Ryzen 5 3500U Tabanlı Sistem Yükseltme

267305

Hectopat
Arkadaşlar halen daha istediğim Laptop'u alamadım karar veremiyorum bir türlü birçok ürün çıkıyor ve kafam feci şekilde dağılıyor.
Bu sebep yüzünden 30 35 bin lira harcamak yerine şimdilik elimdeki Laptop'u kullanmayı düşünüyorum.
Bu yüzden size bir şey danışmak istiyorum elimde APU sistemli (Ryzen 5 3500U) Lenovo Ideapad S145 var. Bunun RAM'lerini ve SSD'sini değiştirmeyi düşünüyorum.
RAM'ler 8 GB 2400 MHz CL17 bunları 2666 MHz CL15 16 GB ile değiştirsem sizce nasıl olur? Aynı zamanda SSD olarak Samsung M.2 SSD 256 GB var 3000 okuma 1300 yazma Bunu'da (henüz içini açmadığım için soket yapısı uyar mı bilmiyorum) (512 GB ya da 256 X 2 RAID 0) 970 Evo Plus ile değiştirmek istiyorum.
Sizce APU bir sistem için bu eklentiler nasıl olur fikirlerinizi bekliyorum sizin söylediklerinize göre hareket edeceğim. Şimdiden teşekkürler.

Çok gereksiz bir harcama olur. İşlemci zaten 2400 destekliyor, Intel'deki gibi ise sistem 2666'lık taksan da 2400'de çalışır. SSD girişimi için de aynı şey geçerli.

Sistem 2666 MHz destekliyor. Öğrendiğim yer direkt Lenovo oda teyit etmek içindi zaten biliyordum. FP5 anakart var üstünde BIOS güncellemeleri'de yüklü tek merak ettiğim yapabilir miyim değil 2400 MHz CL17 RAM ile 2666 MHz CL15 arasındaki performans APU Ryzen sistemin yüksek frekans sevdiğini hepimiz biliyoruz ayrıca stok olarak gelen RAM CL17 gecikme süresine sahip ben hem frekans arttırıp hem de gecikmesi süresini düşürünce ne kadar performans kazanırım.

Lenovo bu şekilde net bir cevap verdiyse ne güzel; AMD öyle demiyor çünkü.

Lenovo'ya güvenmeyi seçebilirsin ama hata yaptıkları da oluyor:

Ben 26.02.2020 tarihinde Lenovo S145-AST aldım, aynı gün Müşteri Hizmetlerinden teknik servisle görüştüm. RAM yükseltmek istediğimi, hangi RAM ile yükseltmenin uygun olacağını, garanti kapsamında olduğundan dolayı yükseltmeyi kendilerinin yapmasını istediğimi belirtip fiyat bilgisi istedim. Yükseltmeyi kendimin yapabileceğimi, garantinin bozulmayacağını, cihazda entegre olarak 4gb RAM olduğunu, bunu çıkaramayacağımı, ilaveten 4gb daha RAM takabileceğim bir slot bulunduğunu söylediler. 4gb RAM siparişi verdim, RAM gelince ürünü açtım ancak ilave slot yoktu, RAM entegre değildi. Bugün tekrar aradığımda Lenovo'nun RAM yükseltmeyi desteklemediğini, yapabilecekleri tek şeyin bana yanlış bilgi veren teknik eleman hakkında işlem yapmak olduğunu söylediler. Oysa ben Lenovo kurumsalı arayarak, bu markadan yanıltıcı teknik bilgiyi öğrendim ve ilgili hakkında işlem yapılması benim zararımı gidermiyor. Şu an elimde fazladan (iade edemediğim) 4gb RAM var ve yine 8gb RAM almam gerekiyor.
Ben burada işlemcilerle ilgili bilgiyi nerden bulabileceğimi soracaktım. Çünkü laptop'u almadan önce detaylı bir araştırma yaptım, satınaldığım modelin Ram kapasitesinin 12gb olduğunu (Lenovo resmi sitesinde) öğrendim. Oysa ürünü aldıktan sonra serinumarasıyla Lenovo müşteri hizmetlerinde telefonla sorgulama yaptılar, 12 değil 8gb ram maksimum kapasitesi olduğunu öğrendim. Ürünün kullandığı AMD A6 işlemcisi 8gb Ram kapasitesindeymiş. Ben bunu öğrenebilmek için uğraştığım halde bu bilgiyi bulamadım(AMD'nin resmi sitesinde yok). Hangi işlemcinin maksimum Ram kapasitesinin kaç olduğunu gösteren detaylı bir İşlemci tablosu nereden bulabilirim acaba?
Sen yine de upgrade yaparsan ve sonuçlar isteğin gibi olursa görsel atarsın, senden sonra konuyu okuyanlar da faydalanır.

Lenovo bu şekilde net bir cevap verdiyse ne güzel; AMD öyle demiyor çünkü.

Lenovo'ya güvenmeyi seçebilirsin ama hata yaptıkları da oluyor:

Sen yine de upgrade yaparsan ve sonuçlar isteğin gibi olursa görsel atarsın, senden sonra konuyu okuyanlar da faydalanır.

Bunu duyduğuma sevindim Lenovo nun hata yapabileceğini sanmazdım. Ama daha öncesinden bende araştırmasını yapmıştım FP5 anakart'ı inceledim uyumlu parça listesine baktım zaten biliyordum daha evvelinden. Aynı zamanda CPU-Z'den de baktım hani bir kaç yerde birden var 2666Mhz uyumluluğu onun için bu kadar eminim. Ayrıca Ryzen 7 3700x bile 3200 Mhz ram çalışır diyor Ama bize tam kapasite çalışsın diye 3600 Mhz öneriyor kısaca anakart daha önemli bence.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı