Merhaba arkadaşlar,
Daha önce çok fazla sayıda masaüstü bilgisayar sistemine sahip oldum. Ancak bu yeni sistemimde daha önce karşılaşmadığım bir işlemci ısınma problemi ile karşılaştım. Yeni sistemdeki işlemci Ryzen 5 3600. İşlemcim sistem boştayken bile aşırı voltaj dalgalanmaları yaşayıp ısınıyordu. Sıvı soğutma ile gördüğüm seviyeler 80'e ulaşıyordu. İlk anda sorunun mekanik olduğunu düşünüp önce sıvı soğutmayı ve termal macunu, ardından montajı kontrol ettim ama sorunu çözemedim. İşlemciyi başka bir sistemde denedikten sonra sorunun devam etmesi nedeniyle üründe bir problem olduğunu düşünüp garantiye yolladım ve değişim yapıldı. Yeni gelen üründe de aynı problem olunca artık iyice araştırmaya başladım. Yabancı forumlarda ve burada birkaç ipucunu birleştirince sorunu çözdüm. Bu forumda bir çok sorunuma çözüm bulduğum için benim de vefa gösterip bu yazıyı yazmam gerektiğini düşündüm.
Sistemimde MSI B450 Tomahawk Max, Ryzen 5 3600, MSI 5600 XT Gaming X ve Corsair 16 GB 3000Mhz Ram var. Güç kaynağı olarak Corsair 650W kullanıyorum yeni seri. Araştırmalarım sonucu bu sorunun Core Performance Boost ve Precision Boost Overdrive teknolojilerinden kaynaklandığını farkettim. Teknik ve teknolojik olarak tabi ki aşırı bilgili değilim. Sadece bir kullanıcıyım. Bu teknolojilerin ne işe yaradığını araştırabilirsiniz. Ben size yanlış bilgi vermek istemiyorum. Ancak bu sorunu çözdüm ve kendimce ideal ayarlara sahibim. Performansımı etkilemiyor. Bunu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım size bir rehber olur. Benim yaşadığım sıkıntıları yaşamanızı istemiyorum.
Öncelikle BIOS'tan bu teknolojileri kapattım. Eğer bu teknolojileri kapatıp direk kullanırsanız işlemciyi sıcaklığınız çok düşer ama performansınız da düşer. Oyunlarda bizzat denedim. Ben direk kullanmadan ekstra ayarlar yaptım. İşlemciyi ilk seferde 4.2Ghz ve 1.29V değerlerinde sabitleyerek stabilite testlerini yaptım. Cinebench testini art arda uygulayarak ve CPU-Z stres testini uzun süre uygulayarak test ettim. Gayet stabil ve sorunsuz bir şekilde bir süre kullandım. Bu değerlerde yoğun yükte aldığım maksimum sıcaklık değeri sıvı soğutma ile 78 oldu. Ancak bir süre sonra uzun süreli bilgisayar kullanımında, özellikle oyun oynarken 2 haftada bir reset sorunu ile karşılaşmaya başladım. Yeni ayarlar denemek istedim.
Yeni ayarlara gelecek olursak; 4.15Ghz değeri için 1.06V kullandım. 1.05V'da reset aldığım için biraz yükselttim sonrasında. Stabilite için Cinebench testini ve OCCT testini kullandım. Art arda yaptığım 10 Cinebench testi sonucunda ve yarım saatlik OCCT testi sonucunda stabil bir performansa ulaştım. Maksimum sıcaklık değerim bu sefer 65 oldu. Oyunlarda ve yapılan işlemlerde en ideal sıcaklık ve performans verilerine bu değerlerle ulaştım. İleride tekrar sorun olursa ufak ufak voltaj artırımı yapacağım.
4.20Ghz'den 4.15Ghz'e çekince işlemciyi ciddi bir performans kaybı yaşanmıyor arkadaşlar. 4.20Ghz'i 1.30V ile 78 derecede kullanacağıma, 4.15Ghz'i 1.06V ile 65 derecede kullanmayı tercih ettim. Siz de bu şekilde hem performansınızı artırıp, hem sıcaklık değerinizi düşürebilirsiniz. Ben sıvı soğutma kullanıyorum. Bunu özellikle belirteyim.
Yani sonuç olarak benim sistemimde ideal değerler maksimum 65 derece sıcaklıkta 4.15Ghz ve 1.06V.