiyata bulamamış olma sebebiyle o sisteme özgü parçaları iade ettim.

Ardından ay başında yapılan fuarda Intel'in çok çekirdekli işlemcileri ön plana çıkarması ve yeni güncellemeler + doğru bellekler ile gücü biraz daha ön plana çıkan Ryzen göz kırptı. 2020'ye kadar kullanılacak chipset'in amiyane tabirle daha "futureproof" olacağına kanaat getirip alttaki şu sistemi kurdum.

• Asus ROG Crosshair 6 Hero X370
  • Ryzen 5 1600x
  • Arctic Liquid Freezer 240
  • Gskill Flare X 16 GB 3200 MHz CL14
  • Samsung 960 EVO 500 GB NVMe
  • WD Blue 1TB HDD
  • Corsair Obsidian 750D Airflow Edition kasa
  • Evga Supernova 750w gq semimodular
  • Evga GTX 1080 FTW2 ekran kartı (öncesinde iki farklı ekran kartı aldım ancak stokta kalmadı ve tedarik edemediler, bu da gelene kadar GTX 1050 Ti aldım)
  • Acer XB241HBmipr Gsync monitör

Şimdi sorunlarım şu şekilde.

Sistem m2 SSD'ye kurulu. Ancak HDD ve klavye takılı iken boot ekranını çok uzun sürede geçiyor. Sebebi ne olabilir?

Güç ilk verildiğinde, power tuşuna bastığımda bilgisayar önce açılıp hızlıca resetleniyor ardından açılıyor.

İlk toplama işlemim ve haliyle amatör bir şekilde video ve kitapçık izleye izleye montaj yaptım. Haliyle soğutucu ile beraber gelen paketteki termal macunu tek kullanımlık sandım. Çok yoktu içinde ve saklanmaz diyerek. Ancak yarısını kullanmam gerekiyormuş. Ben de montaj işlemi sonrası tekrar söktüm fazla macunu alıp tekrar kapattım. BIOS'ta offset muhabbeti sebebiyle normalden 20 C kadar fazla olduğunu öğrenip Ryzen master kurdum. Kasa hava akışım iyi, önde 14'lük iki intake, altta 12'lik iki intake, üstte radyatör ve ona itecek şekilde 12'lik iki exhaust ayrıca arkada bir adet 14'luk exhaustum var. İşlemci soğutucu ve pompası hariç diğer tüm fanları tek bir fan bağlantı yerine Akasa pwm fan çoklayıcı ile bağladım.

Mesele şu ki boşta 32 derece ile 46 derece arasında değişiyor sıcaklık. Sürekli oynar vaziyette ama. Atıyorum 5 sene 40'ın altında seyredip sonra 45 oluyor. Bu normal mi?

Prime95 testinde sFFT testinde 20. dakikada 54 derecede idi. Nasıl durum? Anakart ve VRM sıcaklıkları 30 derecenin altında. Ryzen için nasıl değerler? tekrar termal macun alıp temizleyip düzgün bi şekilde sıkmak gerekir mi? Fan lokasyonları ve yönleri iyi mi?

Şimdiden teşekkürler.

Evet, anlaşılan moderatörlerimiz iletilerdeki kısaltmaların büyük harf olup olmamasına, teknik konunun öneminden daha çok değer veriyor olacak ki o yüzden konular açıldığı şekliyle kalıyor. Belli ki yanlış yere soru sordum sevgili türkçe düşkünü adıyla çelişen teknolojik internet sitesi.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı