Ryzen 5 2600 ve RX570 sisteme UPS önerisi

Makaleler
1
Yer
Kastamonu
Herkese merhabalar. Kara cuma indirimi ile bilgisayar topladım. Ürünler yavaş yavaş elime geçiyor. Fakat merak ettiğim bir husus var. Corsair Carbide SPEC-01 ile birlikte gelen 600 watt 80+ PSU bu sistem için yeterli olur düşüncesindeyim. Render yapmayacağım, aşırı tüketimin olacağı tek yer sanırım oyun oynarken olur.

Şimdi buna ek olarak, 5-6 bin liralık bilgisayarımı koruması için bir de UPS düşünüyorum. Kesintisiz güç kaynağı bence önemli bir parça. Anakart arızaları, HDD ve SSD arızaları gibi sıkıntıları yaşamak istemiyorum. 5-10 dakika boyunca bilgisayarı kendim kapatabileceğim şekilde beni götürebilecek bir UPS arıyorum.

Tunçmatik ve Powerful markaları arasında gidip geliyorum. N11'de ikisi de mevcut.
650VA ve 850VA modelleri mevcut. VA kavramı nedir diye araştırdığım zaman, kesinti esnasında aküden çekebileceği maksimum watt kapasitesi olarak gördüm. Firmaların ikisi de katsayı olarak 0.6 değerini kullanıyor.

Harcanan güç / 0.6 = VA değerimiz oluyor.

Şimdi işlemci, ekran kartı, monitörü göz önünde bulundurursak kabaca monitör 30-40 desek; işlemci 60-70 desek; ekran kartı render modunda 195 watt çekiyormuş.

Fazla fazla sayarsak 350-400 watt maksimum güç tüketimi yapıyor.

400 / 0.6 = 670VA civarlarında bir hesap söz konusu. Sizce 850VA mı almalıyım yoksa 650VA bu hesaba göre yeter mi?

Bu arada Tunçmatik 850VA olan model 12V 9Ah kuru aküye sahip, diğer modeller 12V 7Ah aküyle geliyor. Yani Tunçmatik 850VA olan model hem yüksek tüketime dayanıklı hem de diğerlerine göre aynı tüketimde 3-5 dakika daha uzun gider.
Herhangi bir fikri olan var mı?
?

Son düzenleme:
Tunçmatik UPS konusunda bilindik markalardan. Fiyat segmentine göre başarılı olduklarını düşünüyorum. UPS tercih ederken gücüne çok fazla takılmayın. Bütçenizi zorlamayacak ürünlere yönelin. UPS'i çalışmanızı kaydetmek ve bilgisayarı kapatmaya yetecek kadar güç sağlayacak bir kaynak olarak düşünün. Zamanla güç kayıpları olacağı gibi birkaç değişken daha var. Sağlayacağı kapasiteyi sonuna kadar kullanmak gibi bir hedefiniz olmasın. Kesintilerin kısa sürdüğünü düşünürsek, gereksiz bir harcama olabilir.

Bütçenize göre, bilindik markaların bir modelini seçebilirsiniz. Fazla kapasite göz çıkarmaz ama tamamen kullanmak gibi bir hedefiniz de olmasın. Bahsettiğiniz iki kapasite de uygun görünüyor bana kalırsa.

Tunçmatik UPS konusunda bilindik markalardan. Fiyat segmentine göre başarılı olduklarını düşünüyorum. UPS tercih ederken gücüne çok fazla takılmayın. Bütçenizi zorlamayacak ürünlere yönelin. UPS'i çalışmanızı kaydetmek ve bilgisayarı kapatmaya yetecek kadar güç sağlayacak bir kaynak olarak düşünün. Zamanla güç kayıpları olacağı gibi birkaç değişken daha var. Sağlayacağı kapasiteyi sonuna kadar kullanmak gibi bir hedefiniz olmasın. Kesintilerin kısa sürdüğünü düşünürsek, gereksiz bir harcama olabilir.

Bütçenize göre, bilindik markaların bir modelini seçebilirsiniz. Fazla kapasite göz çıkarmaz ama tamamen kullanmak gibi bir hedefiniz de olmasın. Bahsettiğiniz iki kapasite de uygun görünüyor bana kalırsa.

Kapasiteden ziyade anlık güç kapasitesini belirtiyor bu 650 ve 850VA olan değerler. 0.6 verimlilik katsayısı ile çarpıldığı zaman 850VA olan model 510 watt anlık güç tüketimini kaldırabilir anlamına geliyor. Hali hazırda bütün sistemin %100 kullanımda 440 watt tükettiğini hesapladım. 650VA olan model katsayısından dolayı 360 watt kapasite veriyor. Yani elektrik kesildiği an gücü yetmediği için sistem küt diye kapanacak. Monitörüm de 40 watt tükettiği için tam ucu ucuna yetecek bir seçim oluyor.

Bir diğer nokta kesintinin kısa ya da uzun olmasından ziyade donanımı korumak için bunu yapıyorum. Ani elektrik kesintisi ya da voltaj dalgalanmalarında bilhassa güç kaynağı, anakart, ekran kartı, hdd ve ssd diskler uzun dönemde arızalar verebilmekte.
Ben de bunun önüne geçmek istiyorum. En kötü ihtimalle güç kaynağı arızasından bahsedersek 600 watt 80 plus bir güç kaynağı şu an en ucuzu 300 350 lira.
Neden riske atayım ki?

incehesap.com üzerinden Tunçmatik Lite 2 850VA olan modeli 260 liraya buldum. Şu an onu sipariş ediyorum. Uzun ve derin araştırmalarım sonucu en uygun çözümün bu olduğuna karar verdim.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı